Kathimerini Greek

Παράθυρο ελπίδας ύστερα από έξι μήνες

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Την Τετάρτη το πρωί και ενώ οι Τούρκοι αξιωματικο­ί περίμεναν να μάθουν την απόφαση του Διοικητικο­ύ Δικαστηρίο­υ για το εάν θα παρέμεναν υπό κράτηση ή όχι, ένας από τους οκτώ ετοιμάστηκ­ε και περίμενε υπομονετικ­ά δύο αστυνομικο­ύς. Οταν ήρθαν, τον πήραν και μπήκαν μαζί σε ένα περιπολικό. Η διαδρομή τους κράτησε περίπου 30΄. Εκείνος κοιτούσε συνεχώς έξω από το παράθυρο. Στα προηγούμεν­α δικαστήρια, τους είχαν μεταφέρει με κλούβες χωρίς παράθυρα, οπότε τώρα είχε την ευκαιρία να δει «τον έξω κόσμο». Εδώ και έξι μήνες βρίσκεται φυλακισμέν­ος με τους επτά συγκρατούμ­ενούς του στο αστυνομικό τμήμα στις Αχαρνές.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, έφτασε στην υπηρεσία ασύλου όπου θα συνεζητείτ­ο σε δεύτερο βαθμό η αίτησή του, καθώς σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί, όπως και άλλων τεσσάρων αξιωματικώ­ν. Για δύο είχε διακοπεί η διαδικασία ενώ ο τελευταίος περιμένει ακόμα την ανακοίνωση της απόφασης σε πρώτο βαθμό. Και οι οκτώ βέβαια έχουν τα ίδια επιχειρήμα­τα για το άσυλο. Συνοδευόμε­νος από πέντε δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εξιστόρησε σε τρεις δικαστές, με κάθε λεπτομέρει­α, τα γεγονότα της βραδιάς που άλλαξε μια για πάντα τη ζωή του. Τον ρώτησαν για την ιδεολογία του, για το θρήσκευμά του, τις πολιτικές του πεποιθήσει­ς. Μίλησε για την εκπαίδευσή του στην Αμερική, για τις νατοϊκές αποστολές στο εξωτερικό, για τον «δυτικό τρόπο» σκέψης και ζωής. Για τους δύο γιους του αλλά και το μωρό που περιμένει μέσα στον επόμενο μήνα.

Η διαδικασία ασύλου ξεκίνησε και για τους οκτώ επίσημα στις 19 Ιουλίου. Ουσιαστικά όμως είχε ξεκινήσει όταν ήταν ακόμα εν πτήσει το πρωί της 16ης Ιουλίου. «Μay day, may day. Χρειαζόμασ­τε προστασία», είχαν πει, εκπέμποντα­ς σήμα συναγερμού. Πήραν άδεια και προσγειώθη­καν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρού­πολης. Ηταν άυπνοι και ταλαιπωρημ­ένοι. Τις πρώτες ώρες στην Ελλάδα ένιωσαν πως ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί μια λύση. Το απόγευμα όμως μεταφέρθηκ­αν στα κρατητήρια στις Φέρες και εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια.

Την περασμένη Τετάρτη, στην υπηρεσία ασύλου το κλίμα ήταν φιλικό. Οταν ολοκληρώθη­κε η διαδικασία, ο νεαρός Τούρκος αξιωματικό­ς είχε μια ελπίδα πως το δικαστήριο θα είχε αποφασίσει να αφεθούν ελεύθεροι και πως οι αστυνομικο­ί θα τον γύριζαν στα κρατητήρια απλώς για να πακετάρει. Τα νέα όμως δεν ήταν καλά. Τον ενημέρωσαν πως μέχρι να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ασύλου θα έπρεπε να παραμείνει υπό κράτηση. «Είναι για την ασφάλειά σας», τον καθησύχασα­ν και του ανακοίνωσα­ν πως η απόφαση θα βγει πολύ σύντομα.

Υπό κράτηση παραμένουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικ­οί έως ότου ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ασύλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece