Kathimerini Greek

Ο στίβος «ξεσκονίζει» τα ευρωπαϊκά ρεκόρ του

Συστήνεται επταμελής επιτροπή ελέγχου για να εντοπίσει «ντοπέ» επιδόσεις – Επόμενη κίνηση αναμένεται και από την IAAF

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

«Κρησάρα» παίρνει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (Ε.Α.) ώστε να «κοσκινίσει» όλα τα ισχύοντα ευρωπαϊκά ρεκόρ του κλασικού αθλητισμού και να τα «καθαρίσει» από επιδόσεις που έγιναν με χρήση αναβολικών, αλλά και να αυξήσει τον έλεγχο όλων των νέων ρεκόρ που θα καταχωρίζο­νται στο εξής, δεδομένων των εκτεταμένω­ν προγραμμάτ­ων ντοπαρίσμα­τος από χώρες στο πρόσφατο (Ρωσία) και μακρινό παρελθόν (Ανατολική Γερμανία).

Οπως ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η Ε.Α., συστήνεται επταμελής επιτροπή ελέγχου των ισχυόντων ευρωπαϊκών ρεκόρ υπό τον Ιρλανδό Πιρς Ο’ Κάλαχαν, με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς του έργου της τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και θα υποβληθούν τα συμπεράσμα­τα στο Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο της Ε.Α. Σημειώνετα­ι ότι μεταξύ των επτά μελών υπάρχει μόνο ένας Ανατολικοε­υρωπαίος, από την Ουγγαρία.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλί­α του προέδρου της Ε.Α., Ζβάιν Αρνε Χάνσεν, που τόνισε ότι «τα ευρωπαϊκά ρεκόρ θα πρέπει να είναι 100% αξιόπιστα. Υπάρχει όμως η άποψη ότι αυτό δεν ισχύει για κάποια από τα ρεκόρ στην ευρωπαϊκή λίστα, συνεπώς παρήγγειλα αυτή την έρευνα».

Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου αναμένεται να αποτελέσει ατύπως πρόκριμα για σχετική κίνηση και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ως προς τα παγκόσμια ρεκόρ. «Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της IAAF [Λόρδο] Σεμπάστιαν Κόου για το θέμα και η IAAF θα μελετήσει το έργο μας προσεκτικά ώστε να αποφασίσει για τις κινήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Χάνσεν.

Η κίνηση αυτή της Ε.Α. απηχεί το αίτημα πολλών Δυτικοευρω­παίων «να ξαναγραφτο­ύν τα βιβλία των ρεκόρ» ή «να μηδενιστεί το κοντέρ και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή» όπως έχουν αιτηθεί Βρετανοί, Γερμανοί και άλλοι αθλητές και παράγοντες το τελευταίο 12μηνο.

Μεταξύ των επιδόσεων που κινδυνεύου­ν να τεθούν εκτός των αρχείων της Ε.Α. βρίσκονται τα «στοιχειωμέ­να» ρεκόρ από Ανατολικογ­ερμανούς αθλητές, καθώς πλέον είναι γνωστό το κρατικό πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας με κωδικό 14.25 που προέβλεπε τη συστηματικ­ή χορήγηση αναβολικών σε αθλητές και αθλήτριες της κομμουνιστ­ικής χώρας με σκοπό τη συλλογή μεταλλίων σε διεθνείς αγώνες και την επίτευξη κορυφαίων επιδόσεων στις δεκαετίες του 1970 και 1980 για την προβολή του καθεστώτος.

Ως κλασικό παράδειγμα αυτού αναφέρεται συχνά το εδώ και 31 χρόνια απλησίαστο παγκόσμιο ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ στα 400 μέτρα από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Καμπέρα τον Οκτώβριο του 1985 με 47,60 δευτερόλεπ­τα. Εκτοτε καμία άλλη επίδοση στον κόσμο δεν έχει πλησιάσει έστω στο ένα δευτερόλεπ­το το ρεκόρ της Ανατολικογ­ερμανίδας (που ποτέ δεν συνελήφθη να έχει κάνει χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών), εκτός από το 48,25 της Γαλλίδας Μαρί-Ζοζέ Περέκ στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1996.

Το αίτημα για διαγραφή των ύποπτων ρεκόρ αναζωπυρώθ­ηκε από τις αποκαλύψει­ς της έκθεσης Μακλάρεν σχετικά με το ντόπινγκ στη Ρωσία στην τρέχουσα δεκαετία. Η ανεξάρτητη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) υπό τον Καναδό νομικό Ρίτσαρντ Μακλάρεν στοιχειοθέ­τησε σε έκθεσή της τη χορήγηση αναβολικών σε περισσότερ­ους από 1.000 Ρώσους αθλητές από το 2011 έως και το 2015 και την προστασία τους μέσω κρατικών μηχανισμών.

Επιπλέον, ο κ. Χάνσεν ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα τα δείγματα όλων όσοι σημειώνουν νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ θα ελέγχονται και θα διατηρούντ­αι επί «τουλάχιστο­ν δέκα χρόνια», κάτι που έως τώρα δεν ίσχυε. «Από το 1998 όταν ήμουν επικεφαλής της επιτροπής που διοργάνωνε τα μίτινγκ στην Ευρώπη το είχα ζητήσει αυτό, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Τώρα η Ε.Α. θα προχωρήσει μπροστά» είπε ο Νορβηγός παράγοντας την περασμένη Δευτέρα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μερικές ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου της παγ- κόσμιας ομοσπονδία­ς μεθαύριο Δευτέρα, όταν η ειδική επιτροπή που επισκέφθηκ­ε τον Ιανουάριο τη Ρωσία θα επιδώσει το νεότερο πόρισμά της ώστε να αποφανθεί η IAAF εάν θα αρθεί ή συνεχιστεί ο αποκλεισμό­ς του ρωσικού στίβου από τις διεθνείς διοργανώσε­ις – που άρχισε τον Νοέμβριο του 2015– ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος Κλειστού Στίβου σε ένα μήνα στο Βελιγράδι.

Πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για ανεπαρκή πρόοδο της Ρωσίας στη συμμόρφωση με τους όρους καταπολέμη­σης του ντόπινγκ, άρα θεωρείται μάλλον απίθανο να αρθεί σε αυτή τη φάση ο αποκλεισμό­ς. Θα υπάρχουν πάντως τουλάχιστο­ν ένας ή δύο Ρώσοι αθλητές στο Βελιγράδι, που θα αγωνιστούν ως ανεξάρτητο­ι αθλητές, όπως επιβεβαίωσ­ε ο κ. Χάνσεν, ενώ αρκετοί ακόμη Ρώσοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση.

 ??  ?? Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου αναμένεται να αποτελέσει ατύπως πρόκριμα για σχετική κίνηση και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ως προς τα παγκόσμια ρεκόρ και τις σκιές ντόπινγκ που πλανώνται σε αυτά.
Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου αναμένεται να αποτελέσει ατύπως πρόκριμα για σχετική κίνηση και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ως προς τα παγκόσμια ρεκόρ και τις σκιές ντόπινγκ που πλανώνται σε αυτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece