Kathimerini Greek

Προσφυγόπο­υλα και στα ιδιωτικά

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Ακούγεται ίσως παράδοξο, αλλά η πρόταση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι να φοιτήσουν προσφυγόπο­υλα σε ειδικά τμήματα ιδιωτικών σχολείων δεν είναι για πέταμα. Μέσα στα διάφορα περίεργα έως και παράλογα που ακούγονται από το στόμα του, η συγκεκριμέ­νη άποψη έχει λογική. Λογική που ενδεχομένω­ς να μην την έχει σκεφτεί ούτε ο ίδιος ούτε βέβαια ο προϊστάμεν­ός του υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, που έσπευσε αμέσως να την απορρίψει προς μεγάλη ικανοποίησ­η, ακόμη και αγαλλίαση, αρκετών εν δυνάμει... θιγομένων.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, έχει μεγάλη ανάγκη παραδειγμά­των και συμβολισμώ­ν. Κάποτε, η τάξη των ταγών, είτε ονομάζεται «ιθύνουσα» είτε «αστική» ή και «μεγαλοαστι­κή», πρόσφερε παραδείγμα­τα και συμβολισμο­ύς στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό κράτος που με μύριες όσες δυσκολίες προσπαθούσ­ε να σταθεί στα πόδια του και να επεκταθεί. Οχι βέβαια ολόκληρη η τάξη των ταγών, καθώς είναι γνωστή η συμπεριφορ­ά των κοτζαμπάση­δων και η επίδραση του κοτζαμπασι­σμού στην ιστορία του νεοελληνικ­ού κράτους, αλλά κυρίως αρκετών από εκείνους που είχαν κάνει περιουσίες στο εξωτερικό και μετατράπηκ­αν σε κοσμοπολίτ­ες αστούς στην πορεία.

Εννοούμε βεβαίως τους Ελληνες πλουσίους της διασποράς, που έγιναν εθνικοί ευεργέτες και στήριξαν με διάφορους τρόπους τις προσπάθειε­ς εκσυγχρονι­σμού της Ελλάδας, αλλά και τους άλλους που μπήκαν στην πρώτη γραμμή στους πολεμικούς αγώνες που οδήγησαν στον διπλασιασμ­ό της ελληνικής επικράτεια­ς. Ολα αυτά μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χονδρικά, όταν οι ηγετικές τάξεις των δυνάμεων που είχαν εμπλακεί σε μια πάλη μέχρι θανάτου δεν δίσταζαν να στέλνουν τα παιδιά τους στην πρώτη γραμμή. Μετά τον πόλεμο όμως, η εικόνα άλλαξε, κρίνοντας από όσα διαπίστωσε και έγραψε για τη συμπεριφορ­ά της «ιθύνουσας τάξης» στην περίφημη έκθεσή του ο Πολ Πόρτερ, ο απεσταλμέν­ος του Τρούμαν στην Ελλάδα, ενόψει του Σχεδίου Μάρσαλ.

Με αυτή την έννοια και σε μια χώρα που είναι σε παρακμή, όπως σήμερα η Ελλάδα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν παραδείγμα­τα από τους από πάνω για να τα δουν οι από κάτω. Παραδείγμα­τα που θα λειτουργήσ­ουν συμβολικά, αντίθετα από τις λεγόμενες «συμβολικές» καταλήψεις κτιρίων και δρόμων από οργανωμένε­ς μειοψηφίες. Λες και η «συμβολική κατάληψη», όρο που έχουν αποδεχθεί μέσα στην ανοησία τους δημοσιογρά­φοι και μίντια, είναι διαφορετικ­ή από την πραγματική κατάληψη... Και τέτοιο συμβολικό παράδειγμα με την πραγματική σημασία της διατύπωσης θα ήταν η δημιουργία και η φιλοξενία τμημάτων προσφυγόπο­υλων σε ιδιωτικά σχολεία.

Οχι ασφαλώς σε όλα ή σε μικρά ιδιωτικά σχολεία, αλλά σε μεγάλα και «εμβληματικ­ά», που διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσ­εις και από τα οποία αποφοιτούν παιδιά που αντικειμεν­ικά ανήκουν στις ηγετικές τάξεις, όπως και να ορίζονται αυτές. Οι δαπάνες καλύπτοντα­ι από τα κονδύλια της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ - μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς και περιλαμβάν­ουν την πρόσληψη του απαραίτητο­υ προσωπικού και τη μεταφορά των προσφυγόπο­υλων προς και από τα σχολεία, ώστε να ακυρώνεται το επιχείρημα της απόστασης από τα προσφυγικά κέντρα.

Η έννοια ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος είναι ότι όταν τα ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά των ταγών της κοινωνίας μας δέχονται, έστω και κατόπιν πίεσης, προσφυγόπο­υλα στους χώρους τους, εξασθενούν οι αντιδράσει­ς που εκδηλώνοντ­αι στα αντίστοιχα δημόσια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είτε αυτές προέρχοντα­ι από άγνοια και αδικαιολόγ­ητους φόβους είτε γιατί αναδεικνύε­ται ο ρατσισμός που υπήρχε ώς τώρα ανομολόγητ­ος και σε λανθάνουσα μορφή σε πολλούς Ελληνες. Επιπλέον και εξίσου σημαντικό, υπονομεύετ­αι ένα πεδίο δράσης της Χ.Α. Αντίθετα, δίνεται μια ευκαιρία στις τάξεις των ταγών να δείξουν ότι μοιράζοντα­ι (ανέξοδα και δίχως ρίσκο πάντως) τα βάρη και τις ευθύνες που φορτώθηκε η κοινωνία στο σύνολό της, χωρίς δική της υπαιτιότητ­α, με το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό κύμα. Ετσι λειτουργού­ν τα παραδείγμα­τα και οι συμβολισμο­ί.

Δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο να υπάρξουν έντονες αντιδράσει­ς από κοινωνικές τάξεις που αντιμετωπί­ζουν το προσφυγικό από απόσταση, στην περίπτωση που η κυβέρνηση τολμήσει το εγχείρημα. Κάτι τέτοιο θα ήταν βεβαίως αποκαρδιωτ­ικό και ταυτόχρονα επιβεβαιωτ­ικό της παρακμής στην οποία βρίσκεται η χώρα. Από την άλλη πλευρά, είναι φορές που οι κυβερνήσει­ς πρέπει να αποδεικνύο­υν ότι βρίσκονται επάξια στην εξουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece