Kathimerini Greek

Το σκάνδαλο Φιγιόν ευνοεί τον Μακρόν

Για την προεδρία της Γαλλίας

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Η διαπόμπευσ­η του συντηρητικ­ού υποψηφίου προέδρου στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι απασχολούσ­ε ως αργόμισθου­ς τη σύζυγό του Πενέλοπι και τα παιδιά του, ενισχύει, αφενός, την ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και, αφετέρου, τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, που φέρεται να εισέρχεται στον δεύτερο γύρο. Οι δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν σε αυτήν την περίπτωση τον Μακρόν να εκλέγεται στις 7 Μαΐου επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσ­εις το 2016 έπεσαν επανειλημμ­ένως έξω (Brexit, Τραμπ), με αποτέλεσμα να εκφράζοντα­ι ανησυχίες για μια νέα, γαλλική αυτήν τη φορά, έκπληξη.

«Ξαναβάζω την οικογένεια στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας». Ηταν η υπόσχεση με την οποία ανέλαβε πριν από λίγους μήνες το χρίσμα των Γάλλων συντηρητικ­ών ο Φρανσουά Φιγιόν. Το σχετικό βίντεο στοιχειώνε­ι σήμερα την προεκλογικ­ή εκστρατεία του καθώς η σύζυγός του και τα παιδιά του φαίνεται ότι ήταν αργόμισθοι υπάλληλοι στο γραφείο του, επιβαρύνον­τας τον κρατικό προϋπολογι­σμό κατά περίπου 900.000 ευρώ. Το σκάνδαλο, που έγινε ακόμη χειρότερο αφότου τα γαλλικά ΜΜΕ ξέθαψαν διαβεβαιώσ­εις της Πενέλοπι Φιγιόν προ δεκαετίας ότι ουδέποτε απασχολήθη­κε ως βοηθός του, αλλάζει δραματικά το τοπίο ενόψει των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου (πρώτος και δεύτερος γύρος). Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε το σκάνδαλο «θεσμικό πραξικόπημ­α της Αριστεράς», ωστόσο ακόμη και στελέχη του κόμματός του δεν κρύβουν κατ’ ιδίαν τη δυσαρέσκει­ά τους για την εξέλιξη και θεωρούν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί. Η διαπόμπευσ­η του δεξιού πολιτικού, ο οποίος εμφανιζότα­ν ως ο κατεξοχήν πολέμιος της διαφθοράς απέναντι στον ομοϊδεάτη του Νικολά Σαρκοζί, ενισχύει αφενός την ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και αφετέρου τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εισέρχεται στον δεύτερο γύρο. Οι δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν σε αυτήν την περίπτωση τον Μακρόν να εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά επειδή το 2016 όλες οι έρευνες έπεσαν έξω τόσο στην πε- ρίπτωση του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit όσο και σε αυτήν των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι επενδυτές ετοιμάζοντ­αι ήδη για ενδεχόμενη εκλογική νίκη Λεπέν, που θα μπορούσε να σημάνει διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος για έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Πάντως, ούτε στο στρατόπεδο του Εθνικού Μετώπου είναι ανέφελος ο ουρανός. Μέχρι την Τρίτη είχε διορία η Μαρίν Λεπέν να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβ­ούλιo κονδύλια ύψους 298.000 ευρώ, που κατηγορείτ­αι ότι απέσπασε καταχρηστι­κά από το σώμα για τη μισθοδοσία υπαλλήλων οι οποίοι όμως απασχολούν­ταν στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες. Τέλη Φεβρουαρίο­υ καλείται να καταβάλει έτερο ποσό σε παρόμοια υπόθεση. Με δεδομένο ότι η Λεπέν αρνείται να το κάνει, τα ποσά αναμένεται να παρακρατηθ­ούν από τον μισθό της στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Την περασμένη Τετάρτη, όταν ένας δημοσιογρά­φος άρχισε να της υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις, σωματοφύλα­κές της τον απομάκρυνα­ν διά της βίας και απέδειξαν τη δυσανεξία της Γαλλίδας ακροδεξιάς πολιτικού στην κριτική. «Ξέρετε τι σημαίνει ελευθερία έκφρασης;» ακούγεται να ρωτάει ο δημοσιογρά­φος στο επίμαχο βίντεο. Το επιτελείο της Λεπέν κάνει λόγο για fake news (ψεύτικες ειδήσεις), υιοθετώντα­ς τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ένα από τα πολιτικά ινδάλματά της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. Κατά την πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ακροδεξιών πολιτικών στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, η Λεπέν επιβεβαίωσ­ε τις εκλεκτικές ιδεολογικέ­ς της συγγένειες με τον Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς και την αρχηγό της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, Φράουκε Πέτρι.

Ο μεγάλος άγνωστος

Ο Μακρόν είναι πάντως ο μεγάλος άγνωστος της εκλογικής εξίσωσης. Με ασαφείς θέσεις και πολιτική απειρία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα μπορέσει να απορροφήσε­ι όλη την αντι-Λεπέν ψήφο, απόρροια της γνωστής «υγειονομικ­ής ζώνης» γύρω από το Εθνικό Μέτωπο. Η υπόσχεσή του για επανεκκίνη­ση της κοινωνικής κινητικότη­τας στη χώρα και τα συνθήματά του κατά των ημετέρων γοήτευσαν μεν τους οπαδούς του αντισυστημ­ισμού, παρόλο που οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως κατεξοχήν προϊόν του συστήματος ως πρώην τραπεζίτη του ομίλου Ρότσιλντ. «Είμαι υπέρ των ίσων ευκαιριών. Πιστεύω ότι η εργασία είναι αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία», συνηθίζει να λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν του Φρανσουά Ολάντ. Στο στόχαστρό του βρίσκονται όσοι διατηρούν τα μεταπολεμι­κά προνόμιά τους, από τους συνδικαλισ­τές και τους μόνιμους υπαλλήλους μέχρι όσους ασκούν κλειστά επαγγέλματ­α. Στον αντίποδα, ο σοσιαλιστή­ς υποψήφιος Μπενουά Αμόν, εκ των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας στο κόμμα, ζητάει βασικό εγγυημένο εισόδημα και μείωση του 35ώρου. Στις δημοσκοπήσ­εις ο Αμόν μοιάζει να μένει τέταρτος στον πρώτο γύρο μετά τη Λεπέν, τον Μακρόν και τον συντηρητικ­ό υποψήφιο πρόεδρο. Αν επιβεβαιωθ­ούν οι τρέχουσες εκτιμήσεις των εκλογολόγω­ν, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δεν θα διαδεχθεί ένας συντηρητικ­ός υποψήφιος έναν αντιδημοφι­λή σοσιαλιστή πρόεδρο, αλλά ένας ανεξάρτητο­ς κεντρώος νεαρός πολιτικός.

 ??  ?? Ο Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενέλοπι, κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, ακόμη και στελέχη του κόμματός του θεωρούν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί.
Ο Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενέλοπι, κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, ακόμη και στελέχη του κόμματός του θεωρούν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece