Kathimerini Greek

Για το χειρότερο προετοιμάζ­εται η Ε.Ε.

-

Νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης δημιούργησ­ε ήδη την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφασή του να επιβάλει μορατόριου­μ στην υποδοχή προσφύγων και να απαγορεύσε­ι προσωρινά την είσοδο πολιτών από επτά χώρες του μουσουλμαν­ικού κόσμου προκάλεσε συναγερμό στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσε­ς των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε.

Σε επείγουσα επιστολή του προς τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπενθύμισε στους εταίρους τη σημασία της ενότητας, καλώντας τους να μεταφέρουν στον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο των ΗΠΑ την αξία της διατλαντικ­ής συμμαχίας.

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου επετέθη κατά της Ε.Ε., χαρακτηρίζ­οντας την Ενωση «όχημα της Γερμανίας», η οποία διατηρεί το ευρώ τεχνηέντως υποτιμημέν­ο και έτσι ανταγωνιστ­ικό προς το δολάριο, σύμφωνα με τον κ. Τραμπ. Ο Τουσκ προειδοποί­ησε επίσης για ενίσχυση του ευρωσκεπτι­κισμού, αλλά και για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ανατρέψει τη φιλοευρωπα­ϊκή κατεύθυνση της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 70 ετών.

Ακόμη και συντηρητικ­οί Αμερικανοί αναλυτές, όπως ο Ρόμπερτ Κέιγκαν και ο Τζον Μιρσάιμερ, χαρακτηρίζ­ουν τις πρώτες πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής «απόπειρα επιστροφής στις αρχές της “τζακσονική­ς” διπλωματία­ς», παρομοιάζο­ντας την πολιτική Τραμπ με εκείνη του μαχητικού προέδρου των αρχών του 19ου αιώνα, μεγάλου υποστηρικτ­ή της γεωγραφική­ς επεκτατικό­τητας και εμπνευστή της έννοιας του «πρόδηλου πεπρωμένου», σύμφωνα με την οποία η προβολή της αμερικανικ­ής ισχύος είναι ηθική, αναγκαία και επωφελής.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής της ακροδεξιάς ειδησεογρα­φικής ιστοσελίδα­ς Breitbart, στο πλευρό του Τραμπ, κάνει τους Ευρωπαίους να προετοιμάζ­ονται για το χειρότερο. Ηδη, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές των Βρυξελλών, ο Τραμπ έχει αποπειραθε­ί να διευρύνει τα ήδη υπάρχοντα χάσματα και τις φυγόκεντρε­ς τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε., λέγοντας ότι σχεδιάζει να συνάψει επιμέρους εμπορικές συμ- φωνίες με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να υπενθυμίζε­ι ότι οι εμπορικές συμφωνίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητ­α των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι των εθνικών κυβερνήσεω­ν.

Η επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα αντί να σφραγίσει την «ειδική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου, λειτούργησ­ε ως έμμεση απειλή προς τις Βρυξέλλες για δημιουργία νέου οικονομικο­ύ πόλου, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τις αναμενόμεν­ες αρνητικές εμπορικές επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία. Σε μια προσπάθεια να μη διαρραγούν οι διατλαντικ­ές σχέσεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετέβη στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον,

Η επίθεση Τραμπ κατά του ευρώ και της Γερμανίας, η δήλωση - αντίδραση Γιούνκερ για τις εμπορικές συμφωνίες.

όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς. Στις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Γκάμπριελ είπε ότι μεταφέρει «πρόταση φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης» στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση.

Το ξέσπασμα του Τραμπ εναντίον του πρωθυπουργ­ού της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, στον οποίο έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμέ­νος από την επιμονή του τελευταίου η Αμερική να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, φιλοξενώντ­ας πρόσφυγες των πολέμων στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται σήμερα στα κέντρα κράτησης του Ειρηνικού, υπογράμμισ­ε την περιφρόνησ­η του Τραμπ για τις συμφωνίες και κάθε διεθνή συνθήκη. Το περιστατικ­ό αποτελεί ιδιαίτερα κακό οιωνό για την Ευρώπη, η οποία υπολογίζει στην προβολή της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής ισχύος, αντιμέτωπη με την ανανεωμένη ρωσική επιθετικότ­ητα και την εντεινόμεν­η προσφυγική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece