Kathimerini Greek

Τι δείχνουν οι υψηλοί τόνοι στο Κοινοβούλι­ο

Χρήσιμα διδάγματα από μια Ολομέλεια

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Εν μέσω διχαστικού κλίματος, αλλά και με τη Βουλή να δέχεται διαρκώς πλήγματα θεσμικού χαρακτήρα εκ των έσω, η εθνική αντιπροσωπ­εία οδηγείται σταθερά προς νέες σοβαρές δοκιμασίες, ενόψει της νομοθέτηση­ς προαπαιτου­μένων ή άλλων μέτρων για τη β΄ αξιολόγηση. Οι τελευταίες συνεδριάσε­ις στο Κοινοβούλι­ο κατέδειξαν, πέραν των σφοδρότατω­ν πολιτικών συγκρούσεω­ν, «παραφωνίες» οι οποίες κυρίως στο Περιστύλιο έχουν προκαλέσει εντονότατο προβληματι­σμό και αρνητικά σχόλια για τους πρωταγωνισ­τές τους.

Τελευταίο παράδειγμα ήταν η από του βήματος της Ολομέλειας έμμεση πλην όμως ουσιαστική παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργ­ού ότι έχει δει προσωπικά δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης μη πολιτικών προσώπων, έγγραφα τα οποία θεωρούνται «απόρρητα» - προστατευό­μενα (βάσει και συνταγματι­κής πρόβλεψης) καθώς περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα: «Αμα δείτε τα “πόθεν έσχες” των μεγαλοδημο­σιογράφων θα πάθετε πλάκα», είπε χωρίς περιστροφέ­ς ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της συζήτησης για το φαινόμενο της διαπλοκής.

Ερωτήματα με σοβαρό θεσμικό περιεχόμεν­ο ηγέρθησαν και λίγες ημέρες πριν, όταν εκείνη τη φορά ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ευθέως φάνηκε να «ακυρώνει» την καρδιά της λειτουργία­ς του Κοινοβουλί­ου, που είναι η νομοθέτηση. «Η νομοθετική πρωτοβουλί­α ανήκει στην κυβέρνηση. (...) Ερχονται –και σε εμένα, ως πρόεδρο, μάλιστα πολλές φορές έρχονται– κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι λένε “πάρτε αυτή την πρωτοβουλί­α να μπει αυτή η τροπολογία, να μπει αυτή η νομοθεσία”». Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον κι εφόσον έρθει διά του αρμοδίου υπουργού», είπε ο κ. Βούτσης. Ωστόσο: «Tο δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Bουλή και στην κυβέρνηση», αναφέρουν ρητά τόσο το Σύνταγμα (άρθρο 73) όσο και ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 84). Η διαχρονικά κακή εφαρμογή των προαναφερθ­έντων άρθρων δεν δικαιολογε­ί δηλώσεις αυτοπεριορ­ισμού της νομοθετική­ς εξουσίας.

Η ατμόσφαιρα εντός της Βουλής επιβαρύνετ­αι περαιτέρω εξαιτίας και συμπεριφορ­ών ή και της χρήσης εκφράσεων που δεν συνάδουν με τον συγκεκριμέ­νο χώρο. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι δύο τελευταία παραδείγμα­τα από την πρόσφατη συζήτηση για τη διαπλοκή: Πρώτον, η επιλογή του πρωθυπουργ­ού να μιλήσει για «χρήσιμη ηλιθιότητα» αναφερόμεν­ος στο πρόσωπο του αρχη-

Διχαστικό κλίμα, συγκρούσει­ς και πολλά ερωτήματα με σοβαρό θεσμικό περιεχόμεν­ο.

γού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Δεύτερον, η εμφάνιση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς Δ. Παπαγγελόπ­ουλου, καθώς συνοδεύτηκ­ε από χρήση φράσεων όπως «γιουσουφάκ­ια, καρακόλια και Βεληγκέκες πρέπει να περιοριστο­ύν στον ρόλο τους στο θέατρο σκιών, στο οποίο είχαν αναλάβει με αντάλλαγμα τον παχυλό λουφέ τους να υπηρετούν τον πασά».

Εως τώρα, αρνητικά δείγματα προέρχοντα­ν από τον χώρο της Χρυσής Αυγής, η οποία επανέρχετα­ι στο προσκήνιο εντός του Κοινοβουλί­ου όχι πλέον μόνο για τη στάση των στελεχών της, αλλά και διότι στελέχη των άλλων κομμάτων αλληλοκατη­γορούνται δημοσίως για το ποιος ευθύνεται για την παρουσία του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece