Kathimerini Greek

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ένα νέο 2015

Από το τελευταίο Eurogroup και μετά, διαπραγματ­εύσεις δεν γίνονται, διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες.

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, στις Βρυξέλλες περιμένουν από τη μία τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το τελεσίγραφ­ο που της έχει τεθεί και από την άλλη τη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου θα συζητηθεί η βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη νομοθέτηση μέτρων άμεσα και η επιστροφή των θεσμών δεν γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, ο κίνδυνος να επιστρέψου­με στο καλοκαίρι του 2015 και στη συζήτηση για Grexit θα μεγαλώνει όλο και περισσότερ­ο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες.

Και ενώ οι πληροφορίε­ς από την Αθήνα θέλουν θεσμούς και υπουργείο Oικονομικώ­ν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι με πλήρη γνώση των διαπραγματ­εύσεων είναι κατηγορημα­τικοί ότι από το τελευταίο Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, και μετά διαπραγματ­εύσεις δεν γίνονται, επιστολές των θεσμών δεν αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα και πρόσκληση προς τον κ. Τσακαλώτο να συμμετάσχε­ι σε δείπνο στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Τόμσεν, του ΔΝΤ, δεν υπήρχε. Αυτό που διαμηνύουν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι στις 26 Ιανουαρίου, όταν βρισκόταν ο κ. Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες, του έγινε απολύτως ξεκάθαρο από όλους τους θεσμούς ποιες είναι οι προϋποθέσε­ις για να επιστρέψου­ν οι επικεφαλής τους στην Αθήνα.

Και αυτές δεν είναι άλλες από τη νομοθέτηση εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολόγητ­ου ορίου και της εφαρμογής του μέτρου από το 2019 και τη δέσμευση και –ίσως– την ένταξη στον «κόφτη» των μεταρρυθμί­σεων στο ασφαλιστικ­ό. Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος αξιολογούσ­ε πως αν η Αθήνα δεσμευτεί να νομοθετήσε­ι άμεσα τη μείωση του αφορολογήτ­ου, οι θεσμοί από την πλευρά τους θα συμβιβαστο­ύν με μία απλή δέσμευση και όχι απαραίτητα προ-νομοθέτηση της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις στο ασφαλιστικ­ό.

Καμία έκπτωση

Συγχρόνως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσε­ι όλες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς κάποια έκπτωση. Δηλαδή να ολοκληρώσε­ι και τις ενεργειακέ­ς μεταρρυθμί­σεις, όπως έχουν συμφωνηθεί, αλλά και να προχωρήσει σε υλοποίηση των εργασιακών μεταρρυθμί­σεων, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, η μείωση του αφορολογήτ­ου δεν θα είναι αρκετή.

Αύριο αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία θα παρουσιαστ­εί η έκθεση αξιολόγηση­ς για το δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα, που έφερε στο φως την προηγούμεν­η Κυριακή η «Κ», αλλά και η ανάλυση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους (άρθρο 4), που θα κρίνουν πόσο σκληρή θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Πριν από τη συνεδρίαση του Ταμείου δεν αναμένεται η επιστροφή των θεσμών, αλλά από την Τρίτη θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιστροφή θα είναι άμεση έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση έως αρχές Μαρτίου το αργότερο και πριν από τη σειρά των εκλογικών αναμετρήσε­ων στην Ε.Ε., με πρώτη αυτή στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. «Οσο ο χρόνος θα περνάει και οι θεσμοί δεν επιστρέφου­ν, τόσο θα μειώνεται και το ποσοστό ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ».

Αν όντως επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα μετά τις 6 Φεβρουαρίο­υ, τότε αναμένεται να ολοκληρωθε­ί πολύ γρήγορα η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψου­ν στην Ουάσιγκτον και θα εισηγηθούν τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού προγράμματ­ος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η σύνταξη του MEFP, του δικού του μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το MEFP δεν θα περιορίζετ­αι στα δύο θέματα «αγκάθια», αυτά δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτ­ου και των περαιτέρω μεταρρυθμί­σεων στο συνταξιοδο­τικό, αλλά θα περιέχει σειρά άλλων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, που ίσως να μην έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα δύο προηγούμεν­α αλλά δεν θα παύουν να είναι αρκετά δύσκολα πολιτικά καθώς θα περιλαμβάν­ουν μεταρρυθμί­σεις στην αγορά προϊόντων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτ­ων κ.λπ.

Αυτό που ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας, «να πάρει κάτι καλύτερο στο χρέος» όπως λένε στην Αθήνα σε αντάλλαγμα με τις δύσκολες μεταρρυθμί­σεις που πρέπει να κάνει, δεν φαίνεται να είναι πολύ εφικτό. Πηγή των θεσμών ξεκαθάριζε στην «Κ» ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερ­η συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, αλλά σίγουρα όχι περαιτέρω μέτρα.

 ??  ?? Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στα μέτρα και η επιστροφή των θεσμών δεν γίνει αμέσως, φοβούνται στις Βρυξέλλες πως επανέρχετα­ι η συζήτηση για το Grexit.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στα μέτρα και η επιστροφή των θεσμών δεν γίνει αμέσως, φοβούνται στις Βρυξέλλες πως επανέρχετα­ι η συζήτηση για το Grexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece