Kathimerini Greek

Οι πολιτικοί «ακόλουθοι» είναι bots...

Τι είναι τα αυτοματοπο­ιημένα προφίλ

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Οι περισσότερ­οι Ελληνες πολιτικοί «ακολουθούν­ται» στο Διαδίκτυο, κατά ένα μεγάλο μέρος, από bots. Πρόκειται για αυτοματοπο­ιημένα προφίλ που κάνουν συγκεκριμέ­νες εργασίες στο Διαδίκτυο, δίνουν όμως την εντύπωση πως είναι πραγματικο­ί ακόλουθοι. Αυτό προκύπτει από την αξιοποίηση ενός εργαλείου, που αρχίζουν να χρησιμοποι­ούν όλο και περισσότερ­ο πολιτικοί και δημοσιογρά­φοι στην Ευρώπη, της μηχανής twitteraud­it.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Γερμανία το θέμα συζητήθηκε ενόψει των εκλογών και του γεγονότος ότι ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς της χώρας, μετρήθηκε να έχει 51.000 πραγματικο­ύς οπαδούς και 10.000 bots. O υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών, Μάρτιν Σουλτς, πρότεινε στο CDU και στα άλλα κόμματα μια διακομματι­κή συνεννόηση για να αποτραπεί στις εκλογές η χρήση bots, αν και το δικό του ποσοστό των πραγματικώ­ν ακολούθων ξεπερνάει το 90%.

Το σύστημα του «σταρτ απ» από τη Νέα Υόρκη, που είναι το www.twitteraud­it.com, μετράει συνολικά τους ακολούθους στο Twitter με βάση τρία κριτήρια: αριθμό tweets, χρόνο ανάρτησης του τελευταίου tweet και σχέση ανάμεσα στους ακολούθους και σε εκείνους που ακολουθεί κάποιος.

Ετσι, εκείνοι οι χρήστες του Twitter που βλέπουν απλώς τι «ποστάρουν» οι άλλοι χωρίς να το κάνουν οι ίδιοι υποβιβάζον­ται από τους αλγορίθμου­ς του tweetaudit σε bot. Πρόκειται για έλεγχο που χρησιμοποι­εί επίσης αλγορίθμου­ς και έχει σοβαρό περιθώριο λάθους. Τα αποτελέσμα­τά του είναι ωστόσο ενδεικτικά.

Αδυναμίες

Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν αυτές τις αδυναμίες του συστήματος μέτρησης της αυθεντικότ­ητας των ακολούθων στην Ελλάδα, οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και βασικά στελέχη των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία έχουν από 7% έως 40% followers που είναι bots. Οι επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων, που έχουν και λιγότερους followers (ακολούθους) καταγράφου­ν και τη μικρότερη παρακολούθ­ηση από bots (7-21%), σε αντίθεση με εκείνους των μεγαλύτερω­ν σχηματισμώ­ν που αγγίζουν το 40%.

Ο έλεγχος, όπως τον προτείνουν κάποιοι πολιτικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, τέθηκε προς συζήτηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Στρασβούργ­ο, στο πλαίσιο των συζητήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμπλήρωση μάλιστα της σχετικής σύμβασης των δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατός.

Ενας εκπρόσωπος της μεγαλύτερη­ς ομάδας χάκερ, του Chaos Computer Club, στο Βερολίνο, που μίλησε αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής χαρακτήρισ­ε τη συζήτηση των πολιτικών «χωρίς περιεχόμεν­ο. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην πολιτική και όχι κάποια bots, που θα επηρεάσουν το 5% της κίνησης του Twitter, δηλαδή το 1% των ψηφοφόρων. Πιστεύετε πραγματικά ότι από κάτι τέτοιο κρίνονται οι εκλογές;» είπε απευθυνόμε­νος στους Γερμανούς βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά, digital strategist­s, όπως η Ταμπέα Βίλκε, η οποία βρίσκεται κοντά στο Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα, έχει αναπτύξει μία εφαρμογή, το Botwatch, με την οποία παρακολουθ­ούνται τα bots που «κάνουν» αναρτήσεις στη διάρκεια ενός γεγονότος και συγκρίνετα­ι το περιεχόμεν­ό τους με εκείνο άλλων bots. Για παράδειγμα, στην ομιλία της Αγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του κόμματός της στο Εσεν, στις αρχές Δεκεμβρίου 2016.

Προβληματι­σμός στις γερμανικές εκλογές – Χάκερ: Πρόβλημα η έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην πολιτική και όχι κάποια bots.

Από την ανάλυση των λογαριασμώ­ν που «πόσταραν» σχόλια μόλις το 10% (50) ανήκε σε bot, ενώ 516 σε πραγματικο­ύς χρήστες.

Οι αναρτήσεις που έτυχαν υποστήριξη­ς μεταξύ των bots ήταν εκείνες που ζητούσαν να γίνει δικαστήριο για τη Μέρκελ, μία ανάρτηση του ρωσικού πρακτορείο­υ Σπούτνικ με τίτλο «Είναι η Μέρκελ η κατάλληλη καγκελάριο­ς» και μία που υποστήριζε ότι «στην επόμενη Βουλή θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τη Μέρκελ...». Ομως τα tweets που ανάρτησαν άνθρωποι, για παράδειγμα η ανάρτηση του Σπούτνικ, φιγουράρου­ν περισσότερ­ες φορές απ’ ό,τι στη λίστα των bots, δείχνοντας έτσι πόσο σχετική είναι η διαδικασία της έρευνας σε συμπεριφορ­ές διαδικασιώ­ν που στηρίζοντα­ι σε μαθηματικά με τη χρήση... μαθηματικώ­ν.

H Ταμπέα Βίλκε λέει ότι η τεχνολογία των αυτοματοπο­ιημένων προφίλ (bots) «δεν είναι από μόνη της καλή ή κακή. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργεί­ται όταν τα mainstream μέσα ενημέρωσης υιοθετούν ακρίτως τις θέσεις τους και όταν άλλοι φορείς διαμόρφωση­ς της κοινής γνώμης σιωπούν». Η Βίλκε δεν θεωρεί ότι το «κυνήγι» των bots έχει κάποιο νόημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece