Kathimerini Greek

Γιοι θρύλων του ΝΒΑ στην Ελλάδα

- Γ. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

Tα... γονίδια των πατέρων τους προέρχοντα­ι από το ΝΒΑ και οι ίδιοι αποδέχοντα­ι προτάσεις ελληνικών ομάδων και την ευκαιρία που τους δίνεται να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, στην αρχή της καριέρας τους. «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία», όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού του Στέλιου Διονυσίου για τον αείμνηστο πατέρα του, Στράτο, ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ στα Τρίκαλα και στην Κηφισιά και ο Μάικλ Στόκτον στον Απόλλων Πατρών, είναι η βιολογική συνέχεια δύο «θρύλων» του ΝΒΑ, όπως ήταν ο σέντερ των Νιου Γιορκ Νικς, Πάτρικ Γιούιν και ο πλέι μέικερ των Γιούτα Τζαζ, Τζον Στόκτον.

Oι… μπαμπάδες Στόκτον και Γιούιν, που είναι συνομήλικο­ι (γεννηθέντε­ς το ’62), κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Βαρκελώνης (’92) και συμπαίκτες και μέλη της πρώτης και... αξεπέραστη­ς Ντριμ Τιμ των ΗΠΑ, ενώ αμφότεροι ολοκλήρωσα­ν την πολυσήμαντ­η καριέρα τους, στο 40ό έτος της ηλικίας τους. Στόκτον και Γιούιν, όμως, έχουν και αρνητικό, κοινό χαρακτηρισ­τικό, καθώς στους γιους τους, δεν έχουν να διηγηθούν την κατάκτηση ενός τίτλου στο ΝΒΑ. Πριν έρθουν στην Ελλάδα, ο μεν Γιούιν Τζούνιορ πριν από 4 χρόνια και ο δε Μάικλ Στόκτον, πριν από δέκα ημέρες, μόλις, δεν κατάφεραν να παίξουν στο αμερικανικ­ό πρωτάθλημα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αναζήτησαν τη συνέχεια της καριέρας τους, σ’ ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο νέος πλέι μέικερ του Απόλλωνα Μάικλ Στόκτον δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στο ΝΒΑ, σε αντίθεση με τον πατέρα του που διατηρεί το ρεκόρ των περισσοτέρ­ων ασίστ όλων των εποχών (15.806) και των κλεψιμάτων (3.265), ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση των συμμετοχών (1.504 αγώνες). Αν ο υιός του Στόκτον μπορεί να μιμηθεί τον πατέρα του σε μερικές από τις ικανότητές του και ειδικά στις ασίστ, ο Απόλλωνας και ο τεχνικός του Θανάσης Σκουρτόπου­λος μπορεί να βρήκαν τον παίκτη που θα κερδίσει τη «μάχη» της παραμονής.

Ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ έπαιξε 7 αγώνες στο ΝΒΑ με τους Χόρνετς τη σεζόν 2010-11, σκόραρε μόνο τρεις βολές, είχε δύο ριμπάουντ και πάτησε παρκέ για 19 λεπτά.

Ο πατέρας του είναι 21ος σκόρερ όλων των εποχών και βρίσκεται στην έβδομη θέση των κοψιμάτων.

Το «μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά» και στις περιπτώσει­ς κι άλλων παικτών του ΝΒΑ και των οποίων οι γιοι τους θήτευσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Σίντνεϊ Γκριν έπαιξε σε Μπουλς, Νικς, Πίστονς, Μάτζικ, Σπερς και Χόρνετς, ενώ ο γιος, Τορίν, αγωνίσθηκε στην ΑΕΚ δύο φορές (σεζόν 2009-10 και πέρυσι). Ο πατέρας, Ερλ Χίγκινς, ήταν παίκτης των Ιντιάνα Πέισερς. Ο γιoς του, Σον, έπαιξε στον Αρη (1994-95) και στο Ηράκλειο (1998).

Ο Ρόι Μαρμπλ αγωνίστηκε στην Ατλάντα και στο Ντένβερ και ο γιος, Ντέβιν, ήταν παίκτης του Αρη, μέχρι τον προηγούμεν­ο Δεκέμβριο.

Στο ΝΒΑ με τους Ουόριορς, τους Κλίπερς και τους Σανς, καθώς και στον Ηρακλή (1992-93), έπαιξε ο πατέρας, Στίβεν Σίνιορ Μπαρτ, ενώ ο γιος, Στίβεν Τζούνιορ, αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα αγωνίζεται ο Κέλσι Μπάρλοου, γιος του Κεν που άφησε το στίγμα του στον ΠΑΟΚ.

Από τον Μάικλ Στόκτον του Απόλλωνα Π. μέχρι τους Γιούιν, Γκριν, Χίγκινς, Μαρμπλ, Μπαρτ.

 ??  ?? Ο νέος πλέι μέικερ του Απόλλωνα, Μάικλ Στόκτον (1), κουβαλάει ένα πολύ βαρύ όνομα, καθώς ο πατέρας του, Τζον, άφησε εποχή με τους Γιούτα Τζαζ.
Ο νέος πλέι μέικερ του Απόλλωνα, Μάικλ Στόκτον (1), κουβαλάει ένα πολύ βαρύ όνομα, καθώς ο πατέρας του, Τζον, άφησε εποχή με τους Γιούτα Τζαζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece