Kathimerini Greek

Με σαράβαλα «λειτουργεί» το Δημόσιο

Χιλιάδες γερασμένα και κακοσυντηρ­ημένα οχήματα πρώτης ανάγκης δεν θα κυκλοφορού­σαν σε δρόμους άλλης ευρωπαϊκής χώρας

-

Ασθενοφόρα που μένουν στη μέση του δρόμου με κοντέρ που «γράφει» ένα εκατομμύρι­ο χλμ., λεωφορεία για παλιοσίδερ­α, υπέργηρα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. Ο στόλος οχημάτων του Δημοσίου αποτελείτα­ι σε μεγάλο βαθμό από σαράβαλα. Αλλά και δήμαρχοι παρακαλούν δημάρχους: «Συνάδελφε, περισσεύει κανένα απορριμματ­οφόρο;».

Ο ασθενής επιβίωσε, αλλά το ασθενοφόρο πήγε για παλιοσίδερ­α. Οχι, δεν προηγήθηκε τροχαίο ατύχημα αλλά ένα περιστατικ­ό από αυτά που συμβαίνουν συχνά, καθώς τα περισσότερ­α οχήματα του στόλου του ΕΚΑΒ έχουν φάει τα ψωμιά τους – αυτή είναι η διάγνωση των εργαζομένω­ν. Είναι σύνηθες, ασθενοφόρα να μην ολοκληρώνο­υν την αποστολή διακομιδής, να μένουν στον δρόμο, να επιστρατεύ­εται πλήρωμα άλλου «166», όποτε και εάν... Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενοφόρω­ν; Τα 13 έτη, όταν στις χώρες της Ε.Ε. αντικαθίστ­ανται κάθε 5-6 χρόνια. Και πώς να αντέξουν; Στα περισσότερ­α το κοντέρ «γράφει» έως και ένα εκατομμύρι­ο χιλιόμετρα. Δεν παίρνει γιατρειά. Σε άλλες περιοχές, π.χ. Κεντρική Μακεδονία, ακόμη χειρότερα. Οταν βρέχει –και βρέχει συχνά– τα ασθενοφόρα μπάζουν νερά, ενώ τα αμορτισέρ τους είναι χάλια – «τι να πεις στους ασθενείς;»

Για σαράβαλα μιλάτε; Ελάτε εδώ να δείτε τι γίνεται, παρεμβαίνο­υν οι τεχνικοί των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνί­ες) περιγράφον­τας τον (πολύ) γερασμένο δικό τους στόλο. Ακινητοποι­ημένο για την ακρίβεια, αφού τα μισά λεωφορεία, περίπου 1.000, δένουν χειρόφρενο στα αμαξοστάσι­α λόγω βλαβών που σε πολλές περιπτώσει­ς είναι ανεπανόρθω­τες. Τότε, τα λεωφορεία... γδύνονται από πάσης φύσεως ανταλλακτι­κά που αξιοποιούν­ται σε ενεργά οχήματα. Τα ελαστικά κυριολεκτι­κώς αποτελούν μήλον της Εριδος. Κι εδώ μιλάμε για μέσον όρο ηλικίας τα 13 έτη, ενώ πάνω από το 40% των λεωφορείων πρωτοβγήκε στην κίνηση από το 1998 έως το 2002.

Αλήθεια, στην ΕΛ.ΑΣ. τι γίνεται; (για τα οχήματα μιλάμε πάντα). Οι ιδιώτες είναι και ευεργέτες του επιχειρησι­ακού μας έργου, λένε αστυνομικο­ί, καθώς με χρήματα-δωρεές συντηρούντ­αι σε σημαντικό βαθμό αυτοκίνητα και μοτοσικλέτ­ες – εν συνόλω 12.700. Παρ’ όλα αυτά, συνδικαλισ­τές λένε ότι τα μισά οχήματα του στόλου είναι ακινητοποι­ημένα λόγω βλαβών και αδυναμία συντήρησης. Ενδεικτικά, από τα 1.255 δίκυκλα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ,, τα 625 είναι παροπλισμέ­να ενώ η Ασφάλεια Αττικής διαθέτει 1.200 υπέργηρα οχήματα που έχουν διανύσει έως και 700.000 χιλιόμετρα. Χρειάζεται «άμεση δράση» αντικατάστ­ασής τους, λέγεται χαρακτηρισ­τικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε πρόσφατα 850 αυτοκίνητα από τα κατασχεθέν­τα του ΟΔΔΥ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και από το μέτωπο της Πυροσβεστι­κής, η καταγραφή τα λέει όλα. Από τα 3.000 οχήματα τα μισά είναι άνω των δέκα ετών. Συχνές οι βλάβες, και με κόστος συντήρησης και επισκευής ασύμφορο.

«Συνάδελφε δήμαρχε, σου περισσεύει καμιά σκουπιδιάρ­α;» Τα προβλήματα με τα σαράβαλα των ΟΤΑ είναι πολύ πιο έντονα στους μικρούς δήμους, όπου εκεί βλάβη σημαίνει και αποστρατεί­α από την υπηρεσία. «Γιατί δεν τα επισκευάζο­υμε; Το ταμείο είναι μείον», απαντούν οι τοπικοί άρχοντες. Ενδεικτικά, στη Σαμοθράκη πίνουν νερό στο όνομα του δημάρχου Αλεξανδρού­πολης. Δικαίως, αφού τους δώρισε ένα από τα απορριμματ­οφόρα του. Πάντως και στην Αθήνα το καλοκαίρι η αποκομιδή γινόταν από 16 οχήματα από τα συνολικά 80 που απαιτούντα­ι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται «πακέτο» διαγωνισμώ­ν για αγορά ελαστικών, ανταλλακτι­κών και συντήρηση.

Αβίαστο το συμπέρασμα: χιλιάδες οχήματα «πρώτης ανάγκης» φορέων του Δημοσίου δεν θα κυκλοφορού­σαν στους δρόμους άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

«Οταν βρέχει, μπαίνουν νερά από τις πόρτες. Τα αμορτισέρ τους είναι χάλια, μερικά μυρίζουν σαν σφαγείο...».

 ??  ??
 ??  ?? Το πρόβλημα της κακής κατάστασης των απορριμματ­οφόρων αφορά πολλούς μικρούς δήμους της Ελλάδας.
Το πρόβλημα της κακής κατάστασης των απορριμματ­οφόρων αφορά πολλούς μικρούς δήμους της Ελλάδας.
 ??  ?? Η μηνιαία δαπάνη για την επισκευή των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Η μηνιαία δαπάνη για την επισκευή των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
 ??  ?? «Φτιάχνεις ένα ασθενοφόρο, βγαίνει στην κίνηση και έρχεται έπειτα από λίγο με άλλη βλάβη».
«Φτιάχνεις ένα ασθενοφόρο, βγαίνει στην κίνηση και έρχεται έπειτα από λίγο με άλλη βλάβη».
 ??  ?? Σχεδόν τα μισά οχήματα του στόλου των ΟΣΥ βρίσκονται ακινητοποι­ημένα στα αμαξοστάσι­α.
Σχεδόν τα μισά οχήματα του στόλου των ΟΣΥ βρίσκονται ακινητοποι­ημένα στα αμαξοστάσι­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece