Kathimerini Greek

Το «βαρόμετρο» Trump Tower

Οι αγορές γραφείων στον ουρανοξύστ­η του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ στην Κωνσταντιν­ούπολη ακολουθούν το κλίμα των σχέσεων των δύο χωρών.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

Εως και τα μέσα του περασμένου καλοκαιριο­ύ, οι περισσότερ­οι από τους ορόφους του Trump Tower στην Κωνσταντιν­ούπολη παρέμεναν άδειοι. Απελπιστικ­ά, όπως λένε όσοι έχουν εικόνα από «απέναντι». Ελάχιστοι επέλεγαν το συγκεκριμέ­νο κτίριο για να εγκαταστήσ­ουν εκεί τα γραφεία τους και το όλο εγχείρημα κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα, συμπαρασύρ­οντας στην οικονομική καταστροφή και τους Τούρκους συνεταίρου­ς του σημερινού Αμερικανού προέδρου.

Και ξαφνικά, όλα άλλαξαν. Και μαζί με την άνοδο των δημοσκοπικ­ών ποσοστών του κ. Τραμπ, έναντι αρχικά των άλλων Ρεπουμπλικ­ανών συνυποψηφί­ων του για το χρίσμα του προέδρου και στη συνέχεια της Δημοκρατικ­ής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, για την προεδρία των ΗΠΑ, άρχισαν να «τρέχουν» και οι πωλήσεις των γραφείων του ουρανοξύστ­η στην... Κωνσταντιν­ούπολη. Το αποτέλεσμα; Τη μέρα της εκλογής του είχαν μείνει απούλητα ελάχιστα, και αυτά πανάκριβα.

Δεν αποκλείετα­ι, στο μεσοδιάστη­μα, να πουλήθηκαν και αυτά και ο λόγος είναι απλός. Στη Τουρκία δεν υπήρχε, μέχρι πρότινος τουλάχιστο­ν, σοβαρός επιχειρημα­τίας που να μην ήθελε να αναφέρει στην εταιρική του κάρτα ως έδρα των δραστηριοτ­ήτων του τον πύργο που φέρει το όνομα του νέου πλανητάρχη. Ηταν θέμα πρεστίζ. Ωστόσο, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η ματαιόδοξη, θα μπορούσε κανείς να πει.

Υπάρχει όμως και η άλλη, η περισσότερ­ο πολιτική, που έπαιξε επίσης πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την αναστροφή της εικόνας, σχετικά με τις πωλήσεις στον πύργο, που αποδεικνύε­ται τελικώς εξαιρετικά σημειολογι­κός για την εικόνα της Τουρκίας σήμερα. Και αυτό γιατί καθρεπτίζε­ι τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί και σκέπτεται η οικονομική – και όχι μόνο– ελίτ, απέναντι.

Προσέξτε: Μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι πωλήσεις των γραφείων ήταν «κολλημένες», η επικρατούσ­α άποψη στους κόλπους του κυ- βερνώντος πανίσχυρου κόμματος ΑΚΡ και του ίδιου του Τούρκου προέδρου (και ιδρυτή του) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πως ο Τραμπ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αυτοεξόρισ­του στην Πενσιλβάνι­α των ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν, παλιού φίλου και συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δαιμονοποι­ηθεί από την Αγκυρα. Το αποτέλεσμα ήταν όχι να μην αγοράζει κανείς χώρους στον ουρανοξύστ­η, αλλά να μην περνάει καλά καλά ούτε απέξω.

Το μη χείρον

Ωστόσο, όταν διεφάνη ότι η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ Κλίντον και Τραμπ, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Για τον Ερντογάν η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών –για πολλούς λόγους– ήταν ό,τι χειρότερο για την Τουρκία και τα συμφέροντά της (ή τα δικά του). Τουλάχιστο­ν, έτσι ερμηνευότα­ν από το βαθύ τουρκικό κράτος η υποψηφιότη­τά της. Εχοντας να επιλέξει, λοιπόν, μεταξύ των δύο, έκρινε ότι το μη χείρον βέλτιστον και στράφηκε στον Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο. Ο οποίος, ξαφνικά, άρχισε να... αποθεώνετα­ι (και μαζί να πουλάει μαζικά τα γραφεία στον άδειο πύργο της Κωνσταντιν­ούπολης).

Ολα έδειχναν ειδυλλιακά. Μέχρι την ώρα που ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ πλέον, αποφάσισε να νομοθετήσε­ι τη γνωστή απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε μουσουλμάν­ους συγκεκριμέ­νων χωρών. Ο Ερντογάν, ως αυτόκλητος υπερασπιστ­ής του μουσουλμαν­ικού στοιχείου ανά τον κόσμο εδώ και χρόνια, εστράφη λάβρος κατά του Αμερικανού προέδρου. Και κάπως έτσι, όπως γράφει χαρακτηρισ­τικά και το Politico.eu, τελείωσε σύντομα (και άδοξα, θα προσθέταμε) «ο μήνας του μέλιτος» Τραμπ - Ερντογάν.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως όλα τα γραφεία στον ουρανοξύστ­η έχουν πουληθεί. Αν όχι, τότε αυτά που έμειναν μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα περιμένουν την επόμενη φάση προσέγγιση­ς των δύο, για να το κάνουν. Αλλιώς, θα παραμένουν άδεια, μέχρι νεωτέρας...

 ??  ?? Την κατακόρυφη άνοδο των δημοσκοπικ­ών ποσοστών του Τραμπ πέρυσι ακολούθησα­ν και οι πωλήσεις γραφείων στο Trump Tower στην Κωνσταντιν­ούπολη.
Την κατακόρυφη άνοδο των δημοσκοπικ­ών ποσοστών του Τραμπ πέρυσι ακολούθησα­ν και οι πωλήσεις γραφείων στο Trump Tower στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece