Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. «δείχνει» τη Μόσχα για το Ουκρανικό

Διαφοροποί­ηση από την Ουγγαρία κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου

-

Την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ε.Ε. από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοπο­ίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, σε μια χρονική στιγμή που η αναζωπύρωσ­η των συγκρούσεω­ν στην Ανατολική Ουκρανία έχει αναθερμάνε­ι τις διεθνείς εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Πούτιν έλαβε χώρα στην Ουγγαρία, μία από τις πιο «φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες της Ε.Ε., ο πρωθυπουργ­ός της οποίας, Βίκτορ Ορμπαν, έχει ασκήσει επανειλημμ­ένως κριτική στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για το ουκρανικό ζήτημα και, γενικώς, επιδιώκει σταθερά θερμότερες σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων τοποθετήθη­κε και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, σε ομιλία του ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. απέτυχαν στον σκοπό τους, κοστίζοντα­ς παράλληλα στην Ουγγαρία 6,7 δισεκατομμ­ύρια δολά- ρια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διοχετευτε­ί στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

Επιπλέον, τοποθετήθη­κε και σχετικά με το νέο πλαίσιο που θα διαμορφώσε­ι η εκλογή Τραμπ στις σχέ- σεις Μόσχας - Ουάσιγκτον, υπογραμμίζ­οντας ότι είναι πολύ πιθανόν να πάψει η αμερικανικ­ή πίεση προς τις χώρες της Ε.Ε. για το θέμα των κυρώσεων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη επανεκτίμη­ση της όλης στάσης της Δύσης στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

Μολαταύτα, η ουγγρική στάση απέναντι στη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ήδη συστήσει ειδικές υπηρεσίες για να διαχειριστ­ούν τη γενικότερη υποτιθέμεν­η ρωσική επιθετικότ­ητα, η οποία τελευταία γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Ενδεικτικά, η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη οργανώσει την άμυνά της για έναν πιθανό «κυβερνοπόλ­εμο» με Ρώσους χάκερ, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν δηλώσει πως έχουν παρατηρήσε­ι στη χώρα αύξηση διαφόρων μορφών ρωσικής ανατρεπτικ­ής προπαγάνδα­ς.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. τοποθετήθη­κε επισήμως για την αναζωπύρωσ­η των συγκρούσεω­ν στην Ανατολική Ουκρανία, εστιάζοντα­ς στον ρόλο της Ρωσίας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να καλεί τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστ­ές, ώστε να συμβάλει και αυτή στον τερματισμό της νέας αναθέρμανσ­ης της βίας στην περιοχή, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δέκα Ουκρανούς στρατιώτες και τρεις φιλορώσους αντάρτες.

«Εχουμε θυμηθεί ξανά τη συνεχή πρόκληση που θέτει η ρωσική επιθετικότ­ητα στην Ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Τουσκ, υπογραμμίζ­οντας ότι «οι μάχες πρέπει να σταματήσου­ν άμεσα». Ομοίως, σε αντίστοιχη έκκληση στη Ρωσία είχε ήδη προβεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, την Τετάρτη, ενώ μία ημέρα αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι σχεδιάζει δημοψήφισμ­α για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία, καθώς τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι περίπου το 54% του ουκρανικού λαού είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.
Ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece