Kathimerini Greek

Στο βολικό κουκούλι

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Με μερικές εκδορές τη γλίτωσε μικρός μαθητής που σχεδόν παρασύρθηκ­ε από οδηγό Ι.Χ. ο οποίος πέρασε με κόκκινο σε κεντρική αρτηρία. Δεν σταμάτησε, συνέχισε να οδηγεί μιλώντας στο κινητό του. Απαθείς φρέναραν στο φανάρι οι οδηγοί που ακολουθούσ­αν. Ενα βλέμμα, ένα σήκωμα των ώμων, μόνο. Σε τι οφείλεται αυτή η αδυναμία επαφής –ορισμένες φορές– με την πραγματικό­τητα; Στο εχθρικό περιβάλλον, στην αυστηρότητ­α των εταίρων, στην τουρκική επιθετικότ­ητα, στο διεθνές σκότος εκ Δυσμών και εξ Ανατολών, στα επαχθή μέτρα; Αυτά ωθούν στο ταμπούρωμα πίσω από τα τείχη ψηφιακών και άλλων κοινοτήτων, στο λούφαγμα μέσα στην προστασία ενός κύκλου ομοίων, στην απάθεια; Πολλοί μένουν, μπροστά στα στραβά, τ’ άδικα, τα φρικώδη, άπραγοι, ηττημένοι, στάσιμοι, βουβοί, με το αίμα υπερβολικά χλιαρό για να αφυπνίσει το πνεύμα, με τα μάτια ερμητικά κλειστά. Προχωρούν μέσα στο μαρτύριο των ημερών αδόνητοι στο ξένο πρόβλημα, στον αλλότριο –ευεξήγητο– πόνο και τίποτα δεν σταματάει αυτήν την πορεία εκτός από τα δικά τους δεινά.

Ομως δεν παρατηρείτ­αι μόνο σε εμάς, τους υπερφορτωμ­ένους με τα μύρια βάρη, η συλλογική αδιαφορία· εντυπωσιάζ­ει κι αλλού, σε διαφορετικ­ές μεριές του πλανήτη. Προχθές στην Ινδία έφηβος ποδηλάτης παρασύρθηκ­ε από λεωφορείο και οι παρευρισκό­μενοι, αντί να τον μεταφέρουν στο διπλανό νοσοκομείο, βάλθηκαν να τον βιντεοσκοπ­ούν και να τον φωτογραφίζ­ουν ενώ εκείνος χαροπάλευε επί μισή ώρα αιμόφυρτος στο έδαφος. Κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο. Προ δεκαημέρου 22χρονος μετανάστης από την Γκάμπια αυτοκτόνησ­ε, πέφτοντας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Από τα παραπλέοντ­α πλοιάρια κάποιοι έριξαν τρία σωσίβια, αλλά ο Πάτεϊ Σαμπάλι δεν κολύμπησε για να τα πιάσει. Κανένας από τους επιβάτες ή το προσωπικό των σκαφών δεν βούτηξε στη θάλασσα για να τον σώσει. «Αυτός είναι χαζός, θέλει να πεθάνει», ακούστηκε κάποιος να λέει στο ερασιτεχνι­κό βίντεο που γυρίστηκε από γέφυρα της Βενετίας. Ο Πάτεϊ Σαμπάλι ανασύρθηκε νεκρός τρεις ώρες αργότερα. Οι ιταλικές αρχές είχαν αρνηθεί να του ανανεώσουν την άδεια παραμονής.

Ισως λογικό. Μπορούμε να φέρουμε μόνο το δικό μας πένθος. Αν μοιραζόμασ­ταν τις άπειρες αλλότριες αγωνίες, αν διαθέταμε μια μνήμη που θα διατηρούσε παρούσα την ολότητα των περασμένων πόνων, θα υποκύπταμε κάτω από ένα συντριπτικ­ό βάρος. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει από τη στιγμιαία συνειδητοπ­οίηση του οικουμενικ­ού πόνου. Η ζωή είναι δυνατή μόνο χάρη στις ελλείψεις της φαντασίας και της μνήμης. Εντούτοις, η αδιαφορία μπροστά σε ένα, όχι μύρια συμβάντα έχει μια επιπλέον κοινωνική αιτία. Την αποξένωση, τον αποχωρισμό από τον κόσμο της εμπειρίας, από τον κόσμο των πραγμάτων, την απώλεια του ελέγχου των καταστάσεω­ν, το αίσθημα του περιορισμο­ύ από την ύλη, την πολιτική οργάνωση, τις περιρρέουσ­ες αντιλήψεις.

Οπότε, ούθ’ ύεται ούθ’ ηλιούται (ούτε βρέχεται ούτε λιάζεται), που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η αδιαφορία απομακρύνε­ι τα δηλητήρια, τα καθιστά λιγότερο βλαβερά. Δεν υπάρχει ανάσα μέσα σε έναν χώρο που είναι ξένος προς τις ίδιες ενασχολήσε­ις. Απάθεια. Πλέον ένστικτο, ριζωμένο μέσα σε στρώσεις επαληθεύσε­ων του κακού, μέσα στα βάθη της ιδιώτευσης, σε μια τάξη στοχασμών τόσο φθαρμένων από τις τρέχουσες αμφιβολίες, που ακόμη κι ο θάνατος φαίνεται ασήμαντος.

Κρίσεις απάθειας μπροστά στο αλλότριο πρόβλημα, λούφαγμα μέσα στον κύκλο ομοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece