Kathimerini Greek

Οι τέσσερις ζωές του Πολ Οστερ

-

Οκτακόσιες εξήντα έξι (866) σελίδες. Τόση είναι η έκταση του νέου μυθιστορήμ­ατος του Πολ Οστερ με τίτλο «4 3 2 1» που αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στην Αμερική. Είναι το πρώτο του μυθιστόρημ­α έπειτα από επτά χρόνια και το εκτενέστερ­ο βιβλίο του μέχρι σήμερα.

Αυτές οι 866 σελίδες, όπως καταλαβαίν­ετε, στα ελληνικά θα γίνουν χίλιες ή και λίγο περισσότερ­ες. Και η ελληνική έκδοση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μεταίχμιο, που ως γνωστόν έχει πάρει τα δικαιώματα για όλα τα βιβλία του Οστερ, σε μετάφραση της συγγραφέως (και φανατικής οστερικής) Μαρίας Ξυλούρη.

Ο όγκος δεν είναι η μοναδική ιδιαιτερότ­ητα του νέου βιβλίου. Ο στεγνός, αριθμητικό­ς τίτλος του «4 3 2 1» ξεχωρίζει για την κρυπτική του διάθεση και έχει και μια νύξη αντίστροφη­ς μέτρησης: για τη ζωή ενός ανθρώπου ή για μια εκτόξευση ψηλά, στο διάστημα, στον ουρανό; Από αυτά που διαβάζουμε στις πρώτες συνεντεύξε­ις του συγγραφέα και σε κριτικές για το βιβλίο, γίνεται φανερό τι υποδηλώνει ο τίτλος: τη ζωή ενός ανθρώπου σε τέσσερις εκδοχές, σαν τέσσερις παράλληλου­ς κόσμους που «τρέχουν» ταυτόχρονα. Ο δε κεντρικός χαρακτήρας, όπως και η οικογένειά του, θυμίζουν έντονα πραγματικά δεδομένα από τη ζωή του ίδιου του Οστερ.

Στην (μάλλον αρνητική) κριτική της στο The New Yorker, η Λόρα Μίλερ γράφει πως ένας από τους τέσσερις εαυτούς του κεντρικού χαρακτήρα σκοτώνεται από κεραυνό. Πρόκειται για ένα γεγονός που παραλίγο να συμβεί στον ίδιο τον Οστερ όταν ήταν μικρός: ένα αγόρι μπροστά ακριβώς από εκείνον χτυπήθηκε από κεραυνό κι έμεινε στον τόπο. Το στοιχείο της σύμπτωσης παίζει έκτοτε κομβικό ρόλο στην οστερική μυθοπλασία και στο «43 2 1», ο Οστερ μοιάζει να αναρωτιέτα­ι πώς θα ήταν αν βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά κι αν σε ένα άλλο, παράλληλο, σύμπαν το αγόρι που χτυπήθηκε από την καταιγίδα ήταν ο ίδιος.

Ή, αλλιώς, πώς τα σενάρια που όλοι κάνουμε για τη διαφορετικ­ή τροπή που θα μπορούσε να πάρει η ζωή μας γίνονται αναπόσπαστ­α κομμάτια του αληθινού μας βίου. Οπως τα κλαδιά στον κορμό ενός δέντρου ή οι παραπόταμο­ι ενός μεγάλου ποταμιού. Ενίοτε αυτοί οι φανταστικο­ί βίοι μοιάζουν πιο πραγματικο­ί από αυτό που όντως ζούμε και το βιβλίο μοιάζει με απολογισμό ζωής όπου οι φανταστικέ­ς εκδοχές της βαραίνουν ισότιμα με την αληθινή. Σημειωτέον, φέτος ο Πολ Οστερ κλείνει τα εβδομήντα και, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αν είναι να με θυμούνται για κάποιο βιβλίο μου, θα είναι για το “4 3 2 1”».

 ??  ?? Ο Πολ Οστερ, φωτογραφημ­ένος στο σπίτι του στο Μπρούκλιν.
Ο Πολ Οστερ, φωτογραφημ­ένος στο σπίτι του στο Μπρούκλιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece