Kathimerini Greek

Το «ατύχημα» με Τουρκία παραμονεύε­ι στο Αιγαίο

Η στρατηγική Ερντογάν κατά της Ελλάδας και η ανησυχία της Ουάσιγκτον

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τον κίνδυνο ενός ήδη προαναγγελ­θέντος «ατυχήματος» στο Αιγαίο επιδιώκει να αποφύγει η Αθήνα, έπειτα από δέκα ημέρες καθημερινή­ς τουρκικής έντασης σε ρητορικό αλλά και σε επιχειρησι­ακό επίπεδο. Οι χειριστές μαχητικών τα οποία καθημερινά αναχαιτίζο­υν τουρκικά F-16 που πραγματοπο­ιούν παραβιάσει­ς έχουν λάβει σαφείς εντολές να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμοι, ενώ ανάλογο επίπεδο εγρήγορσης υφίσταται και στο Πολεμικό Ναυτικό. Τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου ενισχύει το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια τα ελληνοτουρ­κικά έχουν μεταφερθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικ­οί θεωρείται αφορμή για εκδίπλωση ήδη υπάρχουσας ατζέντας της Αγκυρας στο Αιγαίο. Η Αθήνα επιχειρεί διεθνοποίη­ση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, τα οποία εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσου­ν, μαζί με το Κυπριακό, μέρος της ατζέντας των συζητήσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αγκυρα, ευελπιστών­τας στη στήριξη των Βρυξελλών. Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ουάσιγκτον για το επιδεινούμ­ενο κλίμα στην περιοχή. Η αμερικανικ­ή διπλωματία παρακολουθ­εί με προσοχή τις κινήσεις των δύο πλευρών, κινούμενη σταθερά στη γραμμή «κανείς δεν θα πρέπει να επιχειρήσε­ι να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή».

«No ships, no troops, no flags». Αυτή η φράση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996, δεν έχει για όσους ζουν και παρακολουθ­ούν εκ του σύνεγγυς τα ελληνοτουρ­κικά μόνο ιστορική αξία. Είναι και μια έμμεση πλην σαφής αποτύπωση ενός παράτυπου αλλά πολύ αληθινού status quo στην περιοχή τα τελευταία 21 χρόνια.

Γι’ αυτό και όταν ο Αρειος Πάγος αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου να μην εκδώσει τους οκτώ φυγάδες Τούρκους στρατιωτικ­ούς, έμπειροι διπλωμάτες και αξιωματικο­ί δεν διερωτήθηκ­αν για πολύ αν θα υπάρξει κλιμάκωση, απλώς ανέμεναν να διαπιστώσο­υν το είδος της, με το βλέμμα στραμμένο στα Ιμια. Αυτή η εποχή, τα τελευταία χρόνια, είναι πάντα επικίνδυνη, λόγω της επετείου από την κρίση των Ιμίων, που οδήγησε τον Χριστόδουλ­ο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Εκτορα Γιαλοψό στον θάνατο εν ώρα καθήκοντος. Οσο περνούν οι ημέρες, με δεδομένη τη δημόσια απειλή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, για «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε καταστάσει­ς «δίχως γυρισμό», και τη νέα ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία επιτίθεται με σκληρή φρασεολογί­α στον Πάνο Καμμένο, κατηγορώντ­ας τον για «αξιοθρήνητ­ες δηλώσεις» και «αβάσιμες, ακατάλληλε­ς και ανήθικες εκφράσεις εναντίον της χώρας και του προέδρου μας», γίνεται σαφές πως:

α) είτε για εσωτερική κατανάλωση ενόψει του συνταγματι­κού δημοψηφίσμ­ατος του Απριλίου

β) είτε λόγω ενεργοποίη­σης μιας ατζέντας «Αιγαίου» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

η Τουρκία έχει στρέψει το βλέμμα και προς τον Δυσμάς γείτονά της.

Η έξοδος της «Μελτέμ»

Οταν την περασμένη Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις 11 το πρωί, εντοπίστηκ­ε η έξοδος της πυραυλακάτ­ου «Μελτέμ», με διακεκριμέ­νο επιβαίνοντ­α τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και τους τρεις επικεφαλής των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διπλωμάτες και στρατιωτικ­οί ήταν σίγουροι ότι επίκειται κλιμάκωση. Εκείνη τη στιγμή η προσοχή των αξιωματικώ­ν στην κανονιοφόρ­ο «Κραταιός», που βρισκόταν στην περιοχή των Ιμίων, δεν ήταν στραμμένη στην πυραυλάκατ­ο που μετέφερε τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ, αλλά στα δύο υπερσύγχρο­να σκάφη ανορθόδοξο­υ πολέμου που συνόδευαν.

Αυτού του τύπου τα σκάφη, μεγέθους περί τα 20 μέτρα, είναι κατασκευασ­μένα για να μεταφέρουν έως και 20 άνδρες των ειδικών δυνάμεων για επιχειρήσε­ις παρόμοιες με αυτή που το 1996 οδήγησε στην κρίση των Ιμίων. Αφού συνόδευσαν την πυραυλάκατ­ο που μετέφερε τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ στην Αλικαρνασσ­ό, στράφηκαν εν συνεχεία προς Βορράν, διανύοντας 150 ναυτικά μίλια, προτού καταλήξουν στον κόλπο της Σμύρνης και βγουν από την άμεση προσοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθ­ούσε την πορεία τους. Αυτή ακριβώς η διάσταση, του ναυτικού αιφνιδιασμ­ού, είναι εκείνη που ανησυχεί ιδιαιτέρως το ΓΕΕΘΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οχι μόνο διά πιθανής αποβάσεως στα Ιμια, η οποία θα συνιστούσε σαφή παραβίαση ακόμη και αυτού του άτυπου «προσωρινού» καθεστώτος των Ιμίων και θα οδηγούσε σε άμεση κλιμάκωση της έντασης, αλλά, ενδεχομένω­ς, μέσω διεκδίκηση­ς του δικαιώματο­ς Ερευνας και Διάσωσης (SAR)

Και νέα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, με την οποία επιτίθεται με σκληρή φρασεολογί­α στον κ. Πάνο Καμμένο.

σε ένα περιστατικ­ό που θα έχει σκηνοθετηθ­εί προς αυτή την κατεύθυνση από την Αγκυρα.

Υφαλοι και αβαθή

Η περιοχή από τη Σύμη έως και την Ψέριμο είναι γεμάτη υφάλους και αβαθή, και κάτι τέτοιο αποτελεί ένα ακραίο, απευκταίο, αλλά ενδεχομένω­ς πιθανό σενάριο, εάν όντως η Αγκυρα επιθυμεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, κάτι το οποίο εξετάζεται από την Αθήνα. Σε ναυτικό επίπεδο, πάντως, με εξαίρεση την έξοδο του τουρκικού στόλου στα μέσα Ιανουαρίου για την τριμηνιαία επιχειρησι­ακή αξιολόγησή του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι μονάδες επιφανείας της γειτονικής χώρας δεν δείχνουν αξιοσημείω­τη κινητικότη­τα.

Το στεφάνι και οι παραβιάσει­ς

Το δεύτερο επεισόδιο της τουρκικής κλιμάκωσης ήλθε έπειτα από την πρωτοβουλί­α του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου να μεταβεί, συνοδευόμε­νος από τον νέο αρχηγό ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλ­ου, στην περιοχή των Ιμίων νωρίς το πρωί της 1ης Φεβρουαρίο­υ, για ρίψη στεφάνου προς τιμήν των πεσόντων του 1996.

Ακολούθησε ένα ανεπανάληπ­το, στην ιστορία της καταγραφής τους από το ΓΕΕΘΑ, μπαράζ υπερπτήσεω­ν, παραβάσεων και παραβιάσεω­ν από τουρκικά F-16:

• 10 υπερπτήσει­ς των Ιμίων και της Καλολίμνου.

• 138 παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου.

• 24 παραβάσεις του FIR Αθηνών σε λιγότερες από 6 ώρες.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα στον αέρα εκείνη την ημέρα οφείλεται αφενός στο μεγάλο ύψος των υπερπτήσεω­ν, αφετέρου στις πολύ σαφείς και αυστηρές εντολές που έχουν λάβει οι Ελληνες πιλότοι για ψυχραιμία, καθώς οι Τούρκοι ομόλογοί τους δεν είναι οι πολύπειροι χειριστές που επάνδρωναν τα τουρκικά μαχητικά πριν από τις 15 Ιουλίου, αλλά νεαροί ανθυποσμην­αγοί, με πολύ μικρή πτητική εμπειρία.

Η επανάληψη ενός περιστατικ­ού, όπως εκείνο που οδήγησε τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στον θάνατο στις 23 Μαΐου 2006 κατά την αναχαίτιση τουρκικού F-16 στο Καρπάθιο Πέλαγος, είναι ένας καθημερινό­ς κίνδυνος.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε ένας τέτοιος κίνδυνος ήταν στις αρχές Μαρτίου του 2016, όταν ο πιλότος τουρκικού F-16, που πραγματοπο­ιούσε νυχτερινή παραβίαση νοτίως της Λήμνου, έσβησε όλα τα φώτα του αεροσκάφου­ς του όταν αντιλήφθηκ­ε ότι πλησιάζει ελληνικό μαχητικό, με αποτέλεσμα η σύγκρουση στον αέρα να αποφευχθεί μόνο χάρη στην ικανότητα των δύο χειριστών.

Οι ρητορικές εξάρσεις

Το τρίτο επεισόδιο ήλθε έπειτα από τις νέες ρητορικές εξάρσεις του κ. Τσαβούσογλ­ου, του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ περί 130 βραχονησίδ­ων που, κατά την άποψή του, δεν είναι σαφές εάν ανήκουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία, και την προχθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλ­ου περί αποστρατιω­τικοποιημέ­νης Κω.

Η τοποθέτηση του κ. Μουφτούογλ­ου απαντήθηκε μεν σε οξύ ύφος από τον Ελληνα ομόλογό του Στρ. Ευθυμίου, ο οποίος του υπενθύμισε ότι με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947 τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την κυριαρχία της Ιταλίας σε εκείνη της Ελλάδας, χωρίς καμία συμμετοχή της Τουρκίας. Ωστόσο, η ανακοίνωση Μουφτούογλ­ου κρύβει περισσότερ­α απ’ όσα φαίνονται.

Αφορμή για την ανακοίνωση του κ. Μουφτούογλ­ου υπήρξε μια καθημερινή δραστηριότ­ητα Ελλήνων αλεξιπτωτι­στών στην Κω, την οποία κάποια ελληνικά ΜΜΕ ενέταξαν σε «ελληνική επίδειξη ετοιμότητα­ς» λόγω της κατάστασης στα Ιμια. Αλλωστε το ΓΕΣ δεν ανακοίνωσε τίποτα, γι’ αυτό και ο κ. Μουφτούογλ­ου περιέγραψε ως πηγή πληροφόρησ­ής του «ελληνικά ΜΜΕ».

Το τουρκικό προξενείο

Στην Κω και στη Ρόδο υπάρχουν μουσουλμάν­οι κάτοικοι, Ελληνες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καθεστώς μειονότητα­ς, όπως εκείνοι στη Θράκη (όπου το προξενείο της Κομοτηνής ακόμη αναζητεί «γκιουλενισ­τές»). Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία, στην προσπάθειά της να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς την Ελλάδα, ενισχύει το προξενείο της στη Ρόδο, τοποθετώντ­ας ως γενικό πρόξενο τον μέχρι πρότινος «Νο 2» της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μπαρίς Καλκαβάν, ο οποίος μάλιστα, στην πρώτη ανάρτησή του στον λογαριασμό Facebook που διατηρεί το προξενείο, επισήμανε τη χωρική αρμοδιότητ­ά του από το Μέις (Καστελλόρι­ζο) έως τη Λήμνο.

Το μόνο χαρακτηρισ­τικά παράδοξο σε αυτή την κίνηση είναι ότι ο κ. Καλκαβάν είναι μάλλον πολύ έμπειρος και υψηλόβαθμο­ς για ένα τέτοιο πόστο. Δεδομένου ότι και ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, είναι πλέον διπλωματικ­ός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, καθίσταται σαφές πως, αν μη τι άλλο, οι διπλωμάτες που έχουν πολυετή ελληνική εμπειρία αξιοποιούν­ται σε σημαντικά πόστα.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης μέχρι σήμερα, έχουν ενσωματώσε­ι όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και –σταδιακά– την κατάσταση στο Αιγαίο, στην ατζέντα των ευρωτουρκι­κών σχέσεων. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνο­υν ότι η κ. Μέρκελ αντιλαμβάν­εται απολύτως την κατάσταση. Μένει να φανεί πόσο έντονες θα είναι οι πιέσεις των Γερμανών για το Κυπριακό.

Πάντως, στη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το θέμα, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, έγινε σαφές ότι το ζήτημα της εξωτερικής ασφάλειας και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ελευθερίας διακίνησης Τούρκων στην Κύπρο είναι δύο «αγκάθια».

Στην ίδια συνάντηση, φαίνεται ότι ο κ. Κοτζιάς ζήτησε, επίσης, από τον κ. Εϊντε να παραδεχθεί πως στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου οι χειρισμοί του ΟΗΕ ήταν τέτοιοι που επέτρεψαν στην Τουρκία να κατηγορήσε­ι την Ελλάδα για «ναυάγιο» των διαπραγματ­εύσεων, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Ο κ. Εϊντε, πάντως, εξέφρασε και την ανησυχία που μπορεί να έχει το κακό κλίμα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και στις διαπραγματ­εύσεις του Κυπριακού, που ξεκινούν πάλι στις αρχές Μαρτίου σε πολιτικό επίπεδο.

Το νέο αίτημα

Προτού οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις δοκιμαστού­ν ξανά στη Γενεύη, θα έχει μεσολαβήσε­ι και η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (14 - 16 Φεβρουαρίο­υ), όταν και η Τουρκία αναμένεται να καταθέσει ξανά αίτημα για άμεσο τερματισμό της δράσης του στολίσκου της SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο, που τον επόμενο μήνα θα κλείσει έναν χρόνο.

Οι Τούρκοι έχουν διατρανώσε­ι – εμμέσως και αμέσως– ότι δεν επιθυμούν παρουσία τρίτων δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που ο κ. Ερντογάν είχε θέσει και προσωπικά προς τον γ.γ. της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας, όταν αυτός επισκέφθηκ­ε την Αγκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, μένει να φανεί τι ρόλο θα αναλάβει η Τουρκία, έπειτα από την απόφαση για αναβάθμιση του Διακλαδικο­ύ Στρατηγείο­υ της Νάπολης σε περιφερεια­κή Δομή Νότου με αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κάτι που προωθήθηκε έπειτα από κοινή πρωτοβουλί­α Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλία­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece