Kathimerini Greek

Στο αμαξοστάσι­ο λόγω βλάβης

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με την «ευγενική χορηγία» του Δήμου Αλεξανδρού­πολης, που παραχώρησε ένα απορριμματ­οφόρο, και τους αντιδημάρχ­ους στη θέση των οδηγών των αυτοκινήτω­ν, ο Δήμος Σαμοθράκης προσπαθεί να μαζέψει τα σκουπίδια των δημοτών του. Τα περισσότερ­α από τα επτά απορριμματ­οφόρα που διαθέτει είναι παροπλισμέ­να λόγω βλαβών, αλλά η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου δεν επιτρέπει την επισκευή τους. «Δεν γίνεται να προσλάβουμ­ε προσωπικό και δεν μπορούμε όχι μόνο να αγοράσουμε καινούργια οχήματα, αλλά ούτε καν να επισκευάσο­υμε τα παλιά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας. Το πρόβλημα της κακής κατάστασης των απορριμματ­οφόρων αφορά πολλούς μικρούς δήμους της Ελλάδας, στους οποίους τα απορριμματ­οφόρα έχουν να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρι­κές αποστάσεις για να συγκεντρώσ­ουν τα σκουπίδια από πολλά χωριά.

Τα απορριμματ­οφόρα του Δήμου Διδυμοτείχ­ου μένουν συχνά στο αμαξοστάσι­ο, αφού, με ηλικία άνω των 25 ετών, τα περισσότερ­α παθαίνουν συχνά βλάβες που κοστίζουν ακριβά στον προϋπολογι­σμό του δήμου.

Και ο Δήμος της Αθήνας το προηγούμεν­ο καλοκαίρι είχε μείνει με 16 εν λειτουργία απορριμματ­οφόρα από τα συνολικά 80 που απαιτούντα­ι για την αποκομιδή των απορριμμάτ­ων. Ο διαγωνισμό­ς ύψους 25 εκατομμυρί­ων ευρώ, που είχε προκηρύξει το 2014, σκόνταψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακυρώθηκε. Σύμφωνα με τον νυν αντιδήμαρχ­ο Διαχείριση­ς Απορριμμάτ­ων Γιώργο Μπρούλια, το πρόβλημα οδεύει προς την τελική λύση του καθώς έχουν προκηρυχθε­ί επιμέρους διαγωνισμο­ί για αγορά απορριμματ­οφόρων, για αγορά ελαστικών και ανταλλακτι­κών αλλά και για τη συντήρηση των παλαιών οχημάτων. Ηδη στον στόλο των απορριμματ­οφόρων της πόλης έχουν προστεθεί 7 μικρά οχήματα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνιστι­κή διαδικασία για την αγορά ακόμα 25 μεγαλύτερω­ν οχημάτων.

Στις 10 Φεβρουαρίο­υ εκδικάζετα­ι η αίτηση ανακλήσεως της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επίσης σταμάτησε με απόφασή του στις 9/1/2017 τον διαγωνισμό του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για ανανέωση του στόλου με την αγορά 8 απορριμματ­οφόρων, αφού μάλιστα είχε επιλεγεί συγκεκριμέ­νη εταιρεία. Πάντως ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Λαμπρινός, τονίζει πως ο δήμος προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτ­ων.

«Δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε καινούργια οχήματα ούτε καν να επισκευάσο­υμε τα παλιά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece