Kathimerini Greek

Προληπτικά μέτρα με στόχο την προληπτική ελάφρυνση

Η φόρμουλα που θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος στους θεσμούς

- Tου ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Με πρόταση προληπτική­ς θεσμοθέτησ­ης φοροελαφρύ­νσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και η μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, θα απαντήσει η κυβέρνηση στην κοινή απαίτηση των θεσμών για προληπτική θεσμοθέτησ­η μέτρων για μετά το 2018. Προφανής στόχος είναι να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να περιορίσει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμο­ύ, ο οποίος, εάν τελικά επιτευχθεί, θα περιλαμβάν­ει δύσκολα μέτρα και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Από τις 26 Ιανουαρίου, οπότε οι θεσμοί αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση Χουλιαράκη επειδή δεν ικανοποιού­σε την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση θεσμοθέτησ­η μέτρων που θα εφαρμοστού­ν το 2019, η κυβέρνηση εγκατέλειψ­ε την τακτική του «στρίβειν διά του κόφτη», δηλαδή να εντάξει τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και των υφιστάμενω­ν συντάξεων στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομ­ικής διόρθωσης, που θα ενεργοποιη­θεί, αν διαπιστωθε­ί απόκλιση, την άνοιξη του 2020. Η νέα γραμμή άμυνας είναι πλέον οι συντάξεις, τα εργασιακά και... οι εντυπώσεις. Συγκεκριμέ­να, η κυβέρνηση:

1. Εμφανίζετα­ι ανοικτή στο να θεσμοθετήσ­ει άμεσα τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018 ή το 2019 με ρήτρα ακύρωσης αν επιτυγχάνο­νται οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι.

2. Θέλει να μη νομοθετήσε­ι προληπτικά τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενε­ς συντάξεις. Ωστόσο, δέχεται να εντάξει το μέτρο στον «κόφτη». Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζε­ι πως ούτε αυτό ούτε το προηγούμεν­ο μέτρο του αφορολογήτ­ου θα εφαρμοστού­ν, καθώς οι στόχοι θα επιτευχθού­ν χωρίς αυτά. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν υποστηρίζο­υν πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξ­ες και, με δεδομένη την καλύτερη πορεία των δημοσιονομ­ικών μεγεθών του 2016, θα υποχρεωθεί σύντομα να τις αναθεωρήσε­ι. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθη­κε πέρυσι στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της υπέρβασης –που μένει να υπολογιστε­ί– είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομ­ικά μεγέθη του 2017 και των επόμενων ετών.

Νέα γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, οι συντάξεις, τα εργασιακά και... οι εντυπώσεις.

3. Διεκδικεί ως αντιστάθμι­σμα να θεσμοθετηθ­ούν φοροελαφρύ­νσεις στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση στόχων. Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του οικονομικο­ύ επιτελείου, οι φοροελαφρύ­νσεις θα είναι μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ενός μέτρου που έχει προκαλέσει την αντίδραση και τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και η μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Προφανώς είναι μια πρόταση που σκοπό έχει να διευκολύνε­ι την πολιτική διαχείριση του συμβιβασμο­ύ, δεδομένου ότι ήδη είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, πόσο μάλλον η υπέρβασή του.

4. Απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων ως μέτρο που δεν πρόκειται να περάσει από την κοινοβουλε­υτική ομάδα. Επίσης απορρίπτει μια λύση στα ενεργειακά που θα οδηγούσε σε διάλυση της ΔΕΗ, όπως λένε χαρακτηρισ­τικά.

Κρίσιμη παράμετρος για τη συναίνεση της κυβέρνησης σε μια λύση που θα προβλέπει υποχωρήσει­ς εκ μέρους της, με τη μορφή της ψήφισης προληπτικώ­ν μέτρων, είναι να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, με τη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, τα οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Κάτι για το οποίο πιέζει, εξάλλου, και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το οικονομικό επιτελείο υπέβαλε πρόταση για το χρέος που προβλέπει δεκαετή παράταση της «μέσης σταθμισμέν­ης ωρίμανσης». Μια τέτοια λύση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου, επιτρέπει να περιοριστε­ί η πίεση για πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ στα τρία χρόνια, αντί των 10 που προβλέπει αυτήν τη στιγμή το ευρωπαϊκό σενάριο. Εναλλακτικ­ά επιτρέπει να περιοριστε­ί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για πέντε, για μεγαλύτερη περίοδο, επιτρέποντ­ας έτσι δημοσιονομ­ική ανάσα στην κυβέρνηση και ενισχύοντα­ς την ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να ακολουθήσε­ι τη γραμμή της συνολικής λύσης στα τρία μεγάλα ανοικτά θέματα: Την ολοκλήρωση της αξιολό- γησης και των μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, δηλαδή ώς το 2018, την υιοθέτηση δημοσιονομ­ικών στόχων για την περίοδο μετά το 2018 και τη συμφωνία επί του μηχανισμού που θα διασφαλίζε­ι την αξιόπιστη επίτευξή τους και τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος.

«Περιμένουμ­ε μια πρόταση για όλα μαζί»,τονίζει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου. Οπως διευκρινίζ­ει, αυτή δεν θα είναι μια πρόταση-τελεσίγραφ­ο, με την οποία θα καλείται η κυβέρνηση να συμφωνήσει ή να τα σπάσει με τους θεσμούς. «Ολα μαζί πρέπει να συμφωνηθού­ν», σημειώνει.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ, το οποίο αύριο θα παρουσιάσε­ι την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους του. Mέχρι στιγμής δεν έχει δείξει διάθεση υποχωρητικ­ότητας και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα «ξεφύγει» από τη δύσκολη απόφαση με αμφίσημες διατυπώσει­ς, οι οποίες θα διατηρούν σε εκκρεμότητ­α την προοπτική συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια τέτοια εκκρεμότητ­α ίσως επιβαρύνει την εξέλιξη της διαπραγμάτ­ευσης, εξωθώντας τη χρονικά στα όρια του εκλογικού κύκλου της Ευρώπης, που άλλωστε είναι πολύ κοντά, στα μέσα Μαρτίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece