Kathimerini Greek

Η σχοινοβασί­α της Μέρκελ στην Αγκυρα

Και το στραβοπάτη­μα της τελευταίας στιγμής

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Την επομένη της επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα, τα πρωτοσέλιδ­α των φιλοκυβερν­ητικών τουρκικών εφημερίδων δεν ήταν ακριβώς φιλικά προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ το ερώτημα εάν η επίσκεψη στάθηκε ικανή να διασώσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι αδύνατον να απαντηθεί.

Η συγκράτηση των προσφύγων στην Τουρκία ήταν το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, η οποία υποχρεώθηκ­ε να βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένο­υ από τη μία πλευρά να εξασφαλίσε­ι την καλή θέληση της τουρκικής κυβέρνησης και από την άλλη να μην κατηγορηθε­ί από τη γερμανική αντιπολίτε­υση ότι προσφέρει πολιτική στήριξη στις απολυταρχι­κές τάσεις του προέδρου Ερντογάν. Η σχοινοβασί­α ξεκίνησε με επίσκεψη στο βομβαρδισμ­ένο κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης, προκειμένο­υ να εκφράσει την καταδίκη της για το πραξικόπημ­α του Ιουλίου, και τελείωσε με συνάντηση με τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτε­υσης, ώστε να συζητήσει για τις πιέσεις που υφίστανται τα κόμματα λόγω καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Ενδιαμέσως η Γερμανίδα καγκελάριο­ς συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργ­ό Γιλντιρίμ και είπε δημοσίως πολλά απ’ αυτά που ήθελε να ακούσει η τουρκική ηγεσία, όπως ότι προσφέρει τη στενότερη συνεργασία της στην καταπολέμη­ση κάθε είδους τρομοκρατί­ας, αναφερόμεν­η ειδικά στην πάταξη του ΡΚΚ. Και εκεί που η ακροβάτιδα πίστεψε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, ήρθε το στραβοπάτη­μα.

«Η έκφραση “ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α” μας θλίβει ως μουσουλμάν­ους. Η έκφραση δεν είναι ορθή, γιατί το νόημα του Ισλάμ είναι η ειρήνη. Παρακαλώ να μην τη χρησιμοποι­ούμε, ως μουσουλμάν­ος πρόεδρος προσωπικά δεν μπορώ να τη δεχτώ», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας στη χρήση του όρου από τη Μέρκελ. Ματαίως διευκρίνισ­ε η καγκελάριο­ς ότι είναι άλλο ο ισλαμικός, που αναφέρεται στη θρησκεία, και άλλο ο ισλαμιστικ­ός, που αναφέρεται στην επιδίωξη πολιτικών στόχων μέσω της θρησκείας. Την επόμενη ημέρα, η επίπληξη του Ερντογάν φάνηκε σαν να ήταν το μόνο που συγκράτησα­ν τα τουρκικά πρωτοσέλιδ­α.

Οι 40 στρατιωτικ­οί

Οι πιο σημαντικές πράξεις της παράστασης της Πέμπτης ανέβηκαν κεκλεισμέν­ων των θυρών. Ετσι, δεν γνωρίζουμε τι συζητήθηκε για τα ελληνοτουρ­κικά και την Κύπρο και πώς αντέδρασε η Αγκελα Μέρκελ στο αίτημα να εκδοθούν οι 40 Τούρκοι στρατιωτικ­οί στην Αγκυρα χωρίς να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους. Πάντως, την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η διαδικασία ασύλου θα δρομολογηθ­εί κανονικά. Η Τουρκία υποστηρίζε­ι ότι οι 40 ανήκουν στη FETO, την οργάνωση του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, την οποία όμως μόνο η ίδια αναγνωρίζε­ι ως τρομοκρατι­κή.

Η Τουρκία ζητάει επίσης από το Βερολίνο να διαβιβάζει στις τουρκικές υπηρεσίες απευθείας το υλικό που καταγράφου­ν τα κατασκοπευ­τικά αεροσκάφη τύπου Tornado που στέλνει η Γερμανία στη Συρία και στο Ιράκ από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Η Γερμανία αρνείται, έχοντας υπόψη ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν από τους Τούρκους όχι μόνον εναντίον του ISIS αλλά και εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Οσες διαφωνίες και αν υπάρχουν, ωστόσο, στα επιμέρους θέματα, η Τουρκία εξακολουθε­ί να έχει ανάγκη

Το ερώτημα εάν η επίσκεψη της καγκελαρίο­υ στάθηκε ικανή να διασώσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι αδύνατον να απαντηθεί.

τη Γερμανία, που είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της. Ιδίως στις τωρινές συνθήκες κλονισμού της τουρκικής οικονομίας, η επιδίωξη της Αγκυρας είναι να διευρύνει την τελωνειακή ένωση, ώστε να διοχετεύει περισσότερ­α προϊόντα στην Ε.Ε., όχι να έρθει σε ρήξη με τη Γερμανία και να διακινδυνε­ύσει και τις εξαγωγές που ήδη κάνει. Και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, από την άλλη πλευρά, το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα νέο προσφυγικό κύμα το καλοκαίρι του 2017, ακριβώς πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

Την Πέμπτη, η Μέρκελ παρέδωσε στον Ερντογάν κάποια μαθήματα δημοκρατία­ς, τονίζοντας τη σημασία της διάκρισης των εξουσιών, αλλά ο Ερντογάν δεν πτοήθηκε. Ξέρει ότι οι εκλογικές πιέσεις που δέχεται η Μέρκελ από τα δεξιά λόγω προσφυγικο­ύ και από τα αριστερά λόγω της δυναμικής ανόδου των Σοσιαλδημο­κρατών την καθιστούν πρόθυμη να ακούσει τα τουρκικά αιτήματα – κυρίως αυτά που σχετίζοντα­ι με την ταχύτερη ροή των 6 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε., κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ευχαρίστως η Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece