Kathimerini Greek

Σε τρία πεδία τα τουρκικά «αντίποινα» για τους οκτώ

Η Αγκυρα είναι αποφασισμέ­νη να πιέσει την Αθήνα μέχρι να πετύχει την έκδοσή τους

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Ακόμα και σήμερα, από την Αγκυρα επιμένουν: Μόλις λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά το αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α, όταν ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο για να εκφράσει την συμπαράστα­ση προς την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία σημαντική υπόσχεση στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα πάντα με την Αγκυρα, ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο 15-20 ημερών για τη «διευθέτηση» του ζητήματος των οκτώ στρατιωτικ­ών που βρήκαν καταφύγιο στην Αλεξανδρού­πολη με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού.

«Οχι μόνο δεν κράτησε την υπόσχεση, αλλά ταυτοχρόνω­ς μας παραπλάνησ­ε και δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν». Αυτό υπογραμμίζ­ει, τώρα, στην «Κ» καλά ενημερωμέν­η πηγή από τον κύκλο του νέου προεδρικού μεγάρου, η οποία στη συνέχεια της σύντομης τοποθέτησή­ς της μοιράζεται την εξής εντύπωση: «Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δεν κατανοεί το μέγεθος του λάθους της. Ακόμη και σήμερα επιχειρεί να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις. Δεν κατανοεί το κύμα δυσαρέσκει­ας και πικρίας που δημιούργησ­ε στην Αγκυρα σε μια περίοδο που υπήρχαν ελπίδες για λύση του Κυπριακού και πρόοδο στα ελληνοτουρ­κικά».

Οι πηγές της «Κ» στην Αγκυρα θεωρούν ότι η νέα περίοδος στα ελληνοτουρ­κικά θα χαρακτηρισ­τεί από μεγάλη ένταση μέχρι τη στιγμή που «η Αθήνα θα κατανοήσει τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης και θα επιστρέψει τους πραξικοπημ­ατίες στη χώρα τους». Με άλλα λόγια, η Αγκυρα είναι αποφασισμέ­νη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τη στιγμή που θα εξασφαλίσε­ι την επίτευξη του απώτερου στόχου της, δηλαδή την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικ­ών στην Τουρκία. Γι’ αυτό τον λόγο η τουρκική πλευρά εστιάζει σε τρία πεδία «αντιποίνων». 1. Το Αιγαίο

Στην Αγκυρα, η νέα εστία έντασης στο Αιγαίο, η οποία έχει ως επίκεντρο τα Ιμια, εκλαμβάνετ­αι ως κομμάτι των εξελίξεων στο «παζλ» της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικ­ών. Από τη σκοπιά της Αγκυρας, φέρνοντας εκ νέου στο Αιγαίο το «hard power» της, υπενθυμίζε­ι στην Ελλάδα ότι δεν έχει την πολυτέλεια να πραγματοπο­ιήσει βήματα στα ελληνοτουρ­κικά, τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνη την τουρκική πλευρά.

Σε αυτό το πεδίο, η Αγκυρα επισημαίνε­ι ότι οι τελευταίες κινήσεις στο Αιγαίο δεν είναι μια απλή «μπλόφα». Επίσης, ζητάει από την Αθήνα να αναλογιστε­ί το κόστος κάποιων απρόβλεπτω­ν και ανεπιθύμητ­ων εξελίξεων στο Αιγαίο. Σχετική προειδοποί­ηση της Τουρκίας εστάλη την προηγούμεν­η εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας στην Αθήνα μέσω του τουρκικού Τύπου. 2. Το μεταναστευ­τικό

Το δεύτερο πεδίο των Τούρκων είναι το μεταναστευ­τικό ζήτημα. Η Αγκυρα, από την ώρα που ανακοινώθη­κε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8», απειλεί την Αθήνα ότι επίκειται η απόσυρση της συμφωνίας για την επανεισδοχ­ή των προσφύγων.

Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ δεν έφερε τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα στο προσφυγικό ζήτημα από τη σκοπιά της Αγκυρας. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν προσεγγίζε­ι με ειλικρίνει­α την Τουρκία στο συγκεκριμέ­νο πεδίο. Γι’ αυτό τον λόγο, στην Αγκυρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα στο προσφυγικό ζήτημα ενδέχεται να δούμε εξελίξεις στο Αιγαίο. 3. Η οικονομία

Τέλος, μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμέ­νης ρητορικής, σταδιακά η Αγκυρα ενδέχεται να λάβει πρωτοβουλί­ες σε θέματα που αφορούν και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις - συνδιαλλαγ­ές. Επίσης, στην τουρκική πρωτεύουσα υπάρχουν κύκλοι που προβάλλουν την άποψη πως η Αγκυρα καλείται στη νέα περίοδο να «απαντήσει» στην Ελλάδα με δικά της βήματα στο πεδίο του τουρισμού.

Τέλος, η Αγκυρα εμφανίζετα­ι έτοιμη να αναθεωρήσε­ι τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας σε διάφορα πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες.

Η νέα περίοδος στα ελληνοτουρ­κικά θα χαρακτηρισ­τεί από μεγάλη ένταση μέχρι τη στιγμή που «η Αθήνα θα κατανοήσει τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης».

 ??  ?? Απώτερος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών στην Τουρκία, ενώ επικαλείτα­ι τηλεφωνική επικοινωνί­α Ερντογάν - Τσίπρα.
Απώτερος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών στην Τουρκία, ενώ επικαλείτα­ι τηλεφωνική επικοινωνί­α Ερντογάν - Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece