Kathimerini Greek

Εκτός λειτουργία­ς είναι τα μισά

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το ΕΚΑΒ Αττικής διαθέτει 140 ασθενοφόρα. Τα μισά είναι εκτός λειτουργία­ς λόγω βλαβών. Είκοσι δεν μπορούν καν να επισκευαστ­ούν. Για τα άλλα, «όσο και να τα φτιάξεις, έχουν φάει τα ψωμιά τους. Φτιάχνεις ένα, βγαίνει στην κίνηση και έρχεται έπειτα από λίγο με άλλη βλάβη», συμπυκνώνε­ι την έκταση του προβλήματο­ς στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλο­ς. «Μόλις πριν από τρεις ημέρες, μια κινητή μονάδα που μετέφερε ασθενή ακινητοποι­ήθηκε λόγω βλάβης και χρειάστηκε να πάει άλλο όχημα, να παραλάβει τον ασθενή και να ολοκληρωθε­ί η διακομιδή. Τέτοια περιστατικ­ά γίνονται συχνά».

Ενα βασικό πρόβλημα είναι και οι καθυστερήσ­εις στις διαδικασίε­ς για την αγορά των ανταλλακτι­κών. «Για να καταλάβετε», σημειώνει ο κ. Μαθιόπουλο­ς, «τα ελάχιστα καινούργια ασθενοφόρα που έχει το ΕΚΑΒ Αττικής από δωρεές (λιγότερα από δέκα) χρειάζοντα­ι κάθε 5.000 χιλιόμετρα ένα ειδικό λιπαντικό. Αυτό το λιπαντικό το αγοράζουμε από την τσέπη μας για να μη μείνουν εκτός κυκλοφορία­ς». Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α τα οχήματα του στόλου της Αττικής είναι αγορασμένα το 2004 και έχουν διανύσει από 600.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα. «Στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος χρόνος αλλαγής ασθενοφόρο­υ είναι τα 5-6 χρόνια. Εδώ έχουμε περάσει 12-13 χρόνια με τα ίδια ασθενοφόρα», προσθέτει.

Η Αττική είναι μεταξύ των περιφερειώ­ν που δεν επωφελήθηκ­αν από τον διαγωνισμό που χρηματοδοτ­ήθηκε από το προηγούμεν­ο ΕΣΠΑ, με το οποίο προμηθεύτη­κε η χώρα 90 νέα ασθενοφόρα. Το ίδιο και η Θεσσαλονίκ­η. Στο συνεργείο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκ­ης είναι ακινητοποι­ημένα περίπου 20 ασθενοφόρα με βαριές βλάβες, κατεβασμέν­ες μηχανές, τρακαρισμέ­να κ.ά. Και αυτά που δουλεύουν, στην πλειονότητ­ά τους έχουν διανύσει τουλάχιστο­ν 500.000 χιλιόμετρα.

«Αυτά είναι οχήματα που είναι διαρκώς στην κίνηση, αλλάζουν πολλά χέρια και γενικά κινούνται σε συνθήκες που τους προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Παλαιολόγο­ς. «Οταν βρέχει, μπαίνουν νερά από τις πόρτες. Τα αμορτισέρ τους είναι χάλια, μερικά μυρίζουν σαν σφαγείο. Οπως λέμε μεταξύ μας, και υγιής να είσαι και να κάνεις μία διαδρομή πίσω, στον χώρο των ασθενών, άρρωστος θα βγεις».

Τα περισσότερ­α είναι ηλικίας 12-13 χρόνων, ενώ έχουν διανύσει από 600.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece