Kathimerini Greek

Ταξίδι στην άκρη της γεύσης

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οταν ο Φεράν Αντριά άνοιξε το θρυλικό πλέον εστιατόριο El Bulli, η μικρή πόλη Roses, τρεις ώρες περίπου έξω από τη Βαρκελώνη, από άγνωστη στο ευρύ κοινό έζησε μεγάλες δόξες, καθώς μπήκε στον χάρτη των απανταχού φανατικών θαυμαστών του Ισπανού αλχημιστή της κουζίνας. Ανθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο προγραμμάτ­ιζαν το ταξίδι τους πολλούς μήνες πριν –το να κάνεις κράτηση ήθελε επιμονή και υπομονή– για να μπορέσουν να ζήσουν μια βραδιά γαστρονομι­κής μαγείας. Το ίδιο συνέβη και με το εστιατόριο «Νόμα» του πρωτοπόρου σεφ Ρενέ Ρεντζεπί στην Κοπεγχάγη –για να είμαστε ειλικρινεί­ς, πριν από το «Νόμα» δύσκολα θα ταξίδευε κανείς στην πρωτεύουσα της Δανίας για τη γαστρονομι­κή της σκηνή– αλλά και το Τhe Fat Duck του Βρετανού σεφ Ιστον Μπλούμεντα­λ που βρίσκεται στο Μπρέι του Μπέρκσιρ. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, πολυπληθέσ­τατη μάλιστα, που ακολουθεί τους πρωτοπόρου­ς σεφ όπου κι αν πάνε.

Η λίστα με τους γαστρονομι­κούς προορισμού­ς όλο και εμπλουτίζε­ται. Το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Λίμα του Περού είναι χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα. Στα δύο πρώτα έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο η άκρως ενδιαφέρου­σα street food σκηνή, ενώ στη Λίμα, ένας άνθρωπος, ο Gaston Acurio, έχει κάνει «πρώτο όνομα» την περουβιανή κουζίνα. Είναι τέτοια η επιρροή του τελευταίου, που χιλιάδες παιδιά στο Περού δεν ονειρεύοντ­αι πλέον μια καριέρα ποδοσφαιρι­στή αλλά... μάγειρα.

Επιπλέον, τα εστιατόρια με περουβιανή κουζίνα, που αποτελεί έναν συνδυασμό των συνηθειών των ιθαγενών με ισπανικές, αφρικάνικε­ς, ασιατικές παραδόσεις και ιστορία αιώνων, ανοίγουν σαν μανιτάρια τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Η γαστρονομί­α είναι ένα υπερόπλο προσέλκυση­ς επισκεπτών, οι οποίοι διαθέτουν γνώση, φινέτσα και αρκετά χρήματα για να ξοδέψουν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει σ’ αυτούς. Εχει τις βάσεις. Της λείπει το καλό μάρκετινγκ.

 ??  ?? O Περουβιανό­ς σεφ Gaston Acurio.
O Περουβιανό­ς σεφ Gaston Acurio.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece