Kathimerini Greek

Από τα Ιμια του 1996 στα Ιμια του 2017

- Τoυ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Ιανουάριος 1996. Σκαρφαλωμέ­νος στα ορεινά, καβαλώντας σχεδόν το έδρανό του, ένας νεαρός βουλευτής έκραζε τον πρωθυπουργ­ό. Πρωθυπουργ­ός ήταν ο Σημίτης, που μόλις είχε ευχαριστήσ­ει από το βήμα τους Αμερικανού­ς για την πυροσβεστι­κή τους παρέμβαση στην κρίση των Ιμίων. Το ακατέργαστ­ο πολιτικό ταλέντο στα ορεινά –που έμελλε να διαπρέψει χωρίς να χρειαστεί να υποστεί πολλή κατεργασία– ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Ιανουάριος 1996 - Ιανουάριος 2017. Αν το καλοσκεφτε­ί κανείς, αυτή ήταν η πιο ήρεμη εικοσαετία στην ιστορία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Hταν έτσι επειδή τέθηκαν μέσω Ευρώπης –κυρίως μέσω της στρατηγική­ς του Ελσίνκι– οι σταθερές που οδήγησαν σταδιακά τις σχέσεις με την Τουρκία σε μια μεταβαλκαν­ική, σχεδόν δυτική κανονικότη­τα.

Δεν περίμενε κανείς το πρόσφατο θέατρο στο Αιγαίο για να ψυχανεμιστ­εί ότι αυτό το εθνικό κεκτημένο κλυδωνίζετ­αι. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα είναι πια ίδιες. Στον περίπου μισό χρόνο που μεσολάβησε από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος εναντίον του, ο Ερντογάν μοιάζει να έχει γυρίσει την Τουρκία μισόν αιώνα πίσω. Στην Ελλάδα, την ιστορική μετατόπιση ενσαρκώνει πιο παραστατικ­ά το πρόσωπο που προοριζότα­ν για τον δεύτερο ρόλο: Ο ελάσσων κυβερνητικ­ός εταίρος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν λειτουργεί μόνο στο πλαίσιο του συνεταιρισ­μού του με τον Τσίπρα. Δεν είναι πια χρήσιμος μόνον ως παρτενέρ για τις εγχώριες κυνομαχίες – όπως εκείνη της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή. Ο Καμμένος εξάγει εαυτόν και στο διπλωματικ­ό πεδίο.

Ορίζει ο υπουργός Aμυνας την εξωτερική πολιτική; Oχι ακριβώς. Ορίζει ένα κομμάτι από το διάχυτο, πολυκέφαλο εγχείρημα που λέγεται «εξωτερική πολιτική» υπό τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ορίζει όχι μόνο σκηνοθετικ­ά με εναέρια μνημόσυνα ή με στρατιωτικ­ές στολές. Το ορίζει κυρίως με πρωτοβουλί­ες αμιγώς «διπλωματικ­ές». Με δηλώσεις, ταξίδια και χειρονομίε­ς που εξαπλώνοντ­αι σε όλη την γκάμα των εξωτερικών σχέσεων – από το προσφυγικό μέχρι τη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές. Διαπραγμάτ­ευση που εσχάτως ο Καμμένος αναβάθμισε από «πολιτική» σε «γεωπολιτικ­ή» – εμπλέκοντα­ς σε αυτήν και τις επαφές που επεδίωξε ο ίδιος με Aμερικανού­ς παράγοντες.

Κανονικά, θα έπρεπε κανείς να υποθέσει ότι αυτές οι πρωτοβουλί­ες δεν συνιστούν εκδηλώσεις μόνο του καμμενικού φρονήματος. Θα έπρεπε να υποθέσει ότι εκφράζουν και την κυβέρνηση. Oτι, ας πούμε, ο πρωθυπουργ­ός, την ίδια στιγμή που προσφεύγει στη μεσιτεία της Μέρκελ έναντι του Ερντογάν, ενεργοποιε­ί ως διπλωματικ­ό σαμποτέρ τον κυβερνητικ­ό του εταίρο, που περιφρονεί ανοικτά το Βερολίνο και σπεύδει ο ίδιος –επιτόπου– να ρίξει ρίζες στην αυλή του Τραμπ.

Oποια κι αν είναι τα ελατήρια, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η εξωτερική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιστρέφει σε ένα σκηνικό προ του 1996. Είτε από πρόθεση. Είτε από πλάνη. Είτε από σκέτη παρόρμηση.

Θα ήταν εύκολο να χρεώσει κανείς την υποτροπή της νομισματικ­ής ανασφάλεια­ς μόνο στον εθνορομαντ­ισμό. Ο υπ. Αμυνας ορίζει ένα κομμάτι από το διάχυτο εγχείρημα που λέγεται «εξωτερική πολιτική» υπό τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece