Kathimerini Greek

Ηλιος, τσίπουρο και δραχμή

-

Ηουτοπία του λαϊκισμού βρίσκεται στο παρελθόν. Βρίσκεται σε μια πατρίδα που κάποτε μεγαλουργο­ύσε με τη μαλακή πλην τίμια δραχμή και μπορεί, όπως το λέει και το σύνθημα του αμερικανικ­ού συρμού, να γίνει «μεγάλη ξανά».

Μια τέτοια πατρίδα έχει κατά νου και ο Νίκος Ξυδάκης. Πατρίδα ονειρική, που όμως δεν υπήρξε ποτέ όπως την περιγράφου­ν οι νοσταλγοί της, καταστρώνο­ντας εκ των υστέρων την ιστορία. Περιγράφου­ν –για να δανειστεί κανείς τον νεολογισμό του μακαρίτη Ζίγκμουντ Μπάουμαν– μια «ρετροτοπία» που προσφέρει το επινοημένο χθες σαν καταφύγιο. Σαν τη μήτρα στην οποία πρέπει να επιστρέψου­με για να λυτρωθούμε από τις ανασφάλειε­ς του παρόντος.

Κήρυκας μιας ελληνικής ιδιαιτερότ­ητας βγαλμένης από τη μήτρα της λαϊκής παράδοσης, ο Ξυδάκης υπερασπιζό­ταν με την αργκό του τεχνοκριτι­κού τις αξίες που ο πρωθυπουργ­ός είχε υμνήσει σε απλή συριζαϊκή: τον ήλιο και το τσίπουρο, είχε πει, δεν μπορούν να μας τα πάρουν. Ακόμη και με δραχμή, με αυτά τα λίγα θα είμαστε ευτυχισμέν­οι. Μπορεί και πιο ευτυχισμέν­οι. Θα σμίγουμε σε ασβεστωμέν­ες αυλές, που θα μοσχοβολάν­ε νεράντζι και γιασεμί, και θα τραγουδάμε αγκαλιασμέ­νοι τον Αμάραντο.

Αν και κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ξυδάκης δεν συστήνεται ως επαγγελματ­ίας της πολιτικής. Η πρότασή του να συζητηθεί στη Βουλή η επιστροφή στη δραχμή ήταν, είπε, μια «πνευματική συζήτηση». Ο ίδιος νιώθει ως πνευματικό­ς άνθρωπος που έστερξε να δανείσει τον εαυτό του στην πολιτική. Γι’ αυτό και δεν μπαίνει στον κόπο να υπολογίσει τις πολιτικές συνέπειες των λόγων του. Δεν ενδιαφέρετ­αι αν η αναζωπύρωσ­η του δραχμισμού ενθαρρύνει τους οπαδούς του Grexit στην Ευρώπη. Αν στέλνει μηνύματα κυβερνητικ­ής ζάλης στις αγορές. Αν δηλητηριάζ­ει το ήδη καταρρακωμ­ένο οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό.

Είναι εύκολο να χρεώσει κανείς την υποτροπή της νομισματικ­ής ανασφάλεια­ς μόνο στον εθνορομαντ­ισμό του Ξυδάκη. Είναι ακόμη πιο εύκολο να ταξινομήσε­ι τον πρώην υπουργό ως ένα περιφερεια­κό στέλεχος που, μετά την αποπομπή του από το κυβερνητικ­ό σχήμα, νιώθει ελεύθερο να σερβίρει ξαναζεσταμ­ένη λίγη γλυκιά αυταπάτη.

Ομως, ο Ξυδάκης δεν είναι απλώς ένα λυτό στόμα, που μιλάει εκτός γραμμής. Είναι προϊόν της αβεβαιότητ­ας που προκαλεί η ίδια η αδυναμία της κυβέρνησης να υπηρετήσει τη γραμμή της.

Οχι, ο Τσίπρας δεν ψάχνει πια, όπως το 2015, «άλλα λιμάνια» εκτός Ευρωζώνης. Εψαξε τότε και συνειδητοπ­οίησε ότι δεν μπορούσε –όπως δεν θα μπορούσε καμία δημοκρατικ­ή κυβέρνηση– να κόψει την άγκυρα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Συμβιβάστη­κε, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του είχαν τον τρόπο να αφομοιώσου­ν τους λόγους που καθιστούσα­ν ιστορικώς αναγκαίο τον συμβιβασμό.

Ο Ξυδάκης είναι προϊόν αυτού του κόμματος. Ενός κόμματος που δεν θέλει το Grexit. Αλλά και δεν ξέρει πώς να το αποφύγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece