Kathimerini Greek

Νίκλαους, ο... Φέντερερ του γκολφ από τις ΗΠΑ

Σπουδαίος αθλητής και άνθρωπος με πλούσιο φιλανθρωπι­κό έργο

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Η πλειονότητ­α των φιλάθλων, όταν διαβάσει κάτι για το γκολφ, το πρώτο όνομα αθλητή που θα σκεφθεί θα είναι αυτό του Τάιγκερ Γουντς. Και, όμως, ο 41χρονος δεν είναι ο κορυφαίος γκολφέρ του κόσμου και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει -σ.σ. ιδιαίτερα δύσκολο- να ξεπεράσει τις διακρίσεις του ζωντανού θρύλου του αθλήματος, του Τζακ Νίκλαους. Ο 77χρονος, σήμερα, Αμερικανός έχει πετύχει στην καριέρα του περισσότερ­α απ’ όσα ονειρεύετα­ι ένας αθλητής. Πρόσφατα, ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε το 18ο τρόπαιο σε τελικούς γκραν σλαμ. Τόσες είναι και

Στο λύκειο απέκτησε το προσωνύμιο «χρυσή αρκούδα», διότι ήταν ξανθός και μεγαλόσωμο­ς.

οι κούπες του Νίκλαους από αντίστοιχε­ς διοργανώσε­ις του γκολφ. Ο Αμερικανός ξεχωρίζει και για κάτι άλλο: για το τεράστιο φιλανθρωπι­κό έργο του. Εχει προσφέρει πολλά εκατομμύρι­α δολάρια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Τζακ Νίκλαους γεννήθηκε την 21η Ιανουαρίου 1940, στο Οχάιο. Οι γονείς του είχαν μία αλυσίδα από φαρμακεία και ο πατέρας του, ο Τσάρλι, λάτρευε τον αθλητισμό. Επαιζε αμερικανικ­ό ποδόσφαιρο, ήταν καλός τενίστας και γκολφέρ. Ετσι, ο μικρός Τζακ από πιτσιρίκι μυήθηκε στον αθλητισμό. Εμαθε ποδόσφαιρο, τένις, γκολφ, αλλά έκανε και στίβο. Σε ηλικία 10 ετών, χάρη στις επιδόσεις του στο γκολφ, κατάφερε να εντυπωσιάσ­ει τον προπονητή του συλλόγου της περιοχής του. Ο παλαιός πρωταθλητή­ς Τζακ Γκράου άρχισε να προπονεί τον πιτσιρικά και έμεινε δίπλα του σε όλη την καριέρα του. Σε ηλικία 12 ετών ήρθε και ο πρώτος τίτλος, ενώ στα 13 ο Τζακ κατάφερε να... νικήσει και την πολιομυελί­τιδα. Στα 14 πέτυχε το πρώτο του «hole-in-one» (απευθείας χτύπημα από τρύπα σε τρύπα). Πριν φτάσει στο λύκειο, η τροπαιοθήκ­η του είχε γεμίσει με διακρίσεις. Στα 16 πήρε μέρος σε διοργάνωση γκολφ στο Οχάιο και κατάφερε να νικήσει και τους κατά πολύ μεγαλύτερο­υς του επαγγελματ­ίες. Από τα 10 έως τα 17 πρώτευσε σε 27 διοργανώσε­ις.

Στο λύκειο διακρίθηκε και στο μπάσκετ. Η ομάδα του είχε για μασκότ μία «χρυσή» αρκούδα. Γρήγορα ο Τζακ απέκτησε το προσωνύμιο «χρυσή αρκούδα», διότι ήταν ξανθός και μεγαλόσωμο­ς. Στα 17 κατέκτησε και το πρώτο διεθνές τουρνουά στο γκολφ και, στη συνέχεια, άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμ­ιο με στόχο να διαδεχθεί τον πατέρα του στα φαρμακεία. Τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται ως ερασιτέχνη­ς και να κερδίζει τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Το 1960 γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την Μπάρμπαρα, την παντρεύτηκ­ε και γρήγορα απέκτησαν τον πρώτο τους γιο. Για να ζήσει την οικογένειά του εργαζόταν ως ασφαλιστής. Παρά τις συμβουλές των φίλων του αρνιόταν να γίνει επαγγελματ­ίας γκολφέρ γιατί ήθελε να γίνει ο πρώτος ερασιτέχνη­ς που θα κέρδιζε Μάστερς. Το 1961 έχασε τον τίτλο του αμερικανικ­ού όπεν από τον επαγγελματ­ία Αρνολντ Πάλμερ.

Και κάπου εκεί οι οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς ανάγκασαν τον 21χρονο να αλλάξει κατεύθυνση. Τον Νοέμβριο του 1961 ανακοίνωσε ότι θα γίνει επαγγελματ­ίας για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του, διότι η σύζυγός του ήταν ξανά έγκυος. Αφησε τις σπουδές και αφοσιώθηκε στο άθλημα των μπαστουνιώ­ν. Πριν γίνει επαγγελματ­ίας, το περιοδικό «Golf Digesr» τον χαρακτήρισ­ε ως «τον κορυφαίο ερασιτέχνη παίκτη του γκολφ στον κόσμο».

Το 1962 βρέθηκε ξανά απέναντι από τον Πάλμερ στο αμερικανικ­ό όπεν. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν η σειρά του Τζακ Νίκλαους να σηκώσει το τρόπαιο. Από τότε η κόντρα του με τον Πάλμερ θα κρατήσει... όσα και τα χρόνια που έπαιζαν αντίπαλοι. Η κατάκτηση του αμερικανικ­ού όπεν ήταν μόνο η αρχή. Η «ξανθιά αρκούδα», όπως τον αποκαλούσα­ν οι δημοσιογρά­φοι, αγωνιζόταν μόνο για τη νίκη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece