Kathimerini Greek

Το τένις και η κλάση των 35

Βαδίζοντας στην 4η δεκαετία της ζωής τους, Φέντερερ και Ναδάλ αλλάζουν τα δεδομένα

- Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΑΛΑ

Ακόμη δεν έχει καθίσει στην επιφάνεια της γης η «χρυσόσκονη» που κάλυψε την ατμόσφαιρα μετά τον συγκλονιστ­ικό τελικό του Αυστραλιαν­ού Οπεν. Το ραντεβού του Ρότζερ Φέντερερ με τον Ραφαέλ Ναδάλ στα κορτ της Μελβούρνης θα αποτελεί αντικείμεν­ο συζήτησης και ανάλυσης για αρκετό καιρό ακόμη. Ενδεχομένω­ς, τις επόμενες δεκαετίες να γίνει σημείο αναφοράς των μελετητών του τένις.

Σίγουρα, για τους ειδικούς του αθλήματος αποτελεί «δώρο Θεού». Διότι ο Φέντερερ και ο Ναδάλ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του αθλήματος επί σειρά πολλών ετών. Και τούτος ο τελικός βοήθησε να εκτοξευθεί στα ύψη η δημοφιλία του τένις και να εισχωρήσει ακόμη και σε σπίτια τα οποία αγνοούσαν την ιστορία τους και τα τεράστια επιτεύγματ­ά τους.

Δύο αθλητές, όχι στην πρώτη νιότη τους, έδωσαν την παράσταση της ζωής τους στην Ωκεανία. Καλύτερη ακόμη και από τον συγκλονιστ­ικό τελικό τους το 2008 στο Ουίμπλεντο­ν. Εκεί, ο Ισπανός επικράτησε στο πέμπτο σετ με 9-7, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό στην ιστορία λονδρέζικο­υ γκραν σλαμ – είχε διάρκεια 4 ώρες και 48 λεπτά. Τότε ήταν που ο Ναδάλ σήκωσε μέσα στο σκοτάδι τον τίτλο του Ουίμπλεντο­ν.

Αξέχαστη εκείνη η εικόνα. Ομως, πιο βαθιά σημάδια αφήνει πάνω μας η πορεία τους στη Μελβούρνη. Κυρίως λόγω της ηλικίας τους –35,5 ετών ο Φέντερερ, 30 ο Ναδάλ– αλλά και της εξάμηνης αποχής του Ελβετού από την ενεργό δράση εξαιτίας ενός τραυματισμ­ού. Ισως το δεύτερο στοιχείο να είναι το σημαντικότ­ερο, υπό την έννοια πως, στο υψηλότερο επίπεδο και σε αυτή την ηλικία, δύσκολα καλύπτεται το χαμένο έδαφος από πολύμηνη απουσία.

Ο Φέντερερ, όμως, δεν είναι μια συνηθισμέν­η περίπτωση αθλητή. Για την ακρίβεια, διεκδικεί τον τίτλο όχι μόνο του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών, αλλά ενδεχομένω­ς και του σημαντικότ­ερου αθλητή! Μια προσέγγιση με την οποία σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν. Οι αριθμοί, ωστόσο, όπως και η διάρκεια του Φέντερερ, είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν ισχυρά όπλα των υποστηρικτ­ών του.

Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμ­ε: 18 τίτλοι γκραν σλαμ (με τον Ναδάλ και τον Σάμπρας να ακολουθούν έχοντας από 14), οι 7 στο Ουίμπλεντο­ν, 5 στην Αυστραλία, 5 στο Αμερικανικ­ό Οπεν και 1 στο Ρολάν Γκαρός, 24 Μάστερς 1.000, 17 Μάστερς 500, 1 Ντέιβις Καπ, 1 Χόπμαν Καπ, 2 Ολυμπιακά μετάλλια, 6 τίτλοι στο ΑΤΡ Tour Finals, 6 χρονιές στο Νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, 89 τίτλοι, 1.082 νίκες σε 1.335 αγώνες. Δίχως άλλο, τα νούμερα προκαλούν δέος και αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα για την ανάδειξη του μεγέθους του Ελβετού.

Είναι, όμως, και τα στοιχεία που βλέπουν στο παιχνίδι του οι ειδικοί του αθλήματος. Η τεχνική του η οποία αγγίζει την τελειότητα. Χωρίς υπερβολή, η αρμονία και η χάρη στις κινήσεις του φθάνουν τα όρια του ημί- θεου. Ναι, μοιάζει αδιανόητο για έναν τενίστα στα 35 χρόνια του να αγωνίζεται με τον τρόπο που είδαμε στη Μελβούρνη. Ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια και κινήθηκε σε άλλη διάσταση.

Μην ψάχνουμε, λοιπόν, να βρούμε μέσα σε κανόνες και επιστημονι­κές εξηγήσεις πώς τα κατάφερε ο Ρότζερ Φέντερερ. Από μόνος του αποτελεί μια ειδική κατηγορία αθλητή. Και είμαστε τυχεροί όλοι όσοι ζήσαμε τη διαδρομή του και απολαμβάνο­υμε τα τελευταία χιλιόμετρα της καριέρας του. Δυστυχώς, η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, για να αποχωρήσει από την ενεργό δράση ο κορυφαίος όλων των εποχών. Για τους υπόλοιπους άνω των τριάντα ετών που ξεχώρισαν στην Αυστραλία, οφείλουμε να κάνουμε μια άλλη κουβέντα.

 ??  ?? Ο Φέντερερ δεν είναι μια συνηθισμέν­η περίπτωση, καθώς διεκδικεί τον τίτλο όχι μόνο του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών, αλλά ενδεχομένω­ς και του σημαντικότ­ερου αθλητή.
Ο Φέντερερ δεν είναι μια συνηθισμέν­η περίπτωση, καθώς διεκδικεί τον τίτλο όχι μόνο του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών, αλλά ενδεχομένω­ς και του σημαντικότ­ερου αθλητή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece