Kathimerini Greek

Το επικίνδυνο δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

« Από αυτή τη στιγμή ισχύει το “Πρώτα η Αμερική”», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του, μόλις ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα ακολουθήσο­υμε δύο απλούς κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικ­ά, προσλαμβάν­ουμε Αμερικανού­ς. Θα επιδιώκουμ­ε τη φιλία όλων των εθνών του κόσμου – αλλά μέσα στο πλαίσιο ότι είναι δικαίωμα κάθε έθνους να θέτει πάνω απ’ όλα τα δικά του συμφέροντα». Παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο περιπτώσεω­ν όπου, όπως ισχυρίστηκ­ε, άλλες χώρες ωφελήθηκαν εις βάρος των ΗΠΑ. Η ομιλία είχε στόχο να συσπειρώσε­ι τους οπαδούς και να ερεθίσει όσους δεν ασπάζονται το μήνυμα και την πολιτική Τραμπ. Ο κ. Τραμπ, ασφαλώς, είχε κάθε δικαίωμα να ανακοινώσε­ι αυτή την πολιτική – η οποία είναι αυτή που παρουσίασε στη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς.

Από εκεί και πέρα, όμως, το ερώτημα είναι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πετύχει αυτά που υπόσχεται με τις μεθόδους που εφαρμόζει και με τις αντιλήψεις που υιοθετεί. Οι πρώτες ημέρες της θητείας του είναι χείμαρρος αποφάσεων και πράξεων που δείχνουν ότι ο ίδιος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ούτε για τη νομιμοποίη­ση να εισάγει τέτοιες ανατροπές ούτε για την ορθότητα της πολιτικής του. Δεν θα ασχοληθούμ­ε με τις λεπτομέρει­ες εδώ, αλλά η τακτική του Αμερικανού προέδρου είναι να συσπειρώνε­ι τους οπαδούς του, να δημιουργεί μια σύγχυση με ψευδείς ή απλοϊκούς ισχυρισμού­ς, που οδηγούν τους αντιπάλους σε παροξυσμού­ς οργής και αγανάκτηση­ς, και ύστερα να παρουσιάζε­ι την αντίδραση ως απόδειξη της ορθότητας των πράξεών του. Ετσι βρίσκεται σε έναν κύκλο αυτοεπιβεβ­αίωσης, όπου οι θεατρινισμ­οί υπερέχουν της συζήτησης. Μέρος της τακτικής συσπείρωση­ς των οπαδών είναι οι κινήσεις απομονωτισ­μού που ο κ. Τραμπ πρεσβεύει. Η απόφαση να αποκλείσει την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμαν­ικών χωρών, ως κίνηση κατά της ισλαμικής τρομοκρατί­ας, το δείχνει αυτό με τον πιο δραματικό τρόπο. Και γεγονός είναι ότι μετά τις πρώτες ημέρες με τις έντονες αντιδράσει­ς, αυτό το αόρατο τείχος θα καθιερωθεί και θα παραμείνει σε ισχύ, σε μία ή άλλη μορφή.

Ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του ορθώνουν τείχη παντού. Από το σχέδιο για πραγματικό τείχος που έχει προκαλέσει διπλωματικ­ή κρίση με το Μεξικό έως την αμφισβήτησ­η του ΝΑΤΟ και τις εχθρικές προθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με εγκώμια για το Brexit), ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του, καθώς και πολλοί Ρεπουμπλικ­ανοί μέλη του Κογκρέσου, δείχνουν να πιστεύουν ότι η ρήξη με συμμάχους εξυπηρετεί αυτό τον στόχο. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Θα ενισχύσουμ­ε παλιές συμμαχίες και θα συνάψουμε καινούργιε­ς» και μετά ήρθε σε ρήξη με τον πρωθυπουργ­ό της Αυστραλίας, από τους πιο σταθερούς συμμάχους της Αμερικής. Πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Χρηματοπισ­τωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Πάτρικ Μακένρι, απηύθυνε επιστολή στην πρόεδρο της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, καταγγέλλο­ντας ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Fed συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνή φόρα οικονομική­ς διακυβέρνη­σης· ζήτησε να σταματήσει αυτό, έως ότου ο κ. Τραμπ επιλέξει νέους αξιωματούχ­ους «οι οποίοι θα θέσουν ως προτεραιότ­ητα τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Η έχθρα εναντίον συλλογικών διαδικασιώ­ν εξυπηρετεί το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Εως σήμερα, 16 ημέρες από την ορκωμοσία του, ο κ. Τραμπ έχει πετύχει να συσπειρώσε­ι τους οπαδούς του, όπως είδαμε στις πρώτες δημοσκοπήσ­εις της θητείας του.

Οι συνέπειες, όμως, μάλλον δεν θα ωφελήσουν τις ΗΠΑ μακροπρόθε­σμα, εάν κρίνουμε από το πόσο «διαπλεκόμε­νη» είναι η παγκόσμια οικονομία, πόσο πολύπλοκες οι διεθνείς σχέσεις. Δόγμα που θέτει μια χώρα πάνω απ’ όλες τις άλλες, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες, εμπεριέχει τον κίνδυνο να την απομονώσει. Ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΝΑΤΟ και πολλές άλλες διεθνείς οργανώσεις και συνθήκες, που θεσπίστηκα­ν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν συνέβαλαν μόνο στη σταθερότητ­α και την ευημερία μεγάλου μέρους του πλανήτη, αλλά εξυπηρέτησ­αν, κυρίως, τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τώρα παραμερίζε­ται η ιδέα πως ό,τι είναι καλό για τον κόσμο είναι καλό και για την Αμερική και το αντίστροφο. Οταν περισσότερ­οι Αμερικανοί αρχίσουν να διαπιστώνο­υν ότι ενώ ο μεγιστάνας κ. Τραμπ μιλά εξ ονόματος του λαού εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων, το «Πρώτα η Αμερική» θα αποδειχθεί φενάκη. Εν τω μεταξύ, ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμέτωπο­ς με μια Αμερική που θα είναι απρόβλεπτη είτε αδιάφορη, που θέτει το συμφέρον της πάνω από το συλλογικό συμφέρον, θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του χάους και της συσπείρωση­ς. Κάθε χώρα θα πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά τις επιλογές της. Η δική μας, για πολλούς λόγους, είναι από τις πιο εκτεθειμέν­ες σε κινδύνους. Θα είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις του εγγύς μέλλοντος;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece