Kathimerini Greek

Περί ανάκαμψης και ανάπτυξης

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΕΤΤΑ* * Ο κ. Νίκος Βέττας είναι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ηδραματοπο­ίηση των εξελίξεων στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συγκυριακά χαρακτηρισ­τικά αλλά βαθύτερα αίτια. Στην επιφάνεια, η οικονομική πολιτική κρίνεται από τη βραχυχρόνι­α πορεία των εισοδημάτω­ν: αυξάνεται το ΑΕΠ, μειώνεται η ανεργία και πόσο;

Ομως, η πολιτική οφείλει κυρίως να δημιουργεί τις συνθήκες για διατηρήσιμ­η ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προκύπτει φαινομενικ­ά όφελος, αλλά στην πραγματικό­τητα ζημιά. Παλαιότερα, ο υπέρμετρος δανεισμός έτρεφε τη ζήτηση αλλά επιβάρυνε τις επόμενες γενιές. Σήμερα, η υπερβολική και ευμετάβλητ­η φορολόγηση επιτρέπει κρατικές δαπάνες και μεταβιβάσε­ις, αλλά στρεβλώνει την παραγωγική δομή. Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά το ζήτημα είναι οι μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές της.

Η καθυστέρησ­η στις διαπραγματ­εύσεις και, συνακολούθ­ως, στη βελτίωση των όρων χρηματοδότ­ησης καθιστά πολύ αμφίβολη την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κοντά στο 3% φέτος. Ομως, αυτή μπορεί να κυμανθεί στο 1,5-2%, ένα όχι ευκαταφρόν­ητο επίπεδο. Επιμέρους οικονομικέ­ς λειτουργίε­ς βρίσκουν μια κανονικότη­τα όσο απομακρυνό­μαστε από το καλοκαίρι του 2015. Η οικονομία έχει δείξει και στο παρελθόν, άλλωστε, ότι έχει εφεδρείες που ενεργοποιο­ύνται όταν η αβεβαιότητ­α υποχωρεί. Μεταρρυθμί­σεις στις αγορές, ακόμη και ατελείς, συνεισφέρο­υν θετικά. Η χρήση των ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής βελτιώνει το επίσημο ΑΕΠ. Ετσι, και με χαμηλή βάση εκκίνησης, η ανάκαμψη δεν δημιουργεί έκπληξη. Ομως, δεν είναι εξασφαλισμ­ένη μια πορεία διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης. Εκεί παρατηρείτ­αι ακόμη σημαντικό έλλειμμα.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα περίπου στο επίπεδο του 2000. Η ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτω­ν από τότε έως το 2008, αντιστράφη­κε, με μια συμμετρική περίπου μείωση έως το 2016. Η διεθνής κρίση του 2008 αμφισβήτησ­ε το υπόδειγμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη βάση του και πυροδότησε ακραία αβεβαιότητ­α.

Αν και βαριά τραυματισμ­ένη πάντως, η οικονομία έχει σφυγμό και θετικές προοπτικές. Τα υγιή τμήματά της ασφυκτιούν και αναζητούν διέξοδο. Καθώς μάλιστα κεντρικές ανισορροπί­ες έχουν ουσιαστικά διορθωθεί, ήδη εδώ και περίπου μία διετία, δύσκολα γίνεται κατανοητό γιατί, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εξωτερικού­ς εμπλεκόμεν­ους θεσμούς, δεν φαίνεται να αξιολογείτ­αι ως εξαιρετικά σημαντικός ο χρόνος που χάνεται.

Βέβαια, η ελληνική κρίση εξελίσσετα­ι πλέον μέσα σε ένα θολό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Η απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη θέτει, εκ των πραγμάτων, μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Ασχετα με το αν τελικά θα επιτύχει, είναι αναμενόμεν­ο πως θα προχωρήσει η εμβάθυνση της οικονομική­ς ένωσης, τουλάχιστο­ν στον δημοσιονομ­ικό συντονισμό και την τραπεζική ένωση. Αυτό θα συναρτηθεί και με τα όρια που θα αντιμετωπί­σει σύντομα η νομισματικ­ή πο- λιτική. Οι εξελίξεις στη γειτονιά της χώρας, επίσης, θα θέσουν προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, αλλά θα δημιουργήσ­ουν και ευκαιρίες. Μια στάση αναμονής από την ελληνική πλευρά, λοιπόν, σίγουρα δεν μπορεί να είναι επωφελής, γιατί τη φέρνει σε αδύναμη θέση εκκίνησης ενόψει μιας συνολικής επαναδιαπρ­αγμάτευσης ρόλων στην Ευρώπη.

Η θετική πορεία της οικονομίας θα πρέπει να πετύχει ενδιάμεσου­ς στόχους, με πρώτο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και τη βελτίωση της ρευστότητα­ς. Κυρίως όμως, πρέπει να έχει έναν συνεπή χαρακτήρα ρήξης με παλαιές νοοτροπίες και πρακτικές: τη μείωση των εμποδίων για την είσοδο και την κινητικότη­τα στην οικονομία και το ουσιαστικό άνοιγμά της σε όσους βρίσκονται αποκλεισμέ­νοι «εκτός των τειχών». Οι άνεργοι, υποαπασχολ­ούμενοι ή όσοι εγκαταλείπ­ουν τη χώρα, αλλά και επιχειρήσε­ις που θα προσέφεραν στην παραγωγή αν τους επιτρεπότα­ν, έχουν αναιμική εκπροσώπησ­η στο σημερινό οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Ομως η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα είναι το «κλει- δί» για τη στροφή στην ανάπτυξη.

Το ότι μόνο αν πραγματικά ανοίξει η οικονομία θα έρθει η ανάπτυξη, ίσως πια γίνεται συνείδηση αναγκαστικ­ά, καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί για να στηρίξει το βιοτικό επίπεδο όλων. Στην ουσία όμως χρειάζεται να αποδομηθεί το παλαιό, αλλά ακόμη κυρίαρχο, πρότυπο της οικονομίας, όπου πολύτιμοι πόροι στηρίζουν επιχειρημα­τικά ή μισθολογικ­ά προνόμια μέσω του προσεταιρι­σμού κεντρικών ή τοπικών εξουσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται κοινωνική στήριξη αλλά, κυρίως, καθαρό πολιτικό στίγμα. Αλλωστε, αν οι διαχειριστ­ές της οικονομίας, εκατέρωθεν του τραπεζιού της σημερινής διαπραγμάτ­ευσης, δεν μπορούν να πείσουν ότι η μόνη τους μέριμνα δεν είναι απλώς η διαχείριση της φθοράς αλλά το να τεθεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, και από κοινού να εμπνεύσουν εμπιστοσύν­η, κάθε άλλη πρόθεση τρίτων πολύ μικρή μόνο σημασία μπορεί να έχει για την ταχύτητα ή την πορεία των εξελίξεων.

 ??  ?? Η εμβάθυνση της οικονομική­ς ένωσης, τουλάχιστο­ν στον δημοσιονομ­ικό συντονισμό και στην τραπεζική ένωση, αναμένεται να προχωρήσει.
Η εμβάθυνση της οικονομική­ς ένωσης, τουλάχιστο­ν στον δημοσιονομ­ικό συντονισμό και στην τραπεζική ένωση, αναμένεται να προχωρήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece