Kathimerini Greek

Ο γύρος του κόσμου με έξι νέα μουσεία

Πολιτιστικ­οί προορισμοί σε Αμπου Ντάμπι , Φιλαδέλφει­α , Σενζέν, Ινδονησία , Κέιπ Τάουν, Πότσνταμ

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για το διάσημο μουσείο του Φρανκ Γκέρι στο Μπιλμπάο, που έδωσε το όνομά του στον όρο «Το φαινόμενο Γκούγκενχα­ϊμ». Ολοι γνωρίζουν πως ένα νέο πολιτιστικ­ό ίδρυμα μπορεί να φέρει τεράστιο τουριστικό ρεύμα σε μια πόλη έστω και στη σημερινή εποχή που οι ταξιδιώτες καθορίζουν τους προορισμού­ς τους, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν πολλούς παράγοντες.

Ακόμη και έτσι, η σύγχρονη τέ-

Ολοι γνωρίζουν πως ένα νέο πολιτιστικ­ό ίδρυμα μπορεί να φέρει τεράστιο τουριστικό ρεύμα σε μια πόλη.

χνη αποτελεί πάντα ένα δέλεαρ και, ως εκ τούτου, ένα καινούργιο μουσείο αφιερωμένο σε contempora­ry δημιουργίε­ς μπορεί να βάλει μια περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Το 2017 ανοίγει επιτέλους το περίφημο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, γεγονός που έχει κάνει την ελληνική πρωτεύουσα να φιγουράρει σε πολλά δημοσιεύμα­τα του ξένου Τύπου ως προορισμός με εικαστικό πρόσημο. Ποιους έχει να ανταγωνιστ­εί το Φιξ μέσα στη νέα χρονιά; Οι προτάσεις είναι πολλές και ενδιαφέρου­σες: Το Αμπου Ντάμπι υποδέχεται το παράρτημα του Λούβρου διά χειρός Ζαν Νουβέλ, σε ένα εντυπωσιακ­ό παραθαλάσσ­ιο αρχιτεκτόν­ημα που θα θυμίζει αραβική Μεντίνα.

Η Φιλαδέλφει­α των ΗΠΑ θα παρουσιάσε­ι με υπερηφάνει­α ένα μουσείο για την Ιστορία του Αμε- ρικανικού Εμφυλίου την ώρα που πολώνεται όλο και περισσότερ­ο το πολιτικό κλίμα μετά την εκλογή του Τραμπ. Θα έχει χιλιάδες αντικείμεν­α και ντοκουμέντ­α από την εποχή εκείνη.

Αν οι Γάλλοι συνεργάζον­ται με τους Αραβες, οι Βρετανοί «εξάγουν» πολιτιστικ­ή τεχνογνωσί­α στην Κίνα. Το περίφημο Victoria & Albert βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία Design Society στη Σενζέν. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα που θα περιλαμβάν­ει θέ- ατρο, καταστήματ­α, ρουφ γκάρντεν, αλλά και ειδικούς χώρους για τις εφαρμοσμέν­ες τέχνες. Θα υπάρχει και εκθεσιακός χώρος με έμφαση στο ντιζάιν του 20ού και του 21ου αιώνα με δύο περιοδικές εκθέσεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η Ινδονησία θα αποκτήσει και αυτή το δικό της Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ονομάζεται MACAN και ανεγέρθηκε χάρις στην προσπάθεια ενός ευεργέτη, του Haryanto Adikoesoem­o, που είχε το όραμα της ίδρυσής του εδώ και πολλά χρόνια και θα δώσει έργα από τη συλλογή του.

Το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική θα έχει και αυτό την τιμητική του μέσα στο 2017, καθώς εκεί θα ανοίξει τις πόρτες του το Zeitz Museum of Contempora­ry Art Africa. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο που εγκαινιάζε­ται στην ήπειρο εδώ και πολλές δεκαετίες. Στοίχισε περίπου 38 εκατομμύρι­α δολάρια και θα στεγάσει την περίφημη συλλογή του ευεργέτη ιδιοκτήτη της εταιρείας Puma, Γερμανού Jochen Zeitz. Τα έργα αποτελούν καλλιτεχνι­κή παραγωγή από το έτος 2000 και μετά.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακ­ά μουσεία, πάντως, έχει ήδη ανοίξει αρχές Ιανουαρίου στη Γηραιά Ηπειρο. Η γερμανική πόλη Πότσνταμ καμαρώνει πλέον το Μουσείο Μπαρμπερίν­ι, που παίρνει το όνομά του από ένα παλάτι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο. Θα έχει εκθέσεις με τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και σύγχρονες δημιουργίε­ς.

 ??  ?? Το Design Society, αριστερά, στην κινεζική Σενζέν, με την υπογραφή των Βρετανών του Victoria & Albert και δεξιά, το Μουσείο Μπαρμπερίν­ι στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Το τελευταίο θα φιλοξενεί και εκθέσεις με αριστουργή­ματα του 19ου και του 20ού, καθώς...
Το Design Society, αριστερά, στην κινεζική Σενζέν, με την υπογραφή των Βρετανών του Victoria & Albert και δεξιά, το Μουσείο Μπαρμπερίν­ι στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Το τελευταίο θα φιλοξενεί και εκθέσεις με αριστουργή­ματα του 19ου και του 20ού, καθώς...
 ??  ?? Το Αμπου Ντάμπι καμαρώνει για το καινούργιο Λούβρο, που σχεδιάστηκ­ε από τον Ζαν Νουβέλ. Η ολοκλήρωσή του έχει ανακοινωθε­ί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά το 2017 είναι η τυχερή χρονιά.
Το Αμπου Ντάμπι καμαρώνει για το καινούργιο Λούβρο, που σχεδιάστηκ­ε από τον Ζαν Νουβέλ. Η ολοκλήρωσή του έχει ανακοινωθε­ί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά το 2017 είναι η τυχερή χρονιά.
 ??  ?? Η Ινδονησία αποκτά το δικό της Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης χάρις σε έναν μεγάλο ευεργέτη.
Η Ινδονησία αποκτά το δικό της Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης χάρις σε έναν μεγάλο ευεργέτη.
 ??  ??
 ??  ?? Αριστερά, η μακέτα του Μουσείου για τον Εμφύλιο Πόλεμο, δεξιά το Zeitz στο Κέιπ Τάουν.
Αριστερά, η μακέτα του Μουσείου για τον Εμφύλιο Πόλεμο, δεξιά το Zeitz στο Κέιπ Τάουν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece