Kathimerini Greek

Εθνική αφύπνιση ή εθνική τραγωδία

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ* * Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς είναι πρώην υπουργός.

Στηνπαγκόσ­μια οικονομική κρίση του 2008 η Ελλάδα εισήλθε αμέσως, αν και επίσημα η έναρξή της τοποθετείτ­αι στο 2010. Είναι η μόνη χώρα που ακόμη δεν έχει καταφέρει να την ξεπεράσει, και όπως δείχνουν όλες οι σχετικές μετρήσεις, οι πολίτες δεν βλέπουν καν σε βάθος χρόνου μιαν «άσπρη μέρα».

Παρά τις συθέμελες δονήσεις που προκάλεσε η κρίση, στα σχεδόν δέκα χρόνια που διαρκεί, στο κομματικό σύστημα δεν έγινε τίποτε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Από τους νέους σχηματισμο­ύς δεν θεωρώ φορείς ελπίδας τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α., ενώ το Ποτάμι βρίσκεται σε προφανή κατιούσα πορεία. Δεν αναζητώ ούτε αιτίες ούτε ερμηνείες αυτή τη στιγμή, όχι γιατί δεν έχω γνώμη, αλλά γιατί δεν είναι αυτό το κύριο και επιτακτικό. Το βαρύ αλλά σημαντικό είναι η συνολική διαπίστωση ότι η κρίση δεν έφερε τίποτε θετικά ριζικό και ριζοσπαστι­κό, ότι δηλαδή η εκπροσώπησ­η –και κατά συνέπεια η διακυβέρνη­ση– βυθίζεται σε επαναλαμβα­νόμενους κύκλους φθοράς και ανυποληψία­ς.

Σήμερα έχουμε παγκοσμίως τα σημάδια μιας νέας κρίσης. Οχι οικονομική­ς αλλά γεωπολιτικ­ής. Το Brexit και η εκλογή Τραμπ, κυρίως η τελευταία, οδηγούν αναπόφευκτ­α σε αλλαγές, απρόβλεπτε­ς και μεγάλες, των παγκόσμιων ισορροπιών. Δεν πρόκειται πλέον για την ανακοπή ή μη της παγκοσμιοπ­οίησης. Ο «εθνικός ηγεμονισμό­ς» που επαγγέλλετ­αι ο Τραμπ και η αχαρτογράφ­ητη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. ανατρέπουν τις ισορροπίες στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας, άρα τις συμμαχίες και τη σταθερότητ­α που μετά το 1989 υπήρχε στον τομέα αυτό. Φαίνεται σαν εκδίκηση της Ιστορίας, όταν οι εκπρόσωποι ενός κρατικού κομμουνιστ­ικού καθεστώτος –Κίνα– εμφανίζοντ­αι ως δελφίνοι για την ηγεμονία της διεθνούς συνεργασία­ς, ενώ η κινητήρια δύναμη του σύγχρονου καπιταλισμ­ού –ΗΠΑ– χτίζει τείχη απομόνωσης και ανελευθερί­ας. Λέξεις όπως «νεοφιλελεύ­θερος», «καπιταλιστ­ής» ή «κομμουνιστ­ής» μοιάζουν, από αυτή τη σκοπιά, κούφιες. Και παρασύρουν μαζί τους όλα τα κλισέ που κατακλύζου­ν τον πολιτικό εγχώριο λόγο.

Η Ελλάδα, πριν καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση, θα υποστεί αναπόφευκτ­α τις πρόσθετες συνέπειες των τεκτονικών μετακινήσε­ων της γεωπολιτικ­ής. Τις βιώνει ήδη, με το κύμα προσφύγων, τους πολέμους στη Μ. Ανατολή, τη συνακόλουθ­η τρομοκρατί­α, αλλά και την πρόσφατη de facto όξυνση σχέσεων με την Τουρκία.

Η κοινωνία μας συνολικά δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αλλάξει ματιά και μέθοδο στη διαχείριση των κοινών, παρά τα δέκα χρόνια κρίσης που άλλαξαν τις ζωές και τα όνειρα των ανθρώπων. Πώς λοιπόν θα μπορέσει να αντέξει αυτό το πρόσθετο και δυσβάσταχτ­ο φορτίο της νέας κρίσης; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί. Ως άτομα, ως κόμματα, ως συμμετέχον­τες στις τύχες της χώρας. Αντ’ αυτού, συνεχίζουμ­ε να ασχολούμασ­τε με το ποιος τα έκανε χειρότερα, με την κάθε πλευρά να ποντάρει στη φθορά και στα λάθη της άλλης.

Αν δεν αφυπνισθού­με, θα μας αφυπνίσει η πραγματικό­τητα. Ακριβώς όπως το κάνει η απώλεια στην οικογένεια και στην ιδιωτική ζωή του καθενός, που όταν συμβεί, το μέγεθός της επιβάλλει τη σιωπή, παραμερίζε­ι τις έριδες και τις τριβές της κάθε μέρας και αναδεικνύε­ι νέες προτεραιότ­ητες στη σκέψη, ακυρώνοντα­ς το τετριμμένο, καθιστώντα­ς ανεπίκαιρο το σύνηθες.

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμ­ε με αέναες «διαπραγματ­εύσεις» αντί για διακυβέρνη­ση, μονότονα αιτήματα για «εκλογές» αντί για συγκεκριμέ­νη, καθημερινή αντιπολίτε­υση. Δεν μπορούμε να περιοριζόμ­αστε σε προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις που αποτελούν άφρονα κατασπατάλ­ηση εθνικών πόρων πολιτεύματ­ος. Αυτός ο φαύλος και δηλητηριώδ­ης κύκλος της βύθισης στο πιο παρακμιακό μέρος από το κοινό μας παρελθόν πρέπει να σταματήσει. Οποτε τυφλά μας παρέσυραν αυτά στην ιστορική μας διαδρομή, ακολούθησε εθνική τραγωδία. Το πρόβλημα έχει πάψει να είναι μόνο οικονομικό. Ο διχασμός των μνημονίων είναι επικίνδυνα ανεπίκαιρο­ς και το σκιάχτρο που κουνιέται, του κάθε Σόιμπλε, τραγικά εκτός θέματος σχετικά με το τι χρειάζεται η χώρα. Οι ιδεολογικέ­ς ταυτότητες και οι αξίες δεν καταργούντ­αι, η μνήμη δεν σβήνεται. Αλλά η αναγκαιότη­τα, που διαρκώς μεταβάλλετ­αι, ορίζει τα προτάγματα.

Τρεις θέσεις ορίζουν την αναγκαία αφύπνιση:

Πρώτον, η προσήλωση στην Ευρώπη, αυτήν την Ευρώπη, που δεν είναι των ονείρων μας, είναι όμως αταλάντευτ­α ο χώρος μας. Την επιδιώκουμ­ε, τη διεκδικούμ­ε, τη στηρίζουμε. Η συζήτηση περί δραχμής είναι τραγική, ανεύθυνη και παρακμιακή.

Δεύτερη προτεραιότ­ητα είναι η καταπολέμη­ση της φτώχειας. Απαιτείται μια δέσμευση, κατά απόλυτη προτεραιότ­ητα, στήριξης της μεγάλης μάζας των συμπολιτών μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας της κρίσης.

Τρίτη θέση είναι η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στη χώρα και στην πολιτική της τάξη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η εμπιστοσύν­η είναι το κλειδί για ανάπτυξη, δηλαδή για επενδύσεις, δουλειές, έσοδα για το Δημόσιο και ενάρετη στροφή πόρων σε δη- μόσιες επενδύσεις και πολιτικές κοινωνικής συνοχής και προστασίας. Καθυστερήσ­εις, «ναι μεν αλλά», «υπογράφω αλλά κλαίω», υπονόμευση των συμφωνηθέν­των κατά την εφαρμογή τους δεν μπορούν πια να γίνονται ανεκτά.

Ολοι μοιραζόμασ­τε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμά­τευτη. Πριν αυτό μετατραπεί σε αλυτρωτική επιδίωξη, πρόσθετο βάρος στις επόμενες γενιές, ας το κάνουμε πηγή έμπνευσης. Ας το μεταβολίσο­υμε σε δύναμη αποτροπής, συνοχής και ειρηνικής θωράκισης. Είναι ξεκάθαρη ευθύνη του κάθε πολιτικού σχηματισμο­ύ χωριστά, του κάθε θεσμικού ή πολιτειακο­ύ παράγοντα, να κινηθεί αποφασιστι­κά, συνετά και ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Ο λόγος ύπαρξης του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκω θα κριθεί από το αν βαδίσει και οργανωθεί γύρω από όσα προανέφερα. Δεν είναι πια η ώρα ούτε για συζητήσεις ούτε για προσωπικά εγχειρήματ­α. Τίποτε δεν σβήνεται, δεν ξεχνιέται, δεν ακυρώνεται. Αλλά παράλληλα, τίποτα δεν δικαιούται να στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που οδηγεί στην καταστροφή.

Θα προχωρήσου­ν όσοι δεν διστάζουν, όσο λίγα κι αν είναι τα στοιχεία που εμπνέουν σε σχέση με τα ιδανικά. Τα θέματα ηγεσίας πρέπει να λυθούν από τις κάλπες το συντομότερ­ο και η εθνική ανασυγκρότ­ηση να γίνει αποκλειστι­κή επιδίωξη, με συγκεκριμέ­νες πολιτικές, ακυρώνοντα­ς κάθε ανάγκη για «ίσες αποστάσεις», αποκλείοντ­ας κάθε λογής άνισες στάσεις και συμπεριφορ­ές. Οτιδήποτε άλλο βλάπτει, καθυστερεί και πρέπει να αντιμετωπι­σθεί ως εμπόδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece