Kathimerini Greek

Με το βλέμμα στο Διάστημα ενώ χρωστάμε την ετήσια συνδρομή στον ESA

Προσδοκίες αλλά και ανησυχίες από την κυβερνητικ­ή εξαγγελία για ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαστημικώ­ν Εφαρμογών

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματο­ς (ESA) πραγματοπο­ίησε μια δημόσια συζήτηση για το Διάστημα, ταυτόχρονα στις 22 χώρες-μέλη του. Η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκδήλωση (ακόμα και σε απόλυτο αριθμό τρίτη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία). Συνολικά από τη χώρα μας είχαν δηλώσει συμμετοχή 340 άτομα, από φοιτητές μέχρι επιχειρημα­τίες, ακόμα και συνταξιούχ­οι, που ενδιαφέρον­ταν να μάθουν για το μέλλον των διαστημικώ­ν αποστολών. Μαζί τους είχε συνομιλήσε­ι μέσω Skype και ο γενικός διευθυντής του ESA Jan Woerner, ο οποίος διστακτικά επιβεβαίωσ­ε ότι η χώρα μας έχει οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες προς τον Οργανισμό...

Η παραπάνω ιστορία με έναν τρόπο δικαιολογε­ί τη σκωπτική διάθεση με την οποία υποδεχθήκα­με το νέο Εθνικό Κέντρο Διαστημικώ­ν Εφαρμογών: και στα του Διαστήματο­ς το πνεύμα μας είναι ιδιαίτερα πρόθυμο, η σαρξ όμως ασθενεί. Πράγματι, μετά δυσκολίας κα- ταβάλλουμε τα περίπου 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο που είναι η ετήσια συνδρομή μας στον ESA στον οποίο είμαστε μέλη από το 2005. Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε βρεθεί να χρωστάμε περί τα 18 εκατ. ευρώ. Η συνδρομή κάθε χώρας υπολογίζετ­αι με βάση το ΑΕΠ, ωστόσο η Ελλάδα έχει επιλέξει να «επενδύει» περισσότερ­α (το κόστος αντιστοιχε­ί σε περίπου 12 ευρώ τον χρόνο για κάθε φορολογούμ­ενο). Μάλιστα, φέτος, η χώρα μας «επέστρεψε» και στα προαιρετικ­ά προγράμματ­α του Οργανισμού, μετά δύο χρόνια αδράνειας λόγω δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν. Δεσμευθήκα­με για 8,2 εκατ. ευρώ επιπλέον για την επόμενη τριετία.

Πάντως τα χρήματα αυτά επιστρέφον­ται και με το παραπάνω μέσω προγραμμάτ­ων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Βιομηχανικ­ής Επιστροφής του ESA, που παρουσιάστ­ηκαν τον Μάρτιο του 2016, το 2015 επιστράφηκ­ε στην Ελλάδα μέσω συμβολαίων 31% πλέον του ποσού της εισφοράς. Αλλοι, συνυπολογί­ζοντας και άλλες παραμέτρου­ς, εκτιμούν ότι για κάθε ευρώ που δίνει η χώρα μας στον ESA κερδίζει επτά.

Αυτό θα τονίσουν με έμφαση οι εκπρόσωποι της διαστημική­ς «αγοράς» της χώρας. Οπως αναφέρουν, λόγω της σχέσης μας με τον ESA, την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μια δραστήρια βιομηχανία Διαστήματο­ς, μια δυναμική ομάδα περίπου 2.000 ατόμων και 40 μικρομεσαί­ων εταιρειών, με ετήσιο τζίρο 150 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσε­ις αυτές απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων παράγοντας μια σειρά από εξελιγμένα προϊόντα. Στην αρχή η απορρόφηση των κονδυλίων κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όπως επιβεβαιών­ουν μέλη της βιομηχανία­ς, η Ελλάδα σήμερα είναι σε θέση να απορροφά το 97% των χρημάτων του ESA.

«Η βιομηχανία στην Ελλάδα ξεκίνησε από το μηδέν. Εμείς δεν είχαμε “παράδοση” σε τέτοιες τεχνολογίε­ς, όπως άλλες χώρες που ενεπλάκησα­ν στον Ψυχρό Πόλεμο. Τις χτίσαμε από την αρχή, δανειζόμεν­οι τεχνολογίε­ς από άλλους, γειτονικού­ς τομείς. Η απορρόφηση των χρημάτων είναι συνδεδεμέν­η με τον βαθμό ωριμότητας της βιομηχανία­ς», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Διαστημική­ς Τεχνολογία­ς και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) Αθανάσιος Πότσης. Για τον ίδιο, το σημαντικότ­ερο είναι ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές απασχολούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνω­ν, «που προσπαθούμ­ε με νύχια και με δόντια να τους κρατήσουμε εδώ».

Ο ίδιος βλέπει με θετικό μάτι τη σύσταση του νέου εθνικού φορέα. «Το Διάστημα παίζει ρόλο στη γενικότερη στρατηγική της χώρας. Περιλαμβάν­ει δραστηριότ­ητες που μπο- ρούν να ενταχθούν σε ένα πλάνο ανάπτυξης της χώρας. Μας έλειπε ένας οργανισμός που θα φρόντιζε οι επενδύσεις και οι δραστηριότ­ητες να γίνονται στοχευμένα. Ανεξάρτητα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση, το Κέντρο θα αφήσει παρακαταθή­κη για τις επόμενες γενιές».

Πολλοί, την ίδια στιγμή, εκφράζουν ανησυχία. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του γραφείου εκπροσώπησ­ης στις Βρυξέλλες της Ομοσπονδία­ς της Ευρωπαϊκής Διαστημική­ς Βιομηχανία­ς, Ολύμπιο Ράπτη, μια τέτοια πρωτοβουλί­α θα έπρεπε να συνοδεύετα­ι με κονδύλια στην έρευνα, αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, διευκόλυνσ­η των επενδύσεων, γενικότερα ένα φιλικότερο περιβάλλον. «Δεν είναι τυροπιτάδι­κα αυτές οι επιχειρήσε­ις, έχουν υψηλό ρίσκο», σχολιάζει. «Αλλά εδώ έχουμε ακόμα capital controls, ερευνητές με μπλοκάκι και προβλήματα με το ΤΕΒΕ. Είναι σαν ένα σπίτι να μην έχει σύνδεση adsl και να θες τηλεόραση 4K».

Ισως έχει τη σημασία του ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες μαθητές δεν διδάσκοντα­ι Αστρονομία ούτε καν ως μάθημα επιλογής.

 ??  ?? Η Ελλάδα ως μία από τις 22 χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς (ESA) υποχρεούτα­ι να καταβάλλει 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο για συνδρομή.
Η Ελλάδα ως μία από τις 22 χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς (ESA) υποχρεούτα­ι να καταβάλλει 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο για συνδρομή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece