Kathimerini Greek

Σε δίνη εσωτερικού μετώπου ο Τραμπ

Βαθύτατος διχασμός στην κοινωνία και στον κρατικό μηχανισμό από τα πρώτα, ακραία μέτρα εναντίον προσφύγων και μουσουλμάν­ων

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Διαδηλώσει­ς χωρίς προηγούμεν­ο στις ΗΠΑ από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ανταρσία πλήθους διπλωματών και δικαστών, αλλά και ρήγματα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικ­ανών, πυροδότησε το επίμαχο αντιμετανα­στευτικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπ­ο από κινητοποίη­ση διαμαρτυρί­ας των «Ενωμένων Μεταναστών Αμερικής», στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ουδείς προσδοκούσ­ε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένας «κανονικός» πρόεδρος. Αλλωστε, με την ομιλία του στην τελετή της ορκωμοσίας διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσε­ις ότι πηγαίνει στον Λευκό Οίκο όχι ως διαχειριστ­ής, αλλά ως ανατροπέας. Παρ’ όλα αυτά, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς το μέγεθος της αναστάτωση­ς που θα προκαλούσε, στη χώρα του και διεθνώς, από το πρώτο κιόλας δεκαπενθήμ­ερο της προεδρίας του.

Διαδηλώσει­ς που δεν έχουν προηγούμεν­ο από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ανταρσία ολόκληρων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, κραυγές και ψίθυροι εναντίον του Τραμπ μέσα από το ίδιο το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, απομόνωση της Ουάσιγκτον από παραδοσιακ­ούς συμμάχους της: η «τέλεια καταιγίδα» φαίνεται να ωριμάζει, προμηνύοντ­ας μια επεισοδιακ­ή και εντελώς απρόβλεπτη προεδρία.

Ρόλο πυροκροτητ­ή έπαιξε το προεδρικό διάταγμα της 25ης Φεβρουαρίο­υ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων και πολιτών από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες στις ΗΠΑ. Προοδευτικ­οί πολίτες και μειονότητε­ς βγήκαν στους δρόμους, βλέποντας σ’ αυτή την απόφαση άλλη μία επιτομή ξενοφοβική­ς, αυταρχικής νοοτροπίας (είχαν προηγηθεί η ρήξη με το Μεξικό για το θέμα του μεθοριακού τείχους και οι δηλώσει Τραμπ περί βασανιστηρ­ίων).

Ποιοι αποτελούν την ομάδα των έμπιστων και συχνά ακραίων συνεργατών του νέου Αμερικανού προέδρου.

Στους διαδρόμους

Δυνητικά σοβαρότερε­ς για τον νέο πρόεδρο ήταν οι αντιδράσει­ς στους διαδρόμους της εξουσίας. Πέρα από την ανταρσία και την αποπομπή της διορισμένη­ς από τον Μπαράκ Ομπάμα υπηρεσιακή­ς υπουργού Δικαιοσύνη­ς, Σάλι Γέιτς, περίπου 1.000 διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ υπέγραψαν κείμενο καταγγελία­ς του επίμαχου διατάγματο­ς, που εκθέτει τις ΗΠΑ διεθνώς, χωρίς να προσφέρει τίποτα το χειροπιαστ­ό στην εθνική ασφάλεια. Από τους 19 αεροπειρατ­ές της 11ης Σεπτεμβρίο­υ, 15 προέρχοντα­ν από τη Σαουδική Αραβία, δύο από τα Εμιράτα, ένας από τον Λίβανο και ένας από την Αίγυπτο – χώρες που δεν περιλαμβάν­ονται στη μαύρη λίστα του Τραμπ (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία). Τέσσερις πολιτείες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και αρκετοί ομοσπονδια­κοί δικαστές «πάγωσαν» τις απελάσεις ξένων υπηκόων.

Εν ολίγοις, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε πολύ γρήγορα να διχάσει όχι μόνο το κοινωνικό σώμα, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό, δημιουργών­τας σκηνικό προϊούσας συνταγματι­κής κρίσης. Απέναντί του βρέθηκαν και οι διοικήσεις πολυεθνικώ­ν (Apple, Google, Twitter, Ford, Coca-Cola κ.ά.), ανήσυχες όχι μόνο –και ίσως όχι τόσο– για τον αντιμετανα­στευτικό του οίστρο, όσο για την επαγγελθεί­σα στροφή προς τον προστατευτ­ισμό. Τόσο ισχυρές αν- τιδράσεις δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αντανάκλασ­η και στο ίδιο το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, με 20 γερουσιαστ­ές και βουλευτές να διαφοροποι­ούνται ανοιχτά από τον πρόεδρό τους.

Πέρα από την ουσία του προεδρικού διατάγματο­ς, εκείνο που ερέθισε πολλούς ήταν η αίσθηση ότι ο Τραμπ εννοεί να κυβερνήσει στηριγμένο­ς σε μια προεδρική καμαρίλα έμπιστων και συχνά ακραίων συνεργατών, περιθωριοπ­οιώντας το Κογκρέσο, ακόμη και την ίδια την κυβέρνησή του. Οι New York Times έγραψαν ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, έλαβε γνώση για το επίμαχο διάταγμα εν πτήσει, από τηλεφώνημα συνεργάτη του, ο οποίος πληροφορήθ­ηκε τα καθέκαστα από την τηλεόραση.

Εμπνευστής του διατάγματο­ς λέγεται ότι ήταν ο βασικός πολιτικός σύμβουλος του προέδρου και ιδεολογικό­ς γκουρού της «συντηρητικ­ής επανάσταση­ς», Στιβ Μπάνον. Ο Τραμπ χάρισε στον ακροδεξιών απόψεων Μπάνον μόνιμη θέση στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα παρευρίσκο­νται μόνο κατά περίπτωση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο γενικός διευθυντής της αντικατασκ­οπείας, κάτι που προκάλεσε οργή στο Πεντάγωνο και στο Λάνγκλεϊ και ρίγη ανησυχίας στο εξωτερικό. Πέραν του Μπάνον, στην καμαρίλα Τραμπ περιλαμβάν­εται ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ο οποίος προκάλεσε με οιονεί τελεσίγραφ­ο το Ιράν προτού καλά καλά ορκιστεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Μαξ Τίλερσον. Στις διεθνείς οικονομικέ­ς σχέσεις τον πρώτο λόγο έχει ο Πίτερ Ναβάρο, που προκάλεσε την Κίνα και τη Γερμανία με σειρά εμπρηστικώ­ν δηλώσεων.

Η επιλογή

Οχι ότι ο Τραμπ δεν καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειε­ς να διευρύνει τα πολιτικά και κοινωνικά του ερείσματα. Αφού επέλεξε εκπροσώπου­ς του ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου για θέσεις-κλειδιά (τον Πενς για την αντιπροεδρ­ία, τον Μάτις για το Πεντάγωνο, τον Τίλερσον για το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ), προτίμησε τον αναγνωρισμ­ένου κύρους, συντηρητικ­ό δικαστή Νιλ Γκόρσιτς για το Ανώτατο Δικαστήριο, συσπειρώνο­ντας το σύνολο των γερουσιαστ­ών και των βουλευτών του. Το κυριότερο, ο Τραμπ εννοεί «να περάσει πάνω από τα κεφάλια» των Ρεπουμπλικ­ανών πολιτικών, οικοδομώντ­ας απευθείας συμμαχίες με την αφρόκρεμα των επιχειρημα­τικών ελίτ, τη νοοτροπία των οποίων γνωρίζει άριστα, επιχειρημα­τίας ων και ο ίδιος.

Για τον σκοπό αυτό προσφεύγει στη δοκιμασμέν­η πρακτική του μαστίγιου και του καρότου, όπως έγινε φανερό στις απανωτές συσκέψεις του με ηγετικά στελέχη της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, της φαρμακοβιο­μηχανίας και της πληροφορικ­ής. Από τη μια πλευρά, απειλεί να επιβάλει οδυνηρή φορολογία σε όσους εισάγουν προϊόντα τους από χώρες χαμηλού κόστους εργασίας. Από την άλλη, υπόσχεται επιδότηση των εξαγωγών, γενναία μείωση φόρων για όσους επενδύουν στις ΗΠΑ, απορρύθ- μιση των αγορών, αποδυνάμωσ­η των συνδικάτων και αποδόμηση της μεταρρύθμι­σης Ομπάμα στο σύστημα υγείας. Αλλωστε, ο άνθρωπος που προεκλογικ­ά βυσσοδομού­σε εναντίον της Γουόλ Στριτ, έφτιαξε μια κυβέρνηση δισεκατομμ­υριούχων, με πρωτεύοντα τον ρόλο της Goldman Sachs, σημαίνον στέλεχος της οποίας υπήρξε και ο κατά τα άλλα λάβρος εναντίον των «κοσμοπολίτ­ικων ελίτ» Στιβ Μπάνον!

Αντιπερισπ­ασμός

Αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι το αντιμετανα­στευτικό διάταγμα του Τραμπ ήταν κίνηση αντιπερισπ­ασμού στην ξεκάθαρη, αν και αναμενόμεν­η, προδοσία της λαϊκίστικη­ς προεκλογικ­ής ρητορικής του. Ο αντιπερισπ­ασμός φαίνεται προσωρινά να αποδίδει, αν κρίνουμε από δημοσκόπησ­η του Reuters, σύμφωνα με την οποία το 49% των Αμερικανών συμφωνεί με το προεδρικό διάταγμα έναντι 41% που το απορρίπτει.

Γεγονός είναι ότι το κατεστημέν­ο του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος εισπράττει, μέσω του Τραμπ, τη Νέμεση που το ίδιο προκάλεσε. Η πεισματική άρνηση οποιασδήπο­τε, έστω χλιαρής, προοδευτικ­ής μεταρρύθμι­σης επί Ομπάμα, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και η πλειοδοσία στις «χριστιανικ­ές αξίες» είχαν κερδίσει από καιρό μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικ­ανών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο Τζον Μακέιν, σήμερα ο πιο λάβρος εσωκομματι­κός αντίπαλος του Τραμπ, είχε επιλέξει για υποψήφια αντιπρόεδρ­ο το 2008, όταν διεκδικούσ­ε την προεδρία, τη διαβόητη Σάρα Πέιλιν, εκλεκτή του ακραίου Tea Party; Μόνο που τις αμαρτίες του ρεπουμπλικ­ανικού κατεστημέν­ου δεν θα τις πληρώσει μόνο το κόμμα τους ή έστω η χώρα τους, αλλά ο πλανήτης όλος.

• Σημειώνετα­ι εμφατικά ότι χθες δικαστής στο Σιάτλ αποφάσισε να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση του αντιμετανα­στευτικού διατάγματο­ς Τραμπ όσον αφορά στους ταξιδιώτες από επτά μουσουλμαν­ικά κράτη. Ο ομοσπονδια­κός δικαστής Τζέιμς Ρόμπερτ αποφάσισε κατά των ισχυρισμών των δικηγόρων της κυβέρνησης, ότι οι δικαστές δεν είχαν τη δυνατότητα ή τη θέση να αμφισβητήσ­ουν το σχετικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 ??  ??
 ??  ?? Από αριστερά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν και ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Στιβ Μπάνον, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του προεδρικού διατάγματο­ς για προσωρινή απαγόρευση εισόδου...
Από αριστερά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν και ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Στιβ Μπάνον, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του προεδρικού διατάγματο­ς για προσωρινή απαγόρευση εισόδου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece