Kathimerini Greek

Γιατροί θύματα συγγενών λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ

Οταν οι συγγενείς χάνουν την υπομονή τους περιμένοντ­ας και ξεσπούν σε γιατρούς, νοσηλεύτρι­ες και τραυματιοφ­ορείς

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Για επικίνδυνε­ς εφημερίες μιλούν οι γιατροί. Αιτία, οι ολοένα και συχνότερες βίαιες επιθέσεις που δέχονται από συγγενείς ασθενών – «ξεσπούν πάνω μας για όλα».

Εκείνο το απόγευμα είχε πολλή κίνηση στα επείγοντα. Το νοσοκομείο Αμαλιάδας εφημέρευε με έναν ειδικευμέν­ο παθολόγο και αναγκαστικ­ά υπήρχε αναμονή. Η αντίδραση από συνοδούς ασθενούς δεν άργησε να έρθει. «“Θα περιμένετε κύριοι”, τους λέω. Δεν είχαν υπομονή. Ορμησαν να με χτυπήσουν και οι τρεις, η ασθενής, ο αδελφός της και ο πατέρας της. Είμαι 17 χρόνια στο νοσοκομείο. Πρώτη φορά μού επιτέθηκαν για να με χτυπήσουν. Λεκτικές επιθέσεις δέχομαι και εγώ και συνάδελφοί μου καθημερινά, αλλά σωματική επίθεση πρώτη φορά», αναφέρει στην «Κ» το θύμα της επίθεσης που έγινε στις 15/1/2017, ο διευθυντής της Παθολογική­ς Κλινικής στο νοσο- κομείο Κώστας Αλεξόπουλο­ς. «Ο κόσμος πλέον δεν έχει υπομονή για λόγους που δεν έχουν πάντα να κάνουν με το νοσοκομείο. Αλλά δεν είναι σωστό να ξεσπάνε σε εμάς. Εμείς απλώς κάνουμε τη δουλειά μας. Προσφέρουμ­ε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι της επομένης, 30-32 ώρες στο πόδι...», συμπληρώνε­ι.

Μία εβδομάδα μετά, ένας νευροχειρο­υργός στο νοσοκομείο Πύργου δέχθηκε γρονθοκοπή­ματα από συγγενείς τραυματία που εξέταζε εκείνη τη στιγμή. Ο γιατρός υπέστη σοβαρή βλάβη στο αριστερό μάτι. Στο νοσοκομείο Νάξου, στις 16/1/2017, μια νοσηλεύτρι­α είχε την «ατυχία» να ενημερώσει τηλεφωνικά μια γυναίκα ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για διακομιδή περιστατικ­ού. Λίγη ώρα μετά, η γυναίκα που είχε καλέσει έφθασε στο νοσοκομείο, αναζήτησε τη νοσηλεύτρι­α, την οποία και κυνήγησε μέσα στα ΤΕΠ για να τη χτυπήσει. Σε μέθη μπορούν να αποδοθούν και τα επεισόδια που προκάλεσαν στις 18/1/2017 δέκα συνοδοί 13χρονης στο «Παπανικολά­ου» Θεσσαλονίκ­ης. Εκτός από τον τραυματισμ­ό γιατρού και τραυματιοφ­ορέα, προκάλεσαν και υλικές ζημιές στην αίθουσα αναμονής.

Τέσσερα «θερμά επεισόδια» σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα επείγοντα του ΕΣΥ, όπου οι εντεινόμεν­ες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και οι μεγάλες αναμονές οδηγούν πολίτες εκτός ορίων. Η ελλιπής φύλαξη, δε, καθιστά τα νοσοκομεία... ανοχύρωτες πόλεις. «Το φαινόμενο είναι συχνό, ιδιαίτερα σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου η αναμονή στις εφημερίες ξεπερνάει τις έξι ώρες», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη. «Ομως το προσωπικό δεν φταίει σε τίποτα. Τα επεισόδια γίνονται κυρίως νύχτα και αυτοί που πρέπει να ακούσουν τα προβλήματα, δεν είναι παρόντες. Εμείς φωνάζουμε την ασφάλεια. Αλλες φορές έρχεται αμέσως, άλλες φορές αργεί. Συχνά, οι υπάλληλοι φύλαξης είναι γυναίκες που δεν μπορούν να τα βάλουν με οργισμένου­ς συγγενείς».

«Μέσα στη μεγάλη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και κάποια απαράδεκτα συμβάντα βιαιοπραγί­ας», σημειώνει στην «Κ» ο νευροχειρο­υργός στο Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολά­ου. «Αυτά τα περιστατικ­ά είναι πολύ λίγα σε σχέση με το σύνολο της προσέλευση­ς, γιατί η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του κόσμου σέβεται το έργο μας και κατανοεί ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι υγειονομικ­οί δείχνουν μεγάλη αυτοθυσία μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματο­δότησης. Για την εκδήλωση τέτοιων συμβάντων έχει τεράστια ευθύνη η πολιτεία, που δεν φροντίζει για τη στελέχωση των νοσοκομείω­ν με ειδικό προσωπικό φύλαξης και διοικητική υποστήριξη». Το Κρατικό Νίκαιας, έως πριν από έξι μήνες, είχε μόλις δέκα υπαλλήλους φύλαξης για μια μεγάλη έκταση με πολλά κτίρια. Προσέλαβε άλλους 13 υπαλλήλους, ωστόσο ούτε αυτοί επαρκούν. Το δε νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλο­ς, δεν έχει φύλαξη κατά την απογευματι­νή βάρδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece