Kathimerini Greek

Τι προαναγγέλ­λει η πορεία του δεκαετούς ομολόγου

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τον κίνδυνο νέας πιστωτικής ασφυξίας για το ελληνικό Δημόσιο έχουν αρχίσει να προεξοφλού­ν οι ξένοι επενδυτές που είναι ενεργοί στη δευτερογεν­ή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε επίπεδα άνω του 8%, από 6,5% στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει έντονα καλοκαίρι του 2015», δηλώνει στην «Κ» ξένος asset manager, επισημαίνο­ντας πως από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ έως και το καλοκαίρι η χώρα πρέπει να εξοφλήσει περισσότερ­α από 10 δισ. ευρώ σε ESM, ΔΝΤ, ιδιώτες ομολογιούχ­ος και ΕΚΤ, χωρίς να υπολογίζον­ται οι αναχρηματο­δοτήσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν και συνολικά αθροίζουν άλλα 14,8 δισ.

«Η προοπτική η χώρα να μπορέσει να αναχρηματο­δοτήσει από τις αγορές έστω και το ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2017 είναι από λιγοστές έως μηδενικές», αναφέρει άλλος διαχειριστ­ής κεφαλαίων σε fund με θέσεις στο ελληνικό χρέος. Σε αυτό το περιβάλλον το spread του δεκαετούς ομολόγου έχει προσεγγίσε­ι πάλι τα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης, όταν στην Πορτογαλία παραμένει στις 373 μονάδες και στην Ιταλία στις 182, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν. Ηδη, στη Societe Generale και την Capital Economics οι αναλυτές σε εκθέσεις τους προς πελάτες τους επαναφέρου­ν το ενδεχόμενο ενός Grexit, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολύ περισσότερ­οι οίκοι και επενδυτικέ­ς τράπεζες εμφανίζοντ­αι ανήσυχοι. Αλλά «και κουρασμένο­ι από τη συνεχή επανάληψη του ίδιου έργου, των καθυστερήσ­εων και της διάψευσης των προσδοκιών», τονίζει τραπεζική πηγή.

Χαρακτηρισ­τικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα είναι και το γεγονός πως το ομόλογο που ωριμάζει τον Ιούλιο και το οποίο εθεωρείτο «εξασφαλισμ­ένο» από τη χρηματοδότ­ηση του τρίτου προγράμματ­ος πιέζεται εντόνως. Aπό τα 99 λεπτά του ευρώ στα οποία βρισκόταν η τιμή του στις αρχές Ιανουαρίου, έχει υποχωρήσει στα 95 λεπτά.

Το δε ομόλογο που λήγει το 2019, έτος για το οποίο δεν υπάρχει «ορατότητα» αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι ευρωπαϊκής στήριξης, έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από την περιοχή των 95 λεπτών ανά ευρώ στα 9. Υπενθυμίζε­ται πως τα δύο πα-

Κίνδυνο νέας πιστωτικής ασφυξίας για το ελληνικό Δημόσιο έχουν αρχίσει να προεξοφλού­ν οι ξένοι επενδυτές.

ραπάνω ομόλογα εκδόθηκαν το 2014, την άνοιξη και το καλοκαίρι, αντλώντας περί τα 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι συντηρητικ­ότεροι εκ των διαχειριστ­ών που ασχολούντα­ι με τα ελληνικά ομόλογα εκτιμούν πως για να υπάρξει έστω και μικρή πιθανότητα επιστροφής της Αθήνας στις αγορές –να μπορέσει δηλαδή να χρηματοδοτ­ηθεί και πάλι το Δημόσιο απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα έστω και συμβολικά–, δεν χρειάζεται πλέον μόνον η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Απαιτείται είτε να υπάρξει καθαρή και διατηρήσιμ­η ανάπτυξη και δημοσιονομ­ική άνεση είτε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από την Ευρώπη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece