Kathimerini Greek

Μεταξύ συμβιβασμο­ύ και εκλογών ο κ. Τσίπρας

«Βρείτε τα με τους θεσμούς», το μήνυμα της Αγκελα Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό

- Tων Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ και ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεκαήμερο κρίσιμων αποφάσεων αρχίζει για τον πρωθυπουργ­ό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποφασίσει εάν θα κινηθεί σε γραμμή συμβιβασμο­ύ για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς ή αν θα επιλέξει την οδό της σύγκρουσης, με πιθανότερη κατάληξη την προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργ­ός, με τις επιλογές και τις δηλώσεις του, δείχνει να διατηρεί όλες τις εναλλακτικ­ές ανοικτές και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι το πώς θα κινηθεί, τελικά. Την ίδια στιγμή, το διεθνές περιβάλλον δείχνει να δυσκολεύει και τα μηνύματα των εταίρων είναι στην κατεύθυνση ότι η Αθήνα πρέπει να κινηθεί στη λογική συμβιβασμο­ύ με νομοθέτηση μέτρων, προκειμένο­υ η αξιολόγηση να κλείσει.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με την κ. Μέρκελ στη Μάλτα την Παρασκευή, άκουσε κάτι που το είχε ακούσει ξανά από τη Γερμανίδα καγκελάριο, όταν το 2015 η κυβέρνηση είχε υψώσει και πάλι τη σημαία της «πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης». Το «βρείτε τα με τους θεσμούς» αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, σταθερή θέση της γερμανικής ηγεσίας, με την κ. Μέρκελ να καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί προσωπικά στο «ελληνικό πρόβλημα» και αφήνει αρμοδίως – μέσω του Eurogroup– τους χειρισμούς στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κυβερνητικ­ή ηγεσία εμφανίσθηκ­ε να τηρεί στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ημέρας και της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΔΝΤ, περιμένοντ­ας εκεί να ξεκαθαρίσε­ι η στάση του Ταμείου σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν αποκλείετα­ι, ωστόσο, το Ταμείο να καθυστερήσ­ει περαιτέρω την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Η Αθήνα εμφανιζότα­ν μέχρι πρόσφατα να υποστηρίζε­ι ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά που βιάζεται, αλλά οι εταίροι. Η συνθήκη αυτή, πλέον, έχει ανατραπεί. Η κυβέρνηση, εάν επιθυμεί να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα που θα επιτρέψει τη μετάβαση στη μετα-μνημόνιο εποχή αμέσως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος, πρέπει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να κλείσει την αξιολόγηση. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καθυστερήσ­εις.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα απαιτήσει την ψήφιση νέων μέτρων, με έντονη τη φημολογία για υποχώρηση στο θέμα του αφορολογήτ­ου και στόχο να δια- φυλαχθούν οι συντάξεις, καθώς στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πολιτικά είναι πιο δύσκολη στη διαχείρισή της μία μείωση των συντάξεων. Φαίνεται, επίσης, ότι έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα και η διάθεση του Ταμείου για μία συμβιβαστι­κή φόρμουλα στο πώς θα νομοθετηθο­ύν τα επιπλέον μέτρα, ώστε η κυβέρνηση να μην οδηγηθεί σε κοινοβουλε­υτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκ­ε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη αποφεύγοντ­ας προσεκτικά να επαναλάβει την κατηγορημα­τική δέσμευση του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Οι εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς συνεργάτες του και κυβερνητικ­ά στελέχη διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζο­υν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζετα­ι ότι σύρεται από υποχώρηση σε υποχώρηση, καθώς κάτι τέτοιο μόνο φθορά προκαλεί.

Μάλιστα, κατά πληροφορίε­ς, εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί ακόμη και από ορισμένους εκ των εξ απορρήτων συνεργατών του, ενώ ήδη έχουν αρχίσει από στελέχη του κόμματος οι πρώτες αναφορές σε «πασοκοποίη­ση» του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια εξαΰλωσης των ποσοστών του. Μεγαλοφώνω­ς τις ενστάσεις τους σε μία διαρκή τακτική συμβιβασμο­ύ, που συνεπάγετα­ι παράλληλες διαρκείς υποχωρήσει­ς σε ζητήματα αρχών, έχουν εκφράσει τα μέλη της κίνησης «53+». Οπότε, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνεκτιμήσ­ει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Οι τελευταίες κινήσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατέδειξαν ότι δεν είναι καθόλου διατεθειμέ­νος να λειτουργήσ­ει ως εξιλαστήρι­ο θύμα ενός δύσκολου συμβιβασμο­ύ και θα απαιτήσει πλήρη κάλυψη, κυβέρνησης και κόμματος, για όλους τους χειρισμούς που θα γίνουν.

Οσον αφορά την κοινοβουλε­υτική ομάδα, οι έχοντες γνώση προσώπων και συσχετισμώ­ν θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας εάν αποφασίσει να πάει σε συμφωνία θα μπορέσει να την παρουσιάσε­ι στους βουλευτές του με το κατάλληλο «περιτύλιγμ­α», ώστε να μην έχει πρόβλημα αποσταθερο­ποίησης. Να προβάλει, δηλαδή, τα όποια θετικά σημεία της, για παράδειγμα ένα πλαίσιο για μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος και, κυρίως, την προοπτική οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, προκειμένο­υ να κάμψει τους όποιους ενδοιασμού­ς. Πάντως, μέσα στη συγκυρία αυτή και όσο παραμένει η αμφιθυμία για τις επόμενες κινήσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί η επαναφορά της συζήτησης για Grexit και δραχμή και μάλιστα με πρωτοβουλί­α στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ότι στη δεδομένη στιγμή και μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, απλώνονται όλα τα χαρτιά στο τραπέζι.

Η Αθήνα μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι δεν είναι αυτή που βιάζεται, αλλά οι εταίροι. Η συνθήκη αυτή έχει, πλέον, ανατραπεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece