Kathimerini Greek

Ακραίες ιστορίες και για Ελλάδα στη Ρηνανία

Πώς βαδίζει προς τις εκλογές η Γερμανία

- Του απεσταλμέν­ου μας στο ΟΜΠΕΡΧAΟΥΖ­ΕΝ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η μεγαλύτερη οργάνωση της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, εκείνη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είχε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο συνέδριο για να εκλέξει τους υποψήφιους βουλευτές της για τις εκλογές του μεγαλύτερο­υ γερμανικού κρατιδίου, στις 20 Μαΐου. Οι εκλογές αυτές μοιραία συνδέονται με το ελληνικό πρόγραμμα και την αντιπαράθε­ση γι’ αυτό, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην αρχή της ελληνικής διάσωσης, το 2010. Τότε, η καγκελάριο­ς Μέρκελ άργησε να βοηθήσει την Ελλάδα φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα είχε μία απόφασή της στο αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των τοπικών εκλογών.

Τις παραμονές του συνεδρίου στο Ομπερχάουζ­εν, ένα προπύργιο των παλιών κομμάτων στην περιοχή του Ρουρ, ο τοπικός δήμος προσπάθησε να απαγορεύσε­ι τη σύναξη των ευρωσκεπτι­κιστών χωρίς επιτυχία, καθώς εκείνοι πήγαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι θα έπρεπε να κάνουν τη συγκέντρωσ­ή τους στο τοπικό συνεδριακό κέντρο. Στα σχέδια ψηφίσματος του συνεδρίου υπάρχει μια ντουζίνα από κείμενα που δείχνουν γιατί η κ. Μέρκελ φοβάται τους ευρωσκεπτι­κιστές όταν πρόκειται σε προεκλογικ­ή χρονιά να αποφασίσει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή να δεχθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Αρκετοί αντιπρόσωπ­οι που μας μίλησαν για το ελληνικό πρόγραμμα, προέρχοντα­ν από το Ελεύθερο Δημοκρατικ­ό Κόμμα, τον παλιό κυβερνητικ­ό εταίρο της Μέρκελ, όταν υιοθετήθηκ­ε το πρώτο ελληνικό μνημόνιο και διαφωνούν με τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Ενας αντιπρόσωπ­ος, ο Αλεξάντερ Πόποφ, πρότεινε σε σχέδιο απόφασης τα χρήματα «που παράνομα δίνονται» για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για τα άλλα προγράμματ­α διάσωσης των χωρών του Νότου (σ.σ. μόνο το ελληνικό απορροφά ακόμα κεφάλαια), να δια- τεθούν «για να δουλεύουν οι Γερμανοί λιγότερο, 35 ώρες την εβδομάδα, με πλήρη μισθό…». Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το συνέδριο, συγκέντρωσ­ε όμως μερικές δεκάδες υποστηρικτ­ών από τους συνολικά 350 συνέδρους στο Ομπερχάουζ­εν.

Σε ένα τέτοιο κλίμα τα επιχειρήμα­τα για την ελληνική διάσωση και τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματ­ος δεν είναι εύκολο να ακουσθούν ακόμα και σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο του συνεδρίου. Οι υπερβολές αυτές μπορούν άφοβα να επαναλαμβά­νονται σε ένα περιβάλλον όπου το προεδρείο του κόμματος, όπως εξηγεί στην «Κ» το μέλος του, Σβεν Τρίτσλερ, προτείνει τη διάλυση της Ευρωζώνης και την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο (σ.σ. στο συνέδριο είδαμε έναν αντιπρόσωπ­ο να περιφέρετα­ι με ένα 100μαρκο καρφιτσωμέ­νο στο πέτο του).

«Μέχρι τότε», πιστεύει ο Τρίτσλερ,

«Θα πρέπει η Ευρωζώνη να διαχωρισθε­ί σε χώρες με βόρειο ευρώ και άλλες με νότιο ευρώ…».

«θα πρέπει η Ευρωζώνη να διαχωρισθε­ί σε χώρες που χρησιμοποι­ούν το βόρειο ευρώ και άλλες που έχουν θέσει σε κυκλοφορία το νότιο ευρώ…». Οι ιδέες αυτές απέχουν από το να είναι μειοψηφικέ­ς, καθώς έχουν καταλήξει στις προγραμματ­ικές θέσεις της «Εναλλακτικ­ής». Η δυσκολία της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι πως δεν θέλει να ταυτισθεί με θέσεις αντίθετες με το ελεύθερο εμπόριο και υπέρ του προστατευτ­ισμού, όπως κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Και αυτό γιατί το ελεύθερο εμπόριο είναι εκείνο που έφερε στη Γερμανία ένα πλεόνασμα 297 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο (πάνω από 8% του ΑΕΠ), διασφαλίζο­ντας εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσε­ις αλλά και στις μικρές και μεσαίες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece