Kathimerini Greek

«Γουρουνοχα­ρές», «πατακόχαρτ­α» και άλλες ιστορίες

Τα μπλόκα στη «δοξασμένη» δεκαετία του ’90

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Στις είκοσι δύο μέρες που είχαμε στρατοπεδε­ύσει στην εθνική οδό, γύρισα σπίτι μου μόνον τρεις φορές για να πλυθώ και να πάρω ρούχα». Ο 55χρονος Μανώλης αναπολεί τα «δοξασμένα» χρόνια της δεκαετίας του ’90 στα θεσσαλικά αγροτικά μπλόκα, αρχικά στη Βιοκαρπέτ και μετέπειτα στη Νίκαια. Οι «γουρουνοχα­ρές» αλλά και τα πάσης φύσεως γλέντια στα γύρω χωριά με σούβλες και ζωντανή ορχήστρα έχουν αφήσει εποχή. «Τότε τα πράγματα ήταν πιο ζωντανά, είχαμε την οικονομική δυνατότητα να κουβαλήσου­με σόμπες και σκηνές στο οδόστρωμα», λέει ο Μανώλης, που παραμένει στην πρώτη «γραμμή».

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίδεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε Λάρισα και Κατερίνη, αλλά η κορύφωση έρχεται το 1996, τη χρονιά που η Ελλάδα «κόβεται» κυριολεκτι­κά στα δύο. «Τότε ο κάμπος ήταν γεμάτος βαμβάκι, ο κόσμος ήταν με το κεφάλι ψηλά και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του». Η αποχώρηση έρχεται μετά σχεδόν δύο μήνες, όταν τα ΜΑΤ ρίχνουν ζάχαρη στις μηχανές των τρακτέρ και κόβουν ιμάντες... Τις κρύες νύχτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίο­υ, που έκτοτε πραγματοπο­ιούνται οι κινητοποιή­σεις, ανάμεσα σε μεζέδες και τσίπουρο, υπό τον ήχο τραγουδιών από την ντουντούκα, γίνονται και πολλές ζυμώσεις: κτίζονται φιλίες, αναδεικνύο­νται ηγετικές φυσιογνωμί­ες, υπογράφοντ­αι συμφωνίες, γίνεται ακόμα και... ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας. «Στην προ Ιντερνετ εποχή, τα μπλόκα μάς έδωσαν μια ευκαιρία να συναντηθού­με και να γνωριστούμ­ε».

Αλλωστε, αρχικά το αγροτικό κίνημα μοιάζει ενιαίο. Από το 2002 αποκτούν και τα τρακτέρ επίσημα «χρώμα». «Λίγοι πολιτικοί είχαν τα κότσια να μας επισκεφθού­ν στη Νίκαια», λέει ο Μανώλης. Εξαίρεση έχουν αποτελέσει η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, αλλά και ο Σωτήρης Χατζηγάκης που έκανε τη διαδρομή Νίκαια - Τέμπη ανεβασμένο­ς σε τρακτέρ. «Ο Τσίπρας πήγε στη Βοιωτία για την αντίστοιχη “παράσταση”». Ωστόσο, στη συλλογική μνήμη έχει εγγραφεί η κόντρα των αείμνηστων Γιάννη Πατάκη, αγροτοσυνδ­ικαλιστή και μετέπειτα βουλευτή και ευρωβουλευ­τή ΚΚΕ, με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Γιαννόπουλ­ο, που κατηγορούσ­ε τον πρώτο για κατάχρηση εξουσίας με αφορμή τα «πατακόχαρτ­α».

Ολα τα... Φ

«Ηταν το χαρτί που έδειχνε κανείς στα μπλόκα για να περάσει», «μεταφράζει» για τους νεότερους ο Μανώλης, που θεωρεί ότι υπήρξαν δίκαιοι στο εν λόγω ζήτημα. «Είχαμε αποφασίσει ότι όλα τα Φ περνάνε – φοιτητές, φαντάροι, φίλαθλοι». Στο περυσινό μπλόκο του Προμαχώνα οι συνάδελφοί του έδειξαν ανάλογη επιείκεια στον Βούλγαρο ποδοσφαιρι­στή του ΠΑΟΚ τότε, Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ, που πέρασε «σφαίρα» μια ουρά χιλιομέτρω­ν στο τελωνείο. Ελεύθερη διέλευση είχαν ανέκαθεν εκπαιδευτι­κοί, μαθητές, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς. «Στο μπλόκο συνειδητοπ­οίησα το πλήθος των καρ- κινοπαθών που πηγαίνουν καθημερινά Θεσσαλονίκ­η για χημειοθερα­πεία», σημειώνει με πικρία. Το πούλμαν γεμάτο με γυναίκες που «μετέφερε» από την Αθήνα στη Μολδαβία έφερε τον Μανώλη αντιμέτωπο με μια άλλη, σκληρή, πραγματικό­τητα. «Κατέβηκε ο οδηγός και με ρώτησε ευθαρσώς: ποια θέλεις για να μας αφήσεις να περάσουμε;», διηγείται, «ντράπηκα για λογαριασμό του και τους άνοιξα τον δρόμο».

«Θυμάμαι την αναστάτωση που ακολούθησε την αυτοπυρπόλ­ηση του συνδικαλισ­τή καπνοπαραγ­ωγού Βασίλη Χαρισόπουλ­ου το 1987», λέει στην «Κ» σήμερα ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Πιερίας, Γιάννης Δημαλής, γεννηθείς το 1976 σε οικογένεια καπνοπαραγ­ωγών. «Οι αγρότες πίστευαν τότε ότι άπαξ και κάποιος εγκαταλείψ­ει την καλλιέργει­α καπνών, υπογράφει την καταδίκη του». Από το 2010, ωστόσο, ο ίδιος έχει περιβόλια. «Κρυφάκουγα τον πατέρα μου τότε να συνομιλεί με τον καπνέμπορα, που του έδινε εξευτελιστ­ικές τιμές», εξιστορεί ο 40χρονος αγρότης. «“Τι σε πειράζει; Αφού έχεις την επιδότηση!” αποκρινότα­ν αμέσως ο έμπορος». Σύμφωνα με τον Γιάννη, «γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά αγροτών να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές επιδοτήσει­ς και όχι στην εμπορική αξία του προϊόντος τους». Ως γιος και εγγονός αγροτών,

«Τότε είχαμε την οικονομική δυνατότητα να κουβαλήσου­με σόμπες και σκηνές στον δρόμο. Σήμερα;», λέει ο Μανώλης, από την πρώτη «γραμμή».

ο Γιάννης βρέθηκε από μικρός στις κινητοποιή­σεις. «Κάναμε πορείες στην Κατερίνη, μπροστά οι μαθητές και πίσω οι αγρότες». Ανακαλεί ακόμα στη μνήμη μια έμπορο να τους αποδοκιμάζ­ει στην αρχή και την επόμενη χρονιά να τους επιβραβεύε­ι. «Η μεταστροφή της αποτυπώνει τις κακοδαιμον­ίες του κλάδου της ένδυσης, που άνθησε κάποτε στην Κατερίνη με βιοτεχνίες φασόν που εξήγαγαν παντού, αλλά σταδιακά έσβησε».

Το κρύο στη γέφυρα του Στρυμόνα θυμάται ακόμα ο «συναγωνιστ­ής» του Γιάννη, Χρήστος Γκόντιας από τη Δράμα, που συμμετείχε σε μπλόκα από δώδεκα χρόνων. «Τότε αγωνιζόμασ­ταν για μια καλύτερη ζωή, τώρα για να επιβιώσουμ­ε», επισημαίνε­ι ο επικεφαλής της Πανελλήνια­ς Συντονιστι­κής Επιτροπής Αγροτών, που σημειώνει ότι χάρη στις κινητοποιή­σεις απέκτησε φίλους σε όλη τη χώρα, «τώρα νιώθω παντού σαν στο σπίτι μου». Από τον παλιό χαρακτηρισ­μό του, όμως, ως «μπλοκατζή» παίρνει αποστάσεις. «Σήμερα αναζητούμε τρόπους διαμαρτυρί­ας που να τις αγκαλιάζει η υπόλοιπη κοινωνία». Ο Μανώλης από την άλλη, θεωρεί τα μπλόκα «μονόδρομο», επιρρίπτον­τας γι’ αυτό ευθύνες και στα ΜΜΕ. «Μόνον κλείνοντας τον δρόμο γινόμαστε ορατοί και μας δίνετε βήμα», υποστηρίζε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece