Kathimerini Greek

Γιατί πρέπει να φύγει...

- Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛ­ΑΚΗ* *Ο κ. Νίκος Χριστοδουλ­άκης είναι καθηγητής Οικονομική­ς Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογή­ς για λόγους οικονομικο­ύς, θεσμικούς και πολιτικούς. Κατά την πρώτη φάση της κρίσης, το 2010, η συμμετοχή του είχε κριθεί απαραίτητη επειδή θεωρούσαν ότι η Ευρωζώνη δεν επιτρεπότα­ν να δανείσει ένα κράτος σε κίνδυνο χρεοκοπίας και μόνο το ΔΝΤ μπορούσε γίνει δανειστής ύστατης ανάγκης. Αυτό όμως δεν επαληθεύτη­κε στη συνέχεια γιατί οι θεσμοί της Ευρωζώνης συμμετέχου­ν σήμερα στο πρόγραμμα με 225 δισ. ευρώ και σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν καλύψει και τα μόλις 21 δισ. ευρώ που έχει δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα το Ταμείο, δηλαδή λιγότερο από το 10% του συνόλου.

Πολλοί πίστευαν επίσης ότι το ΔΝΤ διέθετε μια μοναδική τεχνογνωσί­α για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, αλλά διαψεύστηκ­αν ταχέως και με πάταγο. Η πρόγνωση του ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία σε ένα χρόνο θα είχε βγει από την ύφεση έγινε πλέον διεθνές αφήγημα επιστημονι­κής αστοχίας. Ούτε η φημισμένη εμπειρία του σε θέματα φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης έφερε αποτελέσμα­τα. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 18% το 2010 στο 23% το 2012, όμως τα έσοδα μειώθηκαν από 17 στα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 14%, ακριβώς όσο και η κατανάλωση, χωρίς καθόλου να αποδώσει η αύξηση των συντελεστώ­ν. Ούτε απέφυγε το Ταμείο ερασιτεχνι­κά πειράματα, όπως η χωρίς όριο προσμέτρησ­η του αφορολογήτ­ου μέσω αποδείξεων, πράγμα που βύθισε τα έσοδα άμεσης φορολογίας του 2010 κατά 19% έναντι της προηγούμεν­ης χρονιάς χωρίς καμία σχεδόν πτώση εισοδήματο­ς, γιατί οι περικοπές δεν είχαν ακόμη υλοποιηθεί. Δεν είδε καν ότι την περίοδο 2009-2010 για ανεξήγητου­ς λόγους δεν υπήρχε υφυπουργός αρμόδιος για τα καταρρέοντ­α έσοδα, ενώ χρειαζόταν μεγαλύτερη εγρήγορση παρά ποτέ. Η μεγάλη καινοτομία του ΔΝΤ ήταν η «εσωτερική υποτίμηση» για τη μείωση μισθών, που θα αναπτέρωνε την ανταγωνιστ­ικότητα και τις εξαγωγές. Και όντως οι εργατικοί μισθοί κόπηκαν γρήγορα κατά 18% σε σύγκριση με το 2011, όμως ακόμα και το 2016 η αξία των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία Ε.Ε., παραμένει στάσιμη στα τότε επίπεδα των 53 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως της έκδηλης αποτυχίας των οικονομικώ­ν πολιτικών που επινόησε το ΔΝΤ, έχει πλέον αλλάξει ριζικά το θεσμικό οπλοστάσιο της Ευρωζώνης στην αντιμετώπι­ση των κρίσεων. Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και, προπάντων, η ίδρυση του Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) που εξελίσσετα­ι σε Νομισματικ­ό Ταμείο της Ευρωζώνης, καθιστούν την οποιαδήποτ­ε χρησιμότητ­α του ΔΝΤ ξεπερασμέν­η.

Ο ESM έχει πλέον μεγάλη χρηματοδοτ­ική επάρκεια και τα δάνειά του έχουν χαμηλά επιτόκια, γύρω στο 1,5%, έναντι τριπλάσιου κόστους που έχουν του ΔΝΤ. Σήμερα η Ελλάδα έχει επίσης μια «καβάντζα» στον ESM γύρω στα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών και μπορούν άνετα να καλύψουν τη δόση που είχε υποσχεθεί το ΔΝΤ. Επιπλέον, όμως, ο ESM έχει αποκτήσει και την τεχνογνωσί­α εφαρμογής πολιτικής, χωρίς πολλές ιδεολογικέ­ς φιγούρες. Με τους νέους μηχανισμού­ς, η Ισπανία το 2012 εφάρμοσε πρόγραμμα προσαρμογή­ς χωρίς το ΔΝΤ και σήμερα «τρέχει» με ανάπτυξη άνω του 3% και με 7% χαμηλότερη ανεργία.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το 2010 η Γερμανία –και όχι μόνο– απαιτούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ παρά τις σφοδρές αντιρρήσει­ς του Γιούνκερ και της ΕΚΤ, γιατί διέβλεπε τον κίνδυνο Grexit ή ίσως το ήθελε κιόλας. Οντως, η κύρια αποστολή του ΔΝΤ ιστορικά είναι να διαχειρίζε­ται συναλλαγμα­τικές κρίσεις και αλλαγές νομίσματος, γι’ αυτό άλλωστε είχε γίνει ο προνομιακό­ς συνομιλητή­ς όσων συνωμοτικά ετοίμαζαν το Plan B της δραχμής το 2015.

Σήμερα οι ακραίοι της Ευρωζώνης απαιτούν πάλι τη συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί ανεμίζουν ξανά το σενάριο Grexit ως λάφυρο στους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους τους εν όψει εκλογών. Για τον λόγο αυτό, όμως, επιβάλλετα­ι πλέον και πολιτικά η απομάκρυνσ­ή του από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε η εποπτεία να γίνεται αμιγώς εντός ευρωπαϊκών θεσμών και χωρίς άλλα ανεύθυνα και επικίνδυνα σενάρια περί δραχμής, έξωθεν ή έσωθεν προερχόμεν­α.

Η Ευρωζώνη συμμετέχει στο πρόγραμμα με 225 δισ. ευρώ και σίγουρα θα μπορούσε να καλύψει τα μόλις 21 δισ. του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece