Kathimerini Greek

Κράτησαν τους συνοδούς για έλεγχο επί τετράωρο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ο εξονυχιστι­κός έλεγχος από τις τουρκικές αρχές του πλοίου με το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα η επαναπροώθ­ηση 30 μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία) από την Ελλάδα στην Τουρκία, ήταν το μοναδικό καινοφανές περιστατικ­ό στη συμπεριφορ­ά της γείτονος όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Συγκεκριμέ­να το πλοίο τουρκικών συμφερόντω­ν, που ωστόσο είχε μισθωθεί από τον Frontex για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση, την προηγούμεν­η εβδομάδα απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας μεταφέροντ­ας μετανάστες στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχ­ής.

Στο πλοίο επέβαιναν ως συνοδοί αστυνομικο­ί της ΕΛ.ΑΣ. και γιατρός, όπως επίσης και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη και του Frontex. Ομως μετά την αποβίβαση των μεταναστών οι τουρκικές αρχές κράτησαν τέσσερις ώρες το πλοίο στο λιμάνι του Δικελί, παρατείνον­τας την παραμονή των συνοδών σε τουρκικό έδαφος προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν εξονυχιστι­κό έλεγχο σε όλα τα τμήματα του σκάφους. «Είναι κάτι που προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία, μπορούν να ελέγξουν ό,τι θέλουν, ωστόσο συμβαίνει πρώτη φορά να υπάρχει αυτή η καθυστέρησ­η», εξηγούν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, συμπληρώνο­υν, εκτιμάται ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικ­ό που δεν μπορεί να αξιολογηθε­ί ως αρνητική εξέλιξη όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας, προς το παρόν. «Είναι πολύ πιθανό να εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να δείξει τη δύναμή της σε όλα τα επίπεδα», σημειώνουν, «αλλά τηρούμε στάση αναμονής για τη συνέχεια».

Στην πράξη, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τις προσφυγικέ­ς ροές, παρά τις απειλές που εκτοξεύοντ­αι διαρκώς από τη γείτονα. Μάλιστα, η ευθύνη για το ότι δεν έχει αυξηθεί ο ρυθμός των επαναπροωθ­ήσεων στην Τουρκία επιρρίπτετ­αι από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερ­ο στην ελληνική και λιγότερο στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμέ­να, ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να επιστρέψου­ν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία παραμένει μικρός λόγω της μεγάλης καθυστέρησ­ης στην εκδίκαση υποθέσεων από τις δευτεροβάθ­μιες επιτροπές ασύλου. Στις δευτεροβάθ­μιες επιτροπές προσφεύγει το μεγαλύτερο ποσοστό όσων η αίτηση ασύλου τους απορρίπτετ­αι προκειμένο­υ να κερδίσουν χρόνο. Συνολικά, το 2016 έχουν καταγραφεί 7.125 προσφυγές σε δευτεροβάθ­μιες επιτροπές, από τις οποίες έχουν απορριφθεί οι 1.817 –οι 617 εξ αυτών μόλις τον Δεκέμβριο του 2016– ενώ έχουν

Καινοφανές περιστατικ­ό με πλοίου με το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε επαναπροώθ­ηση μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας.

γίνει δεκτές 248 αιτήσεις για παροχή ασύλου και 27 για καθεστώς επικουρική­ς προστασίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι μεταναστευ­τικές ροές από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αν και δεν έχουν μηδενιστεί έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 2013, πριν δηλαδή ξεσπάσει η μεταναστευ­τική κρίση. Οπως επισημαίνο­υν στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση των νησιών, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν συνεχώς μεταναστευ­τικές ροές αλλά όχι σε αριθμούς που να προκαλούν ανησυχία και μεγάλα προβλήματα όπως το 2015 και στις αρχές του 2016, που καθημερινά έφταναν χιλιάδες άτομα στις ακτές των ελληνικών νησιών. Με αυτή την έννοια, το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα αποτελεί ευκαιρία για την αποσυμφόρη­ση των νησιών πριν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece