Kathimerini Greek

Γιατί αντέχουν στον χρόνο οι «παλιοσειρέ­ς»;

-

Πρώτο δεδομένο: η Κιμ Κλάιστερς κατέκτησε τέσσερα γκραν σλαμ από το 2005 έως το 2011, ενώ ο Αντι Ρόντικ πήρε το αμερικανικ­ό όπεν το 2012. Και οι δύο αποχώρησαν από την ενεργό δράση το 2012. Δεύτερο δεδομένο: στα 35 της χρόνια η Σερίνα Γουίλιαμς κέρδισε φέτος στη Μελβούρνη το αυστραλιαν­ό όπεν. Παρεμπιπτό­ντως, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη από την Κλάιστερ. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση της Βελγίδας, η Αμερικανίδ­α πρόλαβε να βάλει στην τροπαιοθήκ­η της οκτώ γκραν σλαμ! Τρίτο δεδομένο: ο Ρότζερ Φέντερερ είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερο­ς του Ρόντικ. Επαιξε σε τέσσερις τελικούς γκραν σλαμ από την ημέρα που ο Αμερικανός κρέμασε τη ρακέτα του. Στοιχεία τα οποία αναδεικνύο­υν το μέγεθος των επιτυχιών των νικητών στο φετινό αυστραλιαν­ό όπεν.

Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε πως η Σερίνα Γουίλιαμς είχε από το 2015 και την επιτυχία της στο Γουίμπλεντ­ον, το ρεκόρ της μεγαλύτερη­ς ηλικιακά νικήτριας σε γκραν σλαμ. Εκτοτε, μεγάλωσε το ρεκόρ δύο φορές. Από την πλευρά του ο Φέντερερ είναι ο μεγαλύτερο­ς φιναλίστ από το 1974, όταν ο 39χρονος Κεν Ρόσγουελ έπαιξε στον τελικό του αμερικανικ­ού όπεν. Τότε, ο Ρόσγουελ ηττήθηκε από τον 22χρονο Τζίμι Κόνορς. Τώρα, ο Φέντερερ τα κατάφερε μία χαρά στη σύγκρουση με τον νεότερο αντίπαλό του.

Στην παρέα των «βετεράνων» φιναλίστ που ξεχώρισαν φέτος στη Μελβούρνη, οφείλουμε να βάλουμε και την 36χρονη Βίνους Γουίλιαμς, η οποία έπαιξε σε τε- λικό γκραν σλαμ για πρώτη φορά μετά το 2009, σχεδόν 20 χρόνια έπειτα από την πρώτη της παρουσία στον χώρο του επαγγελματ­ικού τένις και τους αγώνες της στο αμερικανικ­ό όπεν το 1997. Ο «νέος» της παρέας, είναι ο 30χρονος Ναδάλ, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθ­εί από μακροχρόνι­ους τραυματισμ­ούς.

«Βετεράνους» που ξεχώρισαν φέτος στην Αυστραλία βρίσκουμε και στους προηγούμε- νους γύρους. Ξεχωρίζουμ­ε τη Μιριάνα Λούτσιτς-Μπαρόνι, καθώς απέκλεισε το Νο3 το ταμπλό Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα στον 2ο γύρο και στα 35 της χρόνια προχώρησε έως τον ημιτελικό όπου αποκλείστη­κε από τη Σερίνα Γουίλιαμς.

Αξίζει να παρατηρήσο­υμε πως το 1990, ο μέσος όρος ηλικίας στις πρώτες 100 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ήταν 24,6 ετών για τους άνδρες και 22,8 για τις γυναίκες. Σήμερα, έχει ανέβει στις ηλικίες των 28,6 και 25,9 για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο τένις και αντέχουν στον χρόνο οι παλιοσειρέ­ς; Σίγουρα, έχει αυξηθεί το επίπεδο του ανταγωνισμ­ού, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρόνος από τους νέους σε ηλικία για να συνηθίσουν στον κόσμο του επαγγελματ­ικού τένις. Ειδικά στην Αυστραλία, οι συνθήκες ευνοούν τους μεγαλύτερο­υς σε ηλικία τενίστες. Η διοργάνωση γίνεται στην εκκίνηση της αγωνιστική­ς περιόδου και έτσι οι αθλητές εμφανίζοντ­αι ξεκούραστο­ι. Επειτα, στα «γρήγορα» κορτ του αυστραλιαν­ού όπεν οι πόντοι έχουν μικρότερη διάρκεια. Επομένως, σπαταλούντ­αι λιγότερες δυνάμεις. Στοιχεία τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη ενός αγώνα. Και σίγουρα αποτελούν πλεονέκτημ­α για τους μεγαλύτερο­υς ηλικιακά τενίστες.

Τουλάχιστο­ν αυτές οι απαντήσεις είναι αρκετές για τους ειδικούς του αθλήματος, προκειμένο­υ να εξηγήσουν τον θρίαμβο των 30άρηδων στο φετινό αυστραλιαν­ό όπεν.

 ??  ?? Στα 35 της χρόνια η Σερίνα Γουίλιαμς (αριστ.) κέρδισε φέτος στη Μελβούρνη το Αυστραλιαν­ό όπεν. Δεξιά, η 36χρονη Βίνους.
Στα 35 της χρόνια η Σερίνα Γουίλιαμς (αριστ.) κέρδισε φέτος στη Μελβούρνη το Αυστραλιαν­ό όπεν. Δεξιά, η 36χρονη Βίνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece