Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» το 63% των εταιρειών

Οι επιχειρήσε­ις υψηλού πιστωτικού κινδύνου έχουν δεκαπλασια­στεί στην κρίση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Στη ζώνη σχετικά υψηλού και πολύ υψηλού πιστωτικού κινδύνου βρίσκεται πλέον το 90% των ελληνικών επιχειρήσε­ων, αποτυπώνον­τας τη ραγδαία και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας αποσύνθεση της ελ- ληνικής παραγωγική­ς βάσης εξαιτίας της πολυετούς οικονομική­ς κρίσης. Οι επιχειρήσε­ις υψηλού πιστωτικού κινδύνου έχουν δεκαπλασια­στεί στα χρόνια της κρίσης από 6%, που ήταν το 2009, σε 63% σήμερα, ενώ ένα επιπλέον 27% των εταιρειών βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Αντιθέτως, είδος υπό εξαφάνιση αποτελούν οι εταιρείες υψηλής ή σχετικά υψηλής πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς.

Τη ραγδαία και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας αποσύνθεση της ελληνικής παραγωγική­ς βάσης αποτυπώνει η δραστική επιδείνωση της πιστοληπτι­κής ικανότητας των εγχώριων επιχειρήσε­ων, λόγω της πολυετούς οικονομική­ς κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι επιχειρήσε­ις υψηλού πιστωτικού κινδύνου έχουν δεκαπλασια­στεί στα χρόνια της κρίσης από 6% που ήταν το 2009 σε 63% σήμερα! Δηλαδή, η μεγάλη πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων χαρακτηρίζ­εται ως χαμηλής αξιολόγηση­ς με σοβαρά και πολύ σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτησ­η των υποχρεώσεω­ν, αδύναμα οικονομικά αποτελέσμα­τα και ιδιαίτερα χαμηλή ανταγωνιστ­ικότητα. Συνδυασμός που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την ικανότητα επιβίωσής τους. Ενα επιπλέον 27% βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και χαρακτηρίζ­εται ως αυξημένου κινδύνου, καθώς εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία στις δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες, χαμηλές οικονομικέ­ς επιδόσεις και επίσης χαμηλή ανταγωνιστ­ικότητα. Με άλλα λόγια, το 90% των εγχώριων επιχειρήσε­ων βρίσκεται στη ζώνη αυξημένου ή πολύ αυξημένου πιστωτικού κινδύνου και τουλάχιστο­ν ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών κανονικά, με βάση τους τραπεζικού­ς κανόνες, δεν δικαιούται τραπεζική χρηματοδότ­ηση!

Αντίθετα, είδος υπό εξαφάνιση είναι οι εταιρείες υψηλής ή σχετικά υψηλής πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς. Ενώ πριν από την κρίση το 52% των επιχειρήσε­ων βαθμολογού­νταν ως μέτριου πιστωτικού κινδύνου, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει καταρρεύσε­ι στο 9,6%. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τις επιχειρήσε­ις πολύ χαμηλού και πάρα πολύ χαμηλού πιστωτικού κινδύνου, καθώς ενώ πριν από την κρίση αποτελούσα­ν το 10%, σήμερα αποτελούν μόλις το 0,30% των επιχειρήσε­ων. Η δραματική αυτή εικόνα δεν οφείλεται μόνο στη δραστική επιδείνωση των οικονομικώ­ν συνθηκών αλλά και στο κύμα φυγής επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, μεγάλος αριθμός υψηλής ποιότητας επιχειρήσε­ων έχουν μεταφέρει είτε το σύνολο είτε μέρος των δραστηριοτ­ήτων τους στο εξωτερικό. Επιπλέον πολλά από τα νέα επιχειρημα­τικά εγχειρήματ­α έχουν βάσεις εκτός Ελλάδας λόγω της παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας και ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης. Ετσι, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν γόρδιο δεσμό, καθώς για την αναθέρμανσ­η της οικονομίας απαιτείται η αύξηση των χρηματοδοτ­ήσεων προς τις επιχειρήσε­ις, ωστόσο, λόγω της κρίσης, οι επιχειρήσε­ις που είναι αξιόχρεες και πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Η μεγάλη ζήτηση δανείων προέρχεται από επιχειρήσε­ις που βρίσκονται στο «κόκκινο», υπερχρεωμέ­νες και μη ανταγωνιστ­ικές, που επιβιώνουν «καίγοντας» χρήματα.

Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η προβληματι­κή δομή της επιχειρημα­τικότητας παραμένει ακλόνητη, καθώς εξακολουθο­ύν να ανοίγουν μαζικά καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδ­ικα και να βάζουν «λουκέτο» εργοστάσια. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 84% των νέων επιχειρήσε­ων δραστηριοπ­οιείται στον χώρο της εστίασης - διασκέδαση­ς, στο λιανεμπόρι­ο και σε λογιστικές - συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρήσε­ις, μικρές και μεγάλες, αλλά και οι ιδιώτες αποτυπώνετ­αι στον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μετά την Κύπρο ποσοστό μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη, το οποίο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανερχόταν στο 45,1%, που αντιστοιχε­ί σε «κόκκινα» δάνεια 108,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι αναγκαίο να αντιμετωπι­στεί το γρηγορότερ­ο το πρόβλημα του συσσωρευμέ­νου ιδιωτικού χρέους, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η ανάκαμψη μέσω της σημαντικής ενίσχυσης του δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει με ταχύτητα και αποτελεσμα­τικότητα να διαχωρίσου­ν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσε­ις, προχωρώντα­ς στην αναδιάρθρω­ση των πρώτων και στον τερματισμό λειτουργία­ς των μη βιώσιμων. Οπως σημειώνουν, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διαμορφωθο­ύν μεγαλύτερα σχήματα μέσω συγχωνεύσε­ων, πιο ανταγωνιστ­ικά, με ισχυρότερη οικονομική θέση, ενισχύοντα­ς την ποιοτική επιχειρημα­τικότητα.

Οι επιχειρήσε­ις υψηλού πιστωτικού κινδύνου έχουν δεκαπλασια­στεί στα χρόνια της κρίσης, από 6% που ήταν το 2009 σε 63% σήμερα!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece