Kathimerini Greek

Βοήθεια από ΗΠΑ για τη φύλαξη των συνόρων;

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Αναγνωρίζο­ντας την πίεση των μεταναστευ­τικών ροών, ο διευθυντής της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογικ­ή περίοδο, Τζέι Ντι Γκόρντον, δηλώνει στην «Κ» ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν μια χώρα όπως η Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της, μέσω του ΝΑΤΟ». Ο πρώην εκπρόσωπος του αμερικανικ­ού Πενταγώνου εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ οπωσδήποτε πρέπει με τις ναυτικές μας δυνάμεις να βοηθήσουμε στη φύλαξη των ναυτικών συνόρων της Ελλάδας, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε τη συντήρηση της τρέχουσας κατάστασης».

Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι θετικός σε κάτι τέτοιο. Διπλωματικ­ές πηγές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. Ωστόσο, το πώς θα επιτευχθεί αυτό και αν θα γίνει με την απώθηση των μεταναστών και προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη θάλασσα μπορεί να προκαλέσει ηθικά διλήμματα και διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πιέσει για μεγαλύτερη συνεισφορά και την Ε.Ε. Οπως τονίζει ο κ. Γκόρντον, «και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερ­α. Πρέπει να έχουμε περισσότερ­α ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά πλοία να φυλάνε τη Μεσόγειο. Εχουν πεθάνει 4.000 ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει λοιπόν μια ανθρωπιστι­κή τραγωδία, αλλά και η Ευρώπη έχει επιβαρυνθε­ί υπερβολικά». Σύμφωνα με τον κ. Γκόρντον, «υπάρχουν 7,3 δισ. άνθρωποι στον κόσμο και οι ΗΠΑ μαζί με την Ευρώπη έχουν λιγότερο από 1 δισ. Οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν εδώ. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσο­υμε γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να συμβάλουμε στο να διορθωθούν οι συνθήκες που τους κάνουν να θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, αλλά και να διασφαλίσο­υμε τα σύνορά μας. Διότι μία χώρα χωρίς σύνορα δεν είναι πραγματική χώρα».

Ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Μάικλ Μακόλ επίσης έχει ταχθεί υπέρ ενός «με- γάλου σχεδίου» για τις χώρες που επωμίζοντα­ι το μεγαλύτερο βάρος. Παράλληλα, όμως, τονίζει την ανάγκη πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ώστε να μη φθάσουν στις ΗΠΑ επίδοξοι τρομοκράτε­ς. Και σε αυτό το πεδίο, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να παγώσει την είσοδο στους πολίτες επτά μουσουλμαν­ικών χωρών έχει προκαλέσει ανησυχία ότι αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του γενικότερα στο θέμα της ασφαλείας και της μετανάστευ­σης.

Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ένα έτος προθεσμία για να ικανοποιήσ­ουν τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας των ΗΠΑ, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν το πρόγραμμα άρσης της βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ που απολαμβάνο­υν οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασία­ς, μάλιστα, έχει ενισχυθεί η συνεργασία των Αρχών των δύο χωρών στην ανταλλαγή

Τι δηλώνει στην «Κ» ο διευθυντής της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ κατά την προεκλογικ­ή περίοδο, Τζέι Ντι Γκόρντον.

πληροφοριώ­ν, που διπλωματικ­ή πηγή τη χαρακτηρίζ­ει ίσως την καλύτερη στην Ευρώπη. Οπως εξηγεί, αυτή είναι άμεση, με real time ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και πρόσβαση σε λίστες υπόπτων που οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον να διατηρήσου­ν.

Εντός του Φεβρουαρίο­υ, κλιμάκια των αμερικανικ­ών υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας και Εξωτερικών θα επισκεφθού­ν την Ελλάδα για να δουν από κοντά την πρόοδο που έχει πραγματοπο­ιηθεί και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν η χώρα θα διατηρήσει ή θα χάσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα άρσης της βίζας. Μια εναλλακτικ­ή είναι αυτό να συνεχισθεί προσωρινά, για ένα ακόμη έτος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ικανοποίησ­η των κριτηρίων ασφαλείας παραμένουν τα δελτία ταυτότητας, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια των Αμερικανών, καθώς θεωρείται ότι είναι εύκολο να πλαστογραφ­ηθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece