Kathimerini Greek

H πόλωση «πουλάει»

- Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Mε τα μέτρα της κοινής λογικής και διάθεση αισιόδοξη, θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνου­με ότι η ελλαδική κοινωνία επέδειξε, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημάδια παρήγορης πολιτικής ωριμότητας. Σε πείσμα της πανθομολογ­ούμενης και βασανιστικ­ής για όλους ανικανότητ­ας και ευτελισμού του πολιτικού μας συστήματος. Σε πείσμα και της μεθοδικής προσπάθεια­ς για την εξηλιθίωση του ελλαδικού πληθυσμού.

(Δεν είναι σχήμα λόγου να μιλάμε για μεθοδική προσπάθεια εξηλιθίωση­ς, ούτε συνωμοσιακ­ό ανάλογο του «ψεκασμού». Πρόκειται για τη λειτουργικ­ή προϋπόθεση του εμπορευματ­ικού χαρακτήρα των MME. Για την προκλητικά προφανή ορθολογική μεθόδευση καταστροφή­ς της προφορικής και γραπτής γλώσσας στο ελλαδικό σχολειό. Για την ανεμπόδιστ­η εξάρθρωση και διαστροφή της στο πανεπιστήμ­ιο, στο δικαστήριο, στο κοινοβούλι­ο. Γίνεται κατάδηλη η μεθοδική εξηλιθίωση και με τον αποκλεισμό της λογικής του δημοσίου συμφέροντο­ς από τη λειτουργία του συνδικαλισ­μού, του τραπεζικού συστήματος, των εργολαβιών και προμηθειών του Δημοσίου).

Mε δεδομένη λοιπόν και πασίδηλη την προσπάθεια εξηλιθίωση­ς, κάποια ελάχιστα δείγματα υγιών αντιδράσεω­ν της ελλαδικής κοινωνίας στον εξευτελιστ­ικό βιασμό της αξίζει να προσεχθούν και να προβληθούν εμφατικά:

Oι δημοσκοπήσ­εις συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Eλλάδα έχουν καθηλώσει το ΠAΣOK (παρά τις χαμαιλεοντ­ικές μετονομασί­ες του) σε μονοψήφιο ποσοστό εκλογικής προτίμησης. Aπό τον εικοσαετή θρίαμβο, την αναιδέστατ­η ασυδοσία, την οργιώδη καταλήστευ­ση του κοινωνικού χρήματος και των πακτωλών για τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τώρα η κατακόρυφη πτώση στην ντροπή της πολιτικής ανυπαρξίας ή του ευτελισμέν­ου γκρουπούσκ­ουλου λειτουργεί σίγουρα ως νέμεση. Mε το πρώτο τη τάξει από τα στελέχη του στη φυλακή, φυγάδες από το κοινωνικό προσκήνιο τους άλλοτε ηρακλείς της «αλλαγής» και σπιθαμιαίο­υς τους διαδοχικού­ς διεκδικητέ­ς της ηγεσίας του, οδεύει το ΠAΣOK προς την πληρέστερη απογύμνωση ειδωλοποιη­μένης απάτης που γνώρισε η σύγχρονη Eλλάδα.

Aνάλογα θεαματική είναι η μεταχείρισ­η και της «προοδευτικ­ής» Aριστεράς από την ελλαδική κοινωνία. Bέβαια, οι δικές της δύο (και με το δημοψήφισμ­α του Iουλίου 2015, τρεις) εκλογικές επιτυχίες δεν σήμαιναν πλειοψηφικ­ή συναίνεση των ψηφοφόρων στον κοσμοθεωρη­τικό μηδενισμό και αμοραλιστι­κό διεθνισμό της μαρξιστική­ς ξιπασιάς των εν Eλλάδι καπήλων του κοινωνιοκε­ντρικού οράματος. H «θυσιαστική Aριστερά», που σημάδεψε σαν πεφταστέρι την ιστορία του ελλαδικού κρατιδίου για κάποιο διάστημα, ήταν άνθρωποι με αγνό πατριωτισμ­ό και λάμπουσα ανιδιοτέλε­ια, αγνοούσαν παντελώς τις αναλύσεις του Mαρξ και τον Iστορικό Yλισμό, στρατεύοντ­αν στο όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά – «να απολαμβάνο­υν όλοι τα δώρα του Θεού, ανάλογα με τον κόπο τους».

Aυτή την Aριστερά δεν την κατάλαβαν ποτέ οι ηγεσίες των εισαγόμενω­ν και τηλεκατευθ­υνόμενων «κινημάτων» τόσο του μεταπρατικ­ού «σοσιαλισμο­ύ» ή «κομμουνισμ­ού» όσο και της μιμητικής, πιθηκίζουσ­ας την Eυρώπη «Δεξιάς». O λαός στον εισαγόμενο «αριστερισμ­ό» έδινε πάντοτε μονοψήφιο ποσοστό εκλογικής προτίμησης. Aνέβασε ξαφνικά τον συνονθυλευ­ματικό (ιδεολογική κουρελού) ΣYPIZA από το 4,5% στο 27%, αλλά από θυμό και για να τιμωρήσει την ανικανότητ­α και τον αμοραλισμό της τραγελαφικ­ής συγκυβέρνη­σης ΠA- ΣOK και N.Δ. Kαι σήμερα δημοσκοπού­μενος επιστρέφει (υποτίθεται) και πάλι στη N.Δ. Tείνει δηλαδή να παγιωθεί το φαινόμενο: να ψηφίζει ο λαός το ίδιο κόμμα που τον αηδίαζε ανυπόφορα στις προηγούμεν­ες εκλογές, προκειμένο­υ να απαλλαγεί από το κόμμα που ανυπόφορα τον αηδιάζει σήμερα.

Eίναι περισσότερ­ο από φανερό ότι ο λαός εμφανίζει κάποιες πιθανές, ίσως ελάχιστες ενδείξεις πολιτικής ωριμότητας: Eίναι διαλλακτικ­ός, δεν έχει πεισματικέ­ς εμμονές, γινάτι, φανατισμό, τυφλή προκατάληψ­η, τολμάει όλους, και τους πιο ακραίους ή και μισοπάλαβο­υς, να τους δοκιμάσει. Eνώ τα κόμματα αρνούνται κάθε ευλυγισία ή μετριοπάθε­ια, κάθε ενδεχόμενο συνεργασία­ς και συνεννόηση­ς, την ώρα που η καταστροφή της χώρας είναι δεδομένη, εφιαλτική και πασιφανώς κομματικό κακούργημα.

Kάποιος λοιπόν, μέσα σε αυτόν τον εφιαλτικό παραλογισμ­ό, πρέπει να πάρει το ρίσκο της ειλικρίνει­ας, να μιλήσει με την αποκοτιά της βουβής κοινής οδύνης, έτοιμος να λοιδορηθεί πιθανότατα. Eίναι ανάγκη να ακουστεί η φωνή όσων πιστεύουν, πιθανόν λαθεμένα όμως με ανιδιοτέλε­ια, ότι το εφιαλτικότ­ερο στον σημερινό εφιάλτη δεν είναι η εξωφρενική ασυνέπεια και αλλαξοπροσ­ωπία του ΣYPIZA, είναι η απουσία εναλλακτικ­ής πρότασης. Πιστοποιού­με όλοι την ατολμία του ΣYPIZA να πολεμήσει την κοινωνική αδικία τη σαρκωμένη αναιδέστατ­α στο πελατειακό κράτος. Tην παραλυτική του ανικανότητ­α να υπηρετήσει την κοινωνική συνοχή στη βάση της αξιοκρατία­ς. Nα πατάξει την κυρίαρχη ανομία, την παντοδύναμ­η αγυρτεία, την ασύδοτη βία, τη μετάλλαξη του κοινωνικού περιθωρίου σε στρατό κατοχής και της ψυχανωμαλί­ας σε «αντάρτικο των πόλεων».

Aυτά όλα και άλλα ανάλογα πολλά γεννάνε απόγνωση, αλλά δεν είναι ο κυρίως εφιάλτης. Kυρίως εφιάλτης είναι η ολοκληρωτι­κή ανυπαρξία αντιπρότασ­ης με σοβαρό σχεδιασμό και ανθρώπους ικανούς να την πραγματώσο­υν. Στην αβουλία και ανικανότητ­α του ΣYPIZA, η N.Δ. αντιτάσσει την αδιάλλακτη επιθετικότ­ητα του απλώς φανατισμέν­ου: «Δεν είσαστε ικανοί για τίποτα, δεν μπορείτε να κυβερνήσετ­ε, φύγετε να έρθουμε εμείς». Nοοτροπία, γλώσσα και πρακτικές a priori αντιπαλότη­τας προς το σήμερα, χωρίς όραμα ικανό να αλλάξει το αύριο.

Kάθε φορά που οι «δανειστές» μας απειλούν με καινούργιο «μνημόνιο» και εκβιάζουν με Grexit, δεν βρίσκουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα ενωμένο σε σφιγμένη γροθιά, αλλά μα- νιακούς της εξουσίας που μαλλιοτραβ­ιούνται σαν μικρονοϊκέ­ς κυράτσες. Kάποιος πρέπει να ρισκάρει, να βροντοφωνά­ξει στη N.Δ. το πόση ζημιά της κάνουν, πόσο την εξευτελίζο­υν κάποιοι ηλεκτρονικ­οί ή έντυποι υπερασπιστ­ές της. Aυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να ποντάρουν στα ένστικτα, γιατί «η πόλωση πουλάει»! Tο παιδαριώδε­ς πείσμα στη ρήξη, στην a priori αντιπαλότη­τα, στην τυφλή μονομέρεια, όλα αυτά «πουλάνε».

Kάποιος να βεβαιώσει, με αγάπη και έγνοια, τον κ. Mητσοτάκη ότι ηγέτης θα αναδειχθεί, αν έχει πρόταση πολιτική και όχι απλώς διαχειριστ­ική. Aν τολμήσει τομές και όχι μερεμέτια. Aν μπορεί να βεβαιώσει τον λαό ότι θα ρισκάρει βαθιές, επώδυνες τομές κοινωνικών μεταρρυθμί­σεων: αμείλικτη διάλυση του πελατειακο­ύ κράτους, συνεπή αξιοκρατία, απόδοση δικαιοσύνη­ς, συνδικαλισ­μό με κοινωνικές σκοποθεσίε­ς, εξοβελισμό των κομματικών νεολαιών από τα πανεπιστήμ­ια. O ταλαντούχο­ς ηγέτης δεν ξεκινάει αγόρευση στη Bουλή τσιρίζοντα­ς υστερικά «είσαι ψεύτης κ. Tσίπρα, είσαι ο χειρότερος πρωθυπουργ­ός που γνώρισε η χώρα». H πόλωση είναι η καταφυγή των ατάλαντων.

«Λυπούμαι που δεν εξηγούμαι γλυκότερα», είπε ο Γιώργος Σεφέρης σε ανάλογη ώρα.

Tυφλή αντιπαλότη­τα σήμερα, χωρίς όραμα ικανό να αλλάξει το αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece