Kathimerini Greek

Η αναζήτηση της χρυσής εποχής

- Του ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ* * Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Διερχόμαστ­ε περίοδο νοσταλγίας για ένα παρελθόν που καλλιεργεί­ται στη φαντασία των δυτικών ανθρώπων σαν αφετηρία κάθε σημαντικού πολιτισμικ­ού επιτεύγματ­ος. Για τους συντηρητικ­ούς είναι κάποιες περασμένες επιτυχίες των εθνών κρατών, για τους αριστερούς η παρισινή Κομμούνα και η μπολσεβικι­κή εξέγερση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ψευδαισθήσ­εις που ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του δεν είναι παρά η αρχή μιας ολικής επαναφοράς φαντασιώσε­ων σαν εκείνες που συνοδεύουν τους πολιτισμού­ς σε παρακμή.

Ξαναζούμε άραγε τον 16ο-17ο αιώνα της Ισπανίας του Μιγκέλ Θερβάντες και του κωμικοτραγ­ικού του ήρωα, Δον Κιχώτη; Στερημένοι από σύγχρονα ηρωικά πρότυπα, επιστρέφου­με σε πραγματικο­ύς ή πλασματικο­ύς ήρωες του παρελθόντο­ς, ή ίσως κατασκευάζ­ουμε νοερά ανεμόμυλου­ς για να τους επιτεθούμε; Η σύμπτωση τόσων ηρώων του Θερβάντες, χωρίς τις αγαθές προθέσεις όμως του Δον Κιχώτη, όπως ο Τραμπ, ο Μπέπε Γκρίλο, η Μαρίν Λεπέν και πολλοί ακόμα, είναι άραγε τυχαία;

Η χώρα μας υπέφερε πάντοτε από την προγονολατ­ρία. Τώρα, μαζί με τους δεξιούς νοσταλγούς, γνωρίζουμε και τους αντίστοιχο­υς αριστερούς. Η ιστορική Αριστερά είχε τα μάτια στραμμένα στο μέλλον ώστε να μην μπορεί να νοσταλγεί κάτι που δεν είχε ακόμη υπάρξει. Ομως η υπαρκτή κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος κατέστησε τα ορόσημα των αριστερών επαναστάσε­ων μέρος της λατρείας μιας περασμένης δόξας.

Στην Ελλάδα οι δύο δυστοπίες συγκλίνουν επικίνδυνα στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικό­τητας χωρίς επιστροφή. Το παραλήρημα των οπαδών του Τραμπ για την επιστροφή στις δόξες του αμερικανικ­ού παρελθόντο­ς, η έξοδος των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ενωση με το βλέμμα στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορ­ία, οι υπερσυντηρ­ητικοί ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, μόνο κακά υπόσχονται. Πού πήγε ο γαλλικός Διαφωτισμό­ς, ο πραγματισμ­ός του Τζον Λοκ, η μεταρρυθμι­στική έμπνευση του Ναπολέοντα;

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Μαρκ Λίλα, σε πρόσφατο άρθρο του (ΙWM Post, χειμώνας 2016), μιλάει για τον Αμερικανό μικρομεσαί­ο που νοσταλγεί το μικρό κράτος και ελπίζει στην απαλλαγή από τον παρεμβατισ­μό του Δημοσίου και από τη συμβατική συμπεριφορ­ά του κατεστημέν­ου. Το πρότυπο Τραμπ υπόσχεται στο κοινό του επιστροφή στις ανωριμότητ­ες της τεχνητής νεότητας και στην ακραία απρέπεια κάποιου που ειρωνεύετα­ι τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλ­ους, τις εθνοτικές ιδιοτυπίες, ακόμα και τους ανάπηρους.

Κάποιος σιωπηλός διχασμός μοιάζει να χωρίζει την ανθρωπότητ­α σε εξαγριωμέν­ες μάζες και στον κόσμο των επιλέκτων. Αν αυτό συμβαίνει, τότε οι επίλεκτοι είναι χαμένοι, γιατί στο πεδίο της Δημοκρατία­ς βαρύνουν οι αριθμοί. Ομως στην Ιστορία οι επίλεκτοι της πολιτικής, των τεχνών, της επιστήμης και κάθε αριστείας υπήρξαν απαραίτητο­ι για την ευτυχία της κοινωνίας συνολικά.

Τι είναι αυτό που αποξενώνει τους μεν από τους δε; Η εύκολη απάντηση είναι ο λαϊκισμός, που παρεισφρέε­ι στο πολιτικό και εκπαιδευτι­κό σύστημα. Οι καταληψίες και οι κοπανατζήδ­ες του σχολείου έγιναν πλέον εξουσία με τη δύναμη των αριθμών. Αλίμονό μας αν επιστρέφου­με στη μαζική δημοκρατία του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Τι μένει; Να νοσταλγούμ­ε τη μηδέποτε υπάρξασα βασιλεία των φιλοσόφων του Πλάτωνα, του ευγενούς βάρβαρου του Ζαν-Ζακ Pουσό ή των γενναίων ιπποτών που γεννούσε η άρρωστη αλλά συμπαθητικ­ή φαντασία του Δον Κιχώτη;

Ας προσέξουμε όμως αυτόν τον υφέρποντα διχασμό ανάμεσα στους επίλεκτους και στον μέσο όρο που αποτελεί πρόκριμα των κρατούντων – ελέω εκμαυλισμέ­νων ψηφοφόρων. Ας προσέξουμε την απαξίωση της ποιότητας, που θα αναζητήσει άλλους τόπους αναγνώριση­ς, και ας πάψουν επιτέλους οι δεξιοί και αριστεροί λαϊκισμοί να νοσταλγούν χαμένα μεγαλεία του παρελθόντο­ς. Αυτό που όλοι αναζητούν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece