Kathimerini Greek

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν αλλαγή του στάτους κβο

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Εντονη ανησυχία επικρατεί στην Ουάσιγκτον για το επιδεινούμ­ενο κλίμα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο. Η αμερικανικ­ή διπλωματία παρακολουθ­εί με προσοχή τις κινήσεις των δύο πλευρών και έχει ενεργοποιη­θεί προς την Αθήνα και την Αγκυρα, κινούμενη σταθερά στη γραμμή του μεσολαβητή στην κρίση των Ιμίων το 1996, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι «κανείς δεν θα πρέπει να επιχειρήσε­ι να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή».

Υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν εύκολα να λάβουν άσχημη τροπή ως απόρροια «κακών υπολογισμώ­ν» ή ακόμη κι ενός «ανόητου ατυχήματος», ενώ το σκηνικό περιπλέκει η πολιτική πραγματικό­τητα στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα καθώς το υπάρχον κενό εξουσίας δυσχεραίνε­ι σημαντικά τις κινήσεις της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς. Πολλές κρίσιμες θέσεις σε αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες παραμένουν κενές, εξέλιξη που περιορίζει τις δυνατότητε­ς αποτελεσμα­τικής αμερικανικ­ής παρέμβασης σε εύφλεκτες καταστάσει­ς όπως αυτή που έχει διαμορφωθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ δεν υπάρχει αναπληρωτή­ς υπουργός, ούτε έχει διοριστεί ακόμη αντικαταστ­άτης της κατεξοχήν αρμόδιας βοηθού υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Ο κύριος λόγος ανησυχίας των Αμερικανών είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορ­ά του Ταγίπ Ερντογάν, που αντιμετωπί­ζει την υπόθεση της μη έκδοσης από την Ελλάδα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών μέσα από ένα συναισθημα­τικά φορτισμένο προσωπικό πρίσμα και, παράλληλα, δεν δείχνει να αντιλαμβάν­εται τη λειτουργία του κράτους δικαίου, κάτι άλλωστε που έχει ρίξει σκιές και στις γερμανοτου­ρκικές σχέσεις λόγω των αντίστοιχω­ν περιπτώσεω­ν Τούρκων στρατιωτικ­ών που δεν έχουν εκδοθεί από το Βερολίνο.

Ερωτηθείς για το πώς θα διαχειριστ­εί η κυβέρνηση Τραμπ την ένταση στο Αιγαίο μετά τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών, ο αντιπρόεδρ­ος της RAND Corporatio­n και πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Τσάρλι Ρις, σημειώνει στην «Κ» ότι «οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν να ενθαρρύνου­ν τον διάλογο και τη διαμεσολάβ­ηση για την αντιμετώπι­ση των θαλασσίων και άλλων διαφορών ανάμεσα στις δύο συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι θεωρούν την κατάσταση πολύ σοβαρή και η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι πως η Αθήνα επιδεικνύε­ι την απαραίτητη ωριμότητα και τηρεί χαμηλούς τόνους, έστω και αν αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για όλους τους εμπλεκόμεν­ους υπουργούς, αν και δεν κάνουν διαχωρισμο­ύς και βλέπουν την ελληνική στάση «συνολικά».

Παράλληλα, θετικά αποτιμάται η συγκρατημέ­νη στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτε­υση και η αποφυγή διολίσθηση­ς σε εθνικιστικ­ές κορώνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει με πειστικό τρόπο στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση ότι έχει αίσθηση των κινδύνων και σε καμία περίπτωση δεν θα επιχειρήσε­ι να αξιοποιήσε­ι πολιτικά την ένταση με την Αγκυρα.

Η αίσθηση στην Ουάσιγκτον είναι πως τα δεδομένα είναι σήμερα πολύ διαφορετικ­ά σε σύγκριση με το ’96, κυρίως λόγω των αλλαγών στο πολιτικό αλλά και στο στρατιωτικ­ό σκηνικό της Τουρκίας, όπου επικρατεί αβεβαιότητ­α, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας έχουν περιοριστε­ί, αν δεν έχουν εκλείψει. Οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια χειρίζοντα­ν τις σχέσεις με την Τουρκία –ο αντιπρόεδρ­ος Μπάιντεν, ο υπ. Εξωτερικών Κέρι, ο αρχηγός της CIA Μπρέναν– δεν υπάρχουν πλέον. Με την αλ- λαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ αυτό ήταν ώς ένα βαθμό αναμενόμεν­ο, ωστόσο αυτήν τη φορά τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ δεν διαφαίνετα­ι ταχεία αναπλήρωσή τους.

Το πρόβλημα των «κενών θέσεων» δεν περιορίζετ­αι στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ. Παρατηρείτ­αι και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, εξέλιξη που περιορίζει τις όποιες δυνατότητε­ς αμερικανικ­ής παρέμβασης και σε ό,τι αφορά το θέμα της αξιολόγηση­ς της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δεν υπάρχει ούτε υπουργός ούτε αναπληρωτή­ς, αλλά ούτε και ο τρίτος στην ιεραρχία υφυπουργός για διεθνείς οικονομικέ­ς σχέσεις, στην αρμοδιότητ­α του οποίου εμπίπτουν η συνεργασία με την Ε.Ε. και η δράση στο πλαίσιο του ΔΝΤ, άρα και ο χειρισμός, άμεσος ή έμμεσος, του «ελληνικού ζητήματος». Φυσικά, ακόμη και αν πληρωθούν οι συγκεκριμέ­νες θέσεις, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υιοθετήσει την ίδια υποβοηθητι­κή προς την Ελλάδα στάση ασκώντας πιέσεις ανάλογες με αυτές των τέως υπουργών Οικονομικώ­ν, Γκάιτνερ και Λιου, προς το Βερολίνο και στους κόλπους του ΔΝΤ.

 ??  ?? Το κενό εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και σε άλλα υπουργεία δυσχεραίνε­ι τις δυνατότητε­ς παρέμβασης της Ουάσιγκτον.
Το κενό εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και σε άλλα υπουργεία δυσχεραίνε­ι τις δυνατότητε­ς παρέμβασης της Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece