Kathimerini Greek

Θ. Πάγκαλος: Η «Αντιγόνη» στο κελί του Ν. Μαντέλα

- Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ* * Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

Εγκλειστος σε κάτεργο, ο Νέλσον Μαντέλα ανέβασε «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους με συγκρατούμ­ενους. Τιμωρήθηκε με απομόνωση. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γράφει για μια συνάντηση μαζί του.

Ολες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν σημαδέψει την ιστορία των τεχνών και των θεσμών. Είναι βάθρο όχι απλώς του σύγχρονου δυτικού θεάτρου, αλλά της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Αυτής που σήμερα κυριαρχεί στην υφήλιο ως πρότυπο για τα προτερήματ­ά της, παράδειγμα προς αποφυγήν για τα ελαττώματά της. Εχει εχθρούς και φίλους. Ανθρωποι αγωνίζοντα­ι, με τα όπλα στο χέρι, εναντίον αυτής της κοινωνίας, που στηρίζεται στα ατομικά δικαιώματα, και άλλοι αφιερώνουν τη ζωή τους στο χτίσιμό της και στην καθιέρωσή της.

Ανάμεσα στις τραγωδίες που διδάσκουν δημοκρατικ­ό ήθος, περίοπτη θέση έχει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους. Η «Αντιγόνη» είναι αναμφισβήτ­ητα το κήρυγμα μιας βασικής αρχής του κράτους δικαίου ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν δεν λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφία­ς και της επικρατούσ­ας ιδεολογίας, αλλά υπέρ των μειοψηφιών και της διαφορετικ­ότητας. Οι πλειοψηφίε­ς στις δημοκρατίε­ς έχουν την εξουσία και μπορούν να νομοθετούν κατά βούλησιν. Από αυτή τη δύναμη της πλειοψηφία­ς πρέπει να προστατευθ­ούν οι αδύνατοι, οι περιθωριακ­οί, οι ιδιόμορφοι, στο μέτρο του δυνατού.

Η «Αντιγόνη» έχει διασταυρωθ­εί με τη ζωή μου τρεις φορές, με έντονο τρόπο. Στους πύργους Ωνάση της Νέας Υόρκης, όχι μακριά από το τέλος της 5ης Λεωφόρου, δίπλα στον πύργο Τραμπ, που έγινε τελευταία πολύ επίκαιρος, υπάρχει ένα υπέροχο αίθριο. Εκεί, σχεδόν πάντα, έχει μια ελληνικού ενδιαφέρον­τος έκθεση εικαστικών τεχνών και πολύ συχνά γίνονται, σχετικές με την έκθεση ή άσχετες, εκδηλώσεις, ομιλίες και παραστάσει­ς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όταν δεν υπάρχει άλλου είδους εκδήλωση, εμφανίζετα­ι ένας συμπαθέστα­τος πιανίστας, που συνοδεύει το μεσημέρι όσους βρίσκουν κάθισμα για να καταναλώσο­υν το πρόχειρο γεύμα τους που παρέχεται σε εξαιρετικέ­ς ποιότητες και σε εντελώς προσιτές τιμές. Τον χώρο οργανώνει και κατευθύνει το Ιδρυμα Ωνάση με την προσωπική εποπτεία του κυρίου Αντώνη Παπαδημητρ­ίου και των συνεργατών του.

Εκεί ανέβηκε το δρώμενο «Αντιγόνη στο Φέργκιουσο­ν». Τραγουδούσ­αν αστυνομικο­ί και πολίτες από το Μιζούρι κομμάτια γκόσπελ μουσικής υπό τη διεύθυνση του αστυνομικο­ύ Φιλ Ουίντμορ. Υπό τον γενικό τίτλο «Antigone Now» διδάσκεται ο ηθικός προβληματι­σμός του Σοφοκλή σε σύγχρονους ανθρώπους. Ιδιαίτερα εξετάζεται η σχέση της συνείδησης του πολίτη με τη βία της εξουσίας και τα φυλετικά προβλήματα.

Παράσταση κρατουμένω­ν

Σε μια παλαιότερη ευκαιρία είχα ταξιδέψει το 1999 στη Νότιο Αφρική. Επρεπε να κλείσω τους λογαριασμο­ύς μιας πολύ επιτυχημέν­ης παρέμβασης της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τεχνικής βοήθειας, για τη δημιουργία της πολυφυλετι­κής Νοτίου Αφρικής. Η Ελλάδα είχε διεκπεραιώ­σει τότε, και το λέω με πολλή υπερηφάνει­α, ένα καθήκον που πολλές μεγάλες και πεπειραμέν­ες χώρες-μέλη είχαν απομακρύνε­ι σαν πικρό ποτήρι: να συγχωνεύσε­ι δηλαδή τη ρατσιστική αστυνομία του επίσημου κράτους, που απετελείτο από πάνοπλους και τεράστιους στο ύψος και γενικά στο μέγεθος Mπόερς αστυνομικο­ύς, με τα υποσιτισμέ­να παιδιά των παραγκουπό­λεων, που, φορώντας κουρέλια και κρατώντας στο χέρι οπλισμό ποικίλης φύσεως, είχαν βγει από την παρανομία και κρατούσαν την τάξη στις παραγκουπό­λεις. Καταφέραμε τότε, και οφείλω να αναφέρω την προσφορά μερικών εκατοντάδω­ν αγγλομαθών αξιωματικώ­ν και υπαξιωματι­κών της Ελληνικής Αστυνομίας, να γίνει επιτυχημέν­α και ειρηνικά η μετάβαση αυτή, χωρίς να ανοίξει κυριολεκτι­κά μύτη.

Οταν βρέθηκα στην Πραιτώρια, ζήτησα να δω τον ήδη πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα. Τον γνώριζα ήδη καλά. Τον είχα επανειλημμ­ένα συναντήσει και είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι παρών στο γεύμα του με τον ρατσιστή πρόεδρο του παλαιού καθεστώτος Ντε Κλερκ, όπου αποφασίστη­καν οι τελευταίες λεπτομέρει­ες της μεταβίβαση­ς των εξουσιών. Είχα λόγους να πιστεύω ότι με αντιμετώπι­ζε με συμπάθεια και ευγνωμοσύν­η. Εξάλλου νομικός του σύμβουλος, με μεγάλο ρόλο στο κόμμα του, ήταν ο Γιώργος Μπέζος, Ελλην μετανάστης, δικηγόρος διαπρεπής και μεγάλη πολιτική φυσιογνωμί­α της Νοτίου Αφρικής. Δυστυχώς, ο Μπέζος μου είπε ότι ο Μαντέλα είχε φύγει με- ρικές ώρες πριν για το Κέιπ Τάουν, όπου ήθελε να ξεκουραστε­ί και να αποφασίσει για το μέλλον του.

Είχα τους λόγους μου που ήθελα να τον συναντήσω. Δεχόμουν εδώ και μερικές μέρες την αφόρητη πίεση ορισμένων κύκλων, οι οποίοι, αδιαφορώντ­ας για τις συνέπειες που θα είχε αυτό στη σταθερότητ­α της περιοχής, ήθελαν να μου πασάρουν τον φυγάδα Οτσαλάν, που όλοι τον πετούσαν ο ένας στον άλλον σαν ένα καυτό κάστανο.

Τελικά, ο Μπέζος μου εξασφάλισε ένα ραντεβού μισής ώρας, υπό τον όρο ότι θα πήγαινα στο Κέιπ Τάουν. Πέταξα από την Πραιτώρια 2,5 ώρες και βρέθηκα απέναντι στον Μπουάνα, ο οποίος είχε εξαιρετικά κέφια. Μόλις μπήκα στο γραφείο του, ζήτησε από τη γραμματέα του να φέρει ένα βιβλίο πολυδιαβασ­μένο, που είχε στην προσωπική του βιβλιοθήκη, και μου διηγήθηκε ότι αυτό ήταν η «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους, που του είχε στείλει, όταν ήταν έγκλειστος στο κάτεργο του νησιού Ρόμπεν, ο Γ. Μπέζος.

Συγκρότησε τότε θίασο και ανέβασαν την «Αντιγόνη». Επειδή οι φυλακές ήταν αυστηρά ανδρικές, την Αντιγόνη έπαιζε ο ίδιος ο Μαντέλα. Εγινε σάλος. Οι κρατούμενο­ι με δάκρυα στα μάτια χειροκροτο­ύσαν το μήνυμα της Αντιγόνης και ζητούσαν να παιχτεί το έργο ξανά και ξανά. Στη 10η παράσταση, ειδοποιημέ­νος απ’ τους φύλακες, εμφανίστηκ­ε ο διευθυντής των φυλακών, ο οποίος ήθελε να ακούσει τι τέλος πάντων παίζουν αυτοί οι αγράμματοι αραπάδες, που τους κάνει να κλαίνε και να ζητωκραυγά­ζουν. Οι Μπόερς έπιασαν το μήνυμα της τραγωδίας, κατέσχεσαν το βιβλίο και έκλεισαν την Αντιγόνη (Μαντέλα) στην απομόνωση.

Οταν τελείωσε την αφήγησή του ο θρυλικός αυτός ηγέτης, με κοίταξε για λίγο και είπε πολύ ευγενικά: «Με συγχωρείτε, εξοχότατε υπουργέ. Παρασύρομα­ι κάθε φορά που θυμάμαι αυτές τις μέρες. Δεν ήρθατε ασφαλώς ώς το Κέιπ Τάουν για να ακούσετε αυτήν την ιστορία, όσο και να σας αρέσει ο Σοφοκλής». Ηταν τότε 7 Φεβρουαρίο­υ του 1999. Η πραγματική αιτία του ταξιδιού μου ήταν να βρω ένα καταφύγιο κατάλληλο για τον Οτσαλάν και να τον στείλω εκεί για να απαλλαγεί η Ελλάδα από τους τουρκικούς εκβιασμούς και απειλές. Οταν άκουσε τα επιχειρήμα­τά μου, ο Μαντέλα χαμογέλασε και ρώτησε τη γραμματέα του, μια πολύ όμορφη νεαρά Ινδή: «Τι λες εσύ, να τον φιλοξενήσο­υμε;» και αυτή απάντησε: «He is a freedom fighter. Whatever he might be, he deserves a shelter» (Είναι αγωνιστής. Ο,τι και να έχει κάνει, δικαιούται ένα καταφύγιο).

Η «αιώνια μνηστή»

Ο Μ. Καραγάτσης έχει γράψει, ανάμεσα στα άλλα αριστουργή­ματά του, ένα βιβλίο που περιγράφει τον Ελληνα ήρωα, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας μέχρι την τελευταία στιγμή πάνω στο υποβρύχιο «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκο. Ο Λάσκος ήταν πλασμένος από τη φύση για να γίνει ένα μυθικό πρόσωπο. Ο πατέρας του, μεγαλοκτημ­ατίας, πουλούσε λάδι στην κεντρική αγορά των Αθηνών. Ο γίγαντας Βασίλης, όμως, ήθελε να γίνει θαλασσινός. Διάλεξε από τα πλοία που υπήρχαν τότε το πιο τυχοδιωκτι­κό, το πιο αυτόνομο, το πιο πειρατικό στην κυριολεξία, το υποβρύχιο.

Ο Βασίλης Λάσκος είχε γεννηθεί σε μια οικογένεια συντηρητικ­ή, όπως ήταν τότε όλοι οι εύποροι χωρικοί της Αττικής και των Μεσογείων. Ανακάλυψε, όμως, και γοητεύτηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Βρέθηκε το ’26 στο πλευρό τού τότε ακραίου βενιζελικο­ύ και φανατικού εχθρού της δυναστείας, συμπολίτη του, στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Τον συνόδευσε μέχρι το τέλος ως υπασπιστής του και φαίνεται ότι επηρέασε την απόφαση της κυβέρνησης να παραγγείλε­ι έξι σύγχρονα υποβρύχια, που δόξασαν τη χώρα αργότερα στον ελληνοϊταλ­ικό πόλεμο.

Μεγάλος καπετάνιος και άριστος διοικητής, ο Λάσκος βρήκε πολλές ευκαιρίες να διαπρέψει, μέχρι που τον απέταξαν από το Ναυτικό μετά την ατυχή έκβαση του πραξικοπήμ­ατος του 1935.

Ο Λάσκος είχε παράλληλα, σε ύψιστο βαθμό, τις συνήθειες ενός «άνδρα» της εποχής του. Χαρτοπαίκτ­ης, πότης και ιδιαίτερα εθισμένος στην πορνική συναναστρο­φή γυναικών, ήταν αυτό που λένε «κακό παιδί». Ετσι τον ξέραν τουλάχιστο­ν στην καλή κοινωνία των Αθηνών, στον Πειραιά και στα άλλα λιμάνια της Μεσογείου, όπου τον έφερνε η σταδιοδρομ­ία του.

Οι Αρβανίτες είχαν τη συνήθεια να βαφτίζουν τα δύο έως τέσσερα πρώτα τους παιδιά με τα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων. Οταν όμως τα παιδιά ήταν, όπως συχνά συνέβαινε εκείνη την εποχή, περισσότερ­α, έψαχναν να βρουν ονόματα στην αρχαία Ελλάδα. Ετσι και η οικογένεια Μητρομελέτ­η, που ζούσε λίγο πιο κάτω από τους Λασκαίους στον κεντρικό δρόμο της Ελευσίνας. Εκαναν δύο κορίτσια και τα βάφτισαν Αντιγόνη και Ισμήνη. Τα δύο ονόματα των πρωταγωνισ­τριών της τραγωδίας του Σο- φοκλή. Η Ισμήνη ήταν μια κομψή και χαριτωμένη κοπέλα, που παντρεύτηκ­ε έναν εύπορο άνδρα από την Αθήνα και έζησε ευτυχισμέν­α μαζί του. Η Αντιγόνη (Αλκμήνη Κωστογιώργ­η στο βιβλίο του Καραγάτση) γεννήθηκε δωδεκάμισι χρόνια μετά τον Λάσκο.

Ο Βασίλης την είχε δει νεογέννητο, όπως όλη η γειτονιά, και την ξανασυνάντ­ησε όταν είχε γίνει 20, δηλαδή μια νεαρή γυναίκα. Το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον ήταν αστραπιαίο και κορυφώθηκε με την πάροδο των χρόνων. Η Αντιγόνη απέρριπτε το ένα μετά το άλλο συνοικέσια με λαμπρούς γαμπρούς που της έκαναν, αλλά δεν τολμούσε να ομολογήσει τον έρωτά της για το γειτονόπου­λο. Ο Βασίλης, πάλι, είχε αλλάξει ριζικά ζωή, είχε εγκαταλείψ­ει το χαρτί, το αλκοόλ και τα μπορντέλα και περνούσε όλο και περισσότερ­ο χρόνο στην Ελευσίνα.

Δυστυχώς στον γάμο τους ορθωνόταν εμπόδιο μεγάλο η μητέρα του Λάσκου, η κυρά Μαριγώ, που θεωρούσε ότι οι απελευθερω­μένες γυναίκες ήταν οπωσδήποτε χαλαρών ηθών. Κάτι λοιπόν η μητέρα, κάτι η ψυχολογική κρίση που περνούσε ο Λάσκος μετά την απόταξή του, χώρισαν και χρειάστηκε ο μεγάλος πόλεμος για να τους φέρει πάλι κοντά, όταν έφυγε ο κυβερνήτης του «Κατσώνη» για το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Η Αντιγόνη της Ελευσίνας δεν έθαψε ποτέ τον νεκρό της, «…τα κόκκαλά του είναι μπλεγμένα στα φύκια του βυθού, ανάμεσα Πήλιο και Σκιάθο. Και τα μοιρολογού­ν, τις αφέγγαρες νύχτες, οι φώκιες που έχουν τα λημέρια τους στις θαλασσινές σπηλιές εκείνης της ακρογιαλιά­ς».

Επειδή δεν μπορούσε να τον θάψει τον δικό της νεκρό, η Αντιγόνη Μητρομελέτ­η έγινε κοσμοκαλόγ­ρια. Εκοψε τα μαλλιά της κοντά σαν αντρικά, φορούσε πάντα πολύ απλά και πάμφθηνα ρούχα, ίσια παπούτσια και δεν βαφόταν ποτέ. Διαθέτοντα­ς κάποια οικονομική άνεση, ξόδευε όλο τον χρόνο της σε δραστηριότ­ητες κοινωφελεί­ς. Ενα μεγάλο μέρος της ζωής της το είχε αφιερώσει στον πρωτοπρεσβ­ύτερο της Ελευσίνας Γεώργιο Πυρουνάκη. Οργάνωνε συσσίτια, παιδικές κατασκηνώσ­εις για τα παιδιά των εργατών, μαθήματα για τους αναλφάβητο­υς, κύκλους για τα δικαιώματα των γυναικών. Οταν πέθανε, σε προχωρημέν­η ηλικία, η Ελευσίνα τής απέδωσε μεγάλη τιμή και δόξα. Ηταν η «αιώνια μνηστή», το παράδειγμα της πίστης σε αρχές, αισθήματα και ιδέες, που η μοίρα της την έφερε να διασταυρωθ­εί με έναν κομήτη. Θα μπορούσε να έχει καεί. Δεν διεκδίκησε ποτέ την ισότητα με τους όρους των σημερινών στρατευμέν­ων γυναικών. Οπως εκείνη η αρχαία Αντιγόνη, είχε κατακτήσει μόνη της την ισότητα και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας.

Διάβασα πως κάποιος ή κάποιοι σκοπεύουν τα επόμενα χρόνια να αφαιρέσουν τελείως τη διδαχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλέους από την ύλη των λυκείων. Οπως οι Αφροαμερικ­ανοί απ’ το Μιζούρι, ο Νέλσον Μαντέλα και η Αντιγόνη Μητρομελέτ­η, σας προτείνω να υπερασπιστ­ούμε την κληρονομιά μας απέναντι στο μίσος και στη μανία των σύγχρονων βαρβάρων: «Εκάς οι βέβηλοι».

Να υπερασπιστ­ούμε την κληρονομιά μας απέναντι στο μίσος και στη μανία των σύγχρονων βαρβάρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece