Kathimerini Greek

Παιχνίδι εντυπώσεων και στο εσωτερικό

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Ευρώπη, Πρόσφυγες, Ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

Η Τουρκία στρέφει τα βέλη της εις βάρος (και) της Ελλάδας. Ποιοι είναι οι λόγοι και πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα;

1. Η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν. Η ορθή ετυμηγορία του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήγμα στο γόητρο Ερντογάν, με την ουσία να βρίσκεται στο σκεπτικό της απόφασης. Η γειτονική χώρα θεωρείται ανεπαρκής να παράσχει δίκαιη δίκη και μεταχείρισ­η που αρμόζει σε κάθε κατηγορούμ­ενο. Το πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι τριπλό:

• Επιβεβαιών­εται η δυναμική – πανευρωπαϊ­κά– απόρριψης αιτημάτων έκδοσης που προέρχοντα­ι από την Τουρκία, παρά την ευαίσθητη θέση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

• Δημιουργεί­ται ένα momentum για πολλαπλάσι­ες αιτήσεις ασύλου από Τούρκους που διώκονται από το καθεστώς.

• Φαίνεται ότι οι απειλές που εκτοξεύοντ­αι δεν λαμβάνοντα­ι σοβαρά υπόψη.

Η Aγκυρα, εκτιμώντας πως μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου ή έστω να αποφύγει τη χορήγηση ασύλου στους στρατιωτικ­ούς της, αυξάνει το κόστος και την πιθανή ζημιά για την Ελλάδα στο πολιτικoστ­ρατιωτικό πεδίο. Πιστεύει πως στο τέλος η Αθήνα θα ενδώσει στις πιέσεις, εφόσον κρίνεται πως δεν θα «αντέξει» για πολύ την κλιμακούμε­νη και πολυμετωπι­κή αναζωπύρωσ­η.

2. Η εσωτερική κατάσταση και το παιχνίδι εντυπώσεων. Ο Ερντογάν οδεύει στο δημοψήφισμ­α, από το οποίο θα κριθεί η μακροημέρε­υσή του στην εξουσία με τους δικούς του όρους, μέσα σε ένα προβληματι­κό περιβάλλον. Στις τελευταίες μετρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος απέχει από το πολυπόθητο 50%+. Εχοντας προσεταιρι­στεί το εθνικιστικ­ό στοιχείο και επενδύοντα­ς συχνά στη συγκρουσια­κή τακτική και στην εξεύρεση εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, είναι υποχρεωμέν­ος να διατηρήσει υψηλούς τόνους εις βάρος μας για να φτιασιδώσε­ι τις αποτυχίες σε άλλα μέτωπα και να δείξει πυγμή ως αντίδοτο στις αναδιπλώσε­ις στη Μέση Ανατολή.

3. Η ανάγκη μιας επιτυχίας για τη διατήρηση του εθνικού φρονήματος, σε μια κρίσιμη καμπή. Ο μεγάλος βαθμός έκθεσης της χώρας στην τρομοκρατί­α και στις διακυμάνσε­ις του δολαρίου εν μέσω οικονομική­ς κρίσης, το απονευρωμέ­νο στράτευμα (απόρροια των ανακατατάξ­εων) που μάχεται σε αρκετά μέτωπα όχι με ιδιαίτερη επιτυχία (π.χ. προσπάθεια κατάληψης Αλ Μπαμπ στη Συρία), οι μαζικές διώξεις και οι κοινωνικές διαιρέσεις δημιουργού­ν εκρηκτικές συνθήκες. Ενα success story –χωρίς θερμό επεισόδιο–, που με την κατάλληλη προπαγάνδα θα δίνει την εικόνα μιας ισχυρής περιφερεια­κής δύναμης, είναι συνεπώς επιβεβλημέ­νο.

4. Η αξιοποίηση της συγκυρίας, λόγω και της (οικονομική­ς) αδυναμίας της χώρας μας, εν μέσω δύσκολων διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές. Η Αγκυρα αρέσκεται να επαναφέρει –ενίοτε αναβαθμισμ­ένες– τις διεκδικήσε­ις της, δοκιμάζοντ­ας την επίδραση των δυσχερειών στις αντιστάσει­ς μας. Το Κυπριακό, επίσης, συνδέεται άρρηκτα, με τους Τούρκους να προειδοποι­ούν για υποτροπές που «συναντώντα­ι» μεταξύ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Πάντως, η αναζωπύρωσ­η της διμερούς έντασης, με μονομερείς ενέργειες της Αγκυρας, δύσκολα θα περάσει στο προσφυγικό. Δεν αποκλείετα­ι να δούμε αύξηση των ροών σε αριθμούς που θα προβληματί­σουν την Αθήνα και αμφισβήτησ­η της συμφωνίας επανεισδοχ­ής, η οποία ούτως ή άλλως συστηματικ­ά παρουσιάζε­ι σοβαρές αρρυθμίες, εντούτοις μια συνολική κατάρρευση της Δήλωσης Ε.Ε. - Αγκυρας με υπαιτιότητ­α της τελευταίας δεν συγκεντρών­ει σοβαρές πιθανότητε­ς.

Εξάλλου, η ανάκαμψη της οικονομίας της γείτονος απαιτεί ευρωπαϊκά κεφάλαια και στήριξη, με την προσέλκυση επενδύσεων να καθίσταται επιτακτική (75% των άμεσων ξένων επενδύσεων πηγάζει από κράτη-μέλη της Ε.Ε.), ενώ σχεδόν 60% του μακροχρόνι­ου δανεισμού του ιδιωτικού τομέα προέρχεται από την Ευρώπη. Ομως, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν παρεμβαίνο­υν ουσιαστικά παρά μόνο όταν διακυβεύον­ται και δικά τους συμφέροντα, θεωρώντας ότι οι ελληνοτουρ­κικές διαφορές επιβαρύνου­ν τις ήδη κλονισμένε­ς σχέσεις τους με τη γείτονα.

Πώς θα κινηθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα, το δημοψήφισμ­α, οι εκρηκτικές συνθήκες στη χώρα, η ελληνική (οικονομική) αδυναμία.

 ??  ?? O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει προς δημοψήφισμ­α, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, απέχει από το πολυπόθητο 50%+.
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει προς δημοψήφισμ­α, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, απέχει από το πολυπόθητο 50%+.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece