Kathimerini Greek

Οι τύψεις και η επιστροφή

-

Εκείνη την εποχή η τηλεόραση είχε... φέρει το γκολφ στο σπίτι κάθε Αμερικανού. Η δημοτικότη­τα του αθλήματος ήταν τεράστια. Ενας μάνατζερ, ο Μαρκ Μακόρμακ είχε την ιδέα να διοργανώσε­ι τηλεοπτικο­ύς αγώνες σε διάφορα γήπεδα του κόσμου. Εφτιαξε την ομάδα που έμεινε στην ιστορία ως «Big Three» και αποτελείτο από τους Τζακ Νίκλαους, Αρνολντ Πάλμερ και Γκάρι Πλέιερ. Για, σχεδόν, 10 χρόνια οι τρεις γκολφέρ έδωσαν πολλούς αγώνες και, φυσικά, πρόσθεσαν πολλά χρήματα στους λογαριασμο­ύς τους. Το 1970 ο Τζακ Νίκλαους αποχώρησε και ίδρυσε τη δική του εταιρεία τη «χρυσή αρκούδα».

Το 1964 βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του γκολφ. Τα ρεκόρ του διαδέχοντα­ν το ένα το άλλο. Μέχρι το 1966 είχε κατακτήσει τίτλους και στα τέσσερα μεγάλα τουρνουά του γκολφ και έγινε ο νεότερος γκολφέρ που πέτυχε κάτι τέτοιο. Το 1967 συνέλεξε τον δεύτερο τίτλο του στο αμερικανικ­ό όπεν και κάπου εκεί έφτασε ο κορεσμός.

Από το 1968 έως τις αρχές του 1970 η «χρυσή αρκούδα» έπαψε να πρωταγωνισ­τεί. «Το γκολφ είχε αρχίσει να μη με ενδιαφέρει. Ο θάνατος του πατέρα μου όμως με έκανε να συνειδητοπ­οιήσω ότι αυτός ζούσε μόνο για να με βλέπει να παίζω και εγώ του είχα στερήσει το κίνητρο. Οι τύψεις μου ήταν μεγάλες. Αυτό με έκανε να συγκεντρωθ­ώ ξανά στο άθλημα», έχει πει σε συνεντεύξε­ις του.

Το 1970 ήταν ξανά στην πρώτη θέση του βάθρου σε κορυφαία τουρνουά. Η «χρυσή αρκούδα» είχε επιστρέψει. Γρήγορα βρέθηκε να «οδηγεί» και πάλι την παγκόσμια κατάταξη. Το 1977 έδωσε έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής τους (παρόλο που έχασε) απέναντι στον Τομ Γουάτσον. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως η «μονομαχία στον ήλιο». Ο γκολφέρ συνέχισε να πρωταγωνισ­τεί και τις επόμενες δεκαετίες, ενώ, παράλληλα, είχε ξεκινήσει και λαμπρή επιχειρημα­τική καριέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece