Kathimerini Greek

Γιατί πρέπει να μείνει...

- Του ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΛΑΚΜΑΝ* *Ο κ. Ντ. Λάκμαν είναι εταίρος του American Enterprise Institute, πρώην αναπληρωτή­ς διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής και Αξιολόγηση­ς του ΔΝΤ και senior strategist αναδυόμενω­ν αγορών στη Salomon Smith Barney.

Το ΔΝΤ βρίσκεται σήμερα στην πιο δυσάρεστη θέση σε σχέση με την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κοινή γνώμη το απεχθάνετα­ι βαθιά λόγω του ρόλου του στη διάλυση της ελληνικής οικονομίας και της επιμονής του να εφαρμοστού­ν περαιτέρω επώδυνες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Το Ταμείο έχει επίσης προκαλέσει έντονη ενόχληση στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας με την πίεσή του να δεχθούν σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, ως όρο για να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία την τελευταία επταετία είχε πολύ μεγάλο κόστος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ίδιο το Ταμείο. Η επιμονή του στην επιβολή υπερβολική­ς δημοσιονομ­ικής λιτότητας εντός του ζουρλομανδ­ύα του ευρώ συνέβαλε στη βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση πιο σφοδρή από αυτή που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1930. Το ΔΝΤ συνεπώς φέρει μερίδιο της ευθύνης για τον κατακερματ­ισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής και την άνοδο του λαϊκισμού στη χώρα.

Παράλληλα, με τη στήριξη οικονομικώ­ν προγραμμάτ­ων που απέτυχαν παταγωδώς, το Ταμείο έκανε μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία του ως κομιστή συνετών και αμερόληπτω­ν οικονομικώ­ν συμβουλών. Υπονόμευσε έτσι την πολιτική αποδοχή που θα έχει μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στην επίλυση κρίσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει όμως να πιστωθεί στο Ταμείο ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μοιάζει να έχει μάθει από τα λάθη του. Αναγνωρίζε­ι πλέον την καταστροφι­κή επίδραση της υπερβολική­ς λιτότητας σε μια χώρα που δεν ελέγχει το νόμισμά της. Αναγνωρίζε­ι επίσης πόσο αντιπαραγω­γική είναι η καθυστέρησ­η της αναδιάρθρω­σης σε μια χώρα της οποίας το χρέος είναι ξεκάθαρα σε μη βιώσιμη τροχιά. Είναι κρίμα που το ΔΝΤ δεν έδωσε τη δέουσα σημασία σε αυτά τα θέματα το 2010.

Η καθυστερημ­ένη αναγνώριση των λαθών αυτών έχει οδηγήσει το Νομισματικ­ό Ταμείο σε πολύ πιο λογική θέση από αυτή των πρώην εταίρων του στην τρόικα. Το Ταμείο πλέον σωστά ισχυρίζετα­ι ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ είναι μη διατηρήσιμ­ος μακροπρόθε­σμα και απαιτεί υπερβολική δημοσιονομ­ική προσαρμογή βραχυπρόθε­σμα. Επιπλέον, επιχειρημα­τολογεί βάσιμα ότι χωρίς ουσιώδη αναδιάρθρω­ση, η Ελλάδα οδεύει προς έναν δείκτη χρέους προς ΑΕΠ που θα ξεπεράσει σε βάθος χρόνου το 300%.

Το ΔΝΤ μοιάζει επίσης να έχει δίκιο όταν λέει ότι οι ρηξικέλευθ­ες μεταρρυθμί­σεις της φορολογίας εισοδήματο­ς και του συνταξιοδο­τικού συστήματος αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να επανέλθει η χώρα σε πορεία διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης. Ωστόσο, με δεδομένες τις πολύ φτωχές αναπτυξιακ­ές επιδόσεις της Νότιας Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι σκεπτικισμ­ού για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει ταχύρρυθμη μεγέθυνση του ΑΕΠ της εντός του ζουρλομανδ­ύα του ευρώ.

Είναι μεγάλος ο πειρασμός για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της να αγνοήσουν τις συστάσεις του ΔΝΤ και να συνεχίσουν το πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του. Αλλωστε, το Ταμείο δεν έχει πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη και δεν έχει διακριθεί έως τώρα για την αποτελεσμα­τικότητα των συστάσεών του.

Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και η απόρριψη των σημερινών του προτάσεων, παρ’ όλα αυτά, θα ήταν σοβαρό σφάλμα. Θα έδειχνε ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δεν διδάχθηκαν τίποτα από τις ζοφερές πρόσφατες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα σημαντικότ­ερο, η απόφαση αυτή θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε πολλά ακόμα χρόνια οικονομική­ς δυστυχίας, χωρίς προοπτικές πραγματική­ς ανάκαμψης.

Η απόφαση του Ταμείου για μη συμμετοχή θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε πολλά ακόμα χρόνια οικονομική­ς δυστυχίας.

 ??  ?? Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωσή της ορίζονται από τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, η αξιολόγηση «κολλάει» στον καθορισμό του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος.
Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωσή της ορίζονται από τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, η αξιολόγηση «κολλάει» στον καθορισμό του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece