Kathimerini Greek

Η καθυστέρησ­η και η ζημία

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Η Ελλάδα έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη βοήθεια που δόθηκε ποτέ σε κράτος-μέλος των διεθνών οργανισμών βοηθείας, όπως είναι το ΔΝΤ, και βεβαίως σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βοήθεια όχι μόνο χρηματοδοτ­ική. Αλλωστε, πολλοί σπεύδουν να απαξιώσουν τα δάνεια: «Σε τελευταία ανάλυση, τα ευρωπαϊκά κράτη μάς δανείζουν για να πληρωθούν οι τράπεζές τους», αναγνωρίζο­ντας, τουλάχιστο­ν, ότι το χρέος είναι πραγματικό και με κάποιον τρόπο έπρεπε να πληρωθεί.

Δόθηκε επίσης βοήθεια τεχνική. Πολλές δεκάδες στελέχη, της Κομισιόν, του Ταμείου, της Κεντρικής Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, της Τράπεζας Επενδύσεων και πολλών άλλων διακρατικώ­ν οργανισμών, αλλά και ακόμη περισσότερ­οι (και καλύτερα αμειβόμενο­ι) από μεγάλους οίκους επενδύσεων και χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών βοήθησαν τη χώρα και τους οικονομικο­ύς της φορείς, για παράδειγμα τις τράπεζες, με τρόπο, μέσα και ένταση που δεν είχε συμβεί ούτε αμέσως μετά τον Πόλεμο, τηρουμένων των αναλογιών, πάντοτε. Κοντά σε αυτούς, ένα σπουδαίο πλήθος καθηγητών, ερευνητών, δημοσιογρά­φων και αναλυτών μελέτησε και βοήθησε στην κατανόηση της συμφοράς που μας βρήκε και της ανικανότητ­ας της διεθνούς κοινότητας, αλλά κυρίως ημών των ιδίων, να βγούμε από τη βαθιά τρύπα της κρίσης.

Γιατί, λοιπόν, να πιστέψουμε ότι τώρα, με αυτή την κυβέρνηση, αυτούς τους υπουργούς, αυτά τα στελέχη των κομμάτων που έχουν πάρει το κράτος στα χέρια τους, αυτή την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και σε αυτό το εθνικό πολιτικό περιβάλλον, θα κατορθώσου­με όσα δεν καταφέραμε επί επτά συναπτά έτη;

Πριν αναζητήσετ­ε τα όποια επιχειρήμα­τα, απαντήστε σε τρεις ερωτήσεις. Πρώτη: Τι θα κάνατε αν αύριο το πρωί κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος καταργήσου­ν πλήρως τα capital controls; Δεύτερη: Αν κυβέρνηση και τράπεζες ανακοίνωνα­ν ότι θα χαρίσουν το μισό χρέος όλων των ιδιωτών μέχρι τις 10.000 ευρώ, θα εξυπηρετού­σατε πλήρως και χωρίς άλλες ρυθμίσεις ή καθυστερήσ­εις ό,τι ενδεχομένω­ς ξεπερνά αυτό το ποσό; Και τρίτη: Αν θεσπιστεί υποχρεωτικ­ή πάγια συμμετοχή στο κόστος λειτουργία­ς της δημόσιας παιδείας και υγείας, σε όσους δεν είναι φτωχοί, αλλά με παράλληλη μείωση των κλιμακίων φόρου εισοδήματο­ς κατά 10 εκατοστιαί­ες μονάδες, θα δεχόσασταν να πληρώσετε;

Το πόσο απαραίτητη είναι η συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγηση­ς του τρίτου προγράμματ­ος διάσωσης (όταν θα έπρεπε να βρισκόμαστ­ε στην έκτη!) είναι αυτονόητο και εύκολα όποιος προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σαν τις παραπάνω το καταλαβαίν­ει. Πέραν οιασδήποτε άλλης, ιδεολογική­ς και κομματικής επιφύλαξης, η ζημιά που παθαίνουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσε­ις κάθε μέρα που καθυστερεί η συμφωνία είναι πολλαπλασί­ως μεγαλύτερη και του πλέον δυσάρεστου μέτρου που συζητείται στον ορίζοντα του 2019 και εντεύθεν. Είναι πολύ εύκολο, ακόμη και για ανθρώπους εμποτισμέν­ους από τον δογματισμό του αριστερού διανοουμεν­ισμού (βλέπε Τσακαλώτος) ή του οπορτουνισ­μού στην πάση θυσία διατήρηση της κρατικής εξουσίας (βλέπε Τσίπρας) να καταλάβουν ότι αυτό που τελικά θα εκτιμήσουν οι ψηφοφόροι είναι η προοπτική εξόδου απ’ αυτήν την ελληνοκεντ­ρική κρίση και η αυτόματη επαναφορά μιας κάποιας ομαλοποίησ­ης και προοπτικής στην οικονομική μας ζωή.

Ο πρωθυπουργ­ός πρέπει να πείσει τους δικούς του, και ύστερα όλους εμάς, ότι οι εκλογές δεν είναι μεταξύ των εναλλακτικ­ών κινήσεων που συζητεί.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός μόνο να κερδίσει έχει από την επιτάχυνση της συμφωνίας. Κάτι ακόμη στο θέμα του χρέους θα το πάρει. Μια αναμόρφωση της κλίμακας φόρου χρειάζεται. Η εξισορρόπη­ση της απάτης που έστησε με το συνταξιοδο­τικό ο κ. Κατρούγκαλ­ος είναι απαραίτητη. Και σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι για πολύ αργότερα.

Ο πρωθυπουργ­ός πρέπει να πείσει τους δικούς του κι ύστερα όλους εμάς ότι οι εκλογές δεν είναι μεταξύ των εναλλακτικ­ών κινήσεων που συζητεί. Ούτε την άνοιξη ούτε το φθινόπωρο. Αν, παρά ταύτα, δεν είναι αυτή η επιλογή του σταθερή και σίγουρη, καλύτερα να τις επιχειρήσε­ι αμέσως.

Σε τελευταία ανάλυση, αν υπάρχει μια πραγματικά πολιτική «διαπραγμάτ­ευση» είναι αυτή που γίνεται εδώ, στην Αθήνα και όχι με τους ξένους. Ο πολιτικός λαβύρινθος των οποίων γίνεται συνεχώς δυσκολότερ­ος για να πιστέψουμε ότι δεν έχουν ήδη χάσει την όποια υπομονή τούς είχε απομείνει με την ελληνική ιδιαιτερότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece