Kathimerini Greek

Η επινόηση της ισλαμοφοβί­ας

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ρ « ατσιστής», «ξενόφοβος», «ισλαμόφοβο­ς» και, τέλος, «καθαρευουσ­ιάνος», «αρχαιολάτρ­ης» είναι μερικές μόνον από τις ιδιότητες που κοσμούν την προσωπική μου συλλογή. Επιθετικοί προσδιορισ­μοί που έχουν δωρίσει στο ονοματεπών­υμό μου διάφοροι σχολιαστές της αρθρογραφί­ας μου και η αγνώστου ταυτότητας πανίδα που περιφέρετα­ι στον βαθύ ωκεανό του Διαδικτύου. Σκέφτομαι, δε, πολλές φορές ότι τόσες ιδιότητες μαζεμένες δεν μου φτάνει μια ζωή για να τις αναπτύξω. Ειδικά όταν ορισμένες απ’ αυτές είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μου και δεν είναι απλώς προϊόντα της ωριμότητας ή της συγκυρίας. Προχθές μόλις, η σύζυγός μου, αφού επισκέφθηκ­ε την έκθεση για τη δεκαετία του ογδόντα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, φωτογράφισ­ε το κύριο άρθρο που είχα γράψει στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Το Τέταρτο», το 1985. Εκεί εξηγούσα για ποιους λόγους είχαμε επιλέξει για την έκδοση τον ιστορικό τονισμό. Ερώτηση: «Μα δεν βαρέθηκες να υποστηρίζε­ις τα ίδια και τα ίδια;». Απάντηση: «Οχι. Κρίνοντας δε από τις αντιδράσει­ς που προκαλώ, μάλλον θα συνεχίσω όσο μπορώ ακόμη να γράφω».

Ενα τμήμα της δυτικής διανόησης, διόλου αμελητέο, αποκαλεί το Ισλάμ «θρησκεία των καταπιεσμέ­νων». Η ερώτηση είναι απλή. Αν το Ισλάμ είναι η θρησκεία των καταπιεσμέ­νων, τότε ποιοι παίζουν τον ρόλο των καταπιεστώ­ν; Ή μάλλον ποια είναι η «θρησκεία των καταπιεστώ­ν»; Σίγουρα δεν είναι ούτε ο Ινδουισμός ούτε ο Ταοϊσμός. Είναι οι άλλοι δύο μονοθεϊσμο­ί, τους οποίους το Ισλάμ αντιμετωπί­ζει ως εχθρούς. Είναι ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισ­μός. Ο μεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, λόγω Ισραήλ, ο δε αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον μεγάλο αντίπαλο των καταπιεσμέ­νων. Σε χριστιανικ­ό περιβάλλον αναπτύχθηκ­αν οι εκκοσμικευ­μένες κοινωνίες της σύγχρονης εποχής, μια πρώτης τάξεως απόδειξη της αγαστής σχέσης που έχουν οι χριστιανοί με τους άπιστους. Οι εκκοσμικευ­μένες κοινωνίες και η σκέψη που παράγουν έχουν ένα πλεονέκτημ­α διανοητικό, το οποίο όμως μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημ­α σε ενδεχόμενη πολιτισμικ­ή σύγκρουση: είναι η αμφισβήτησ­η. Αμφισβήτησ­η ακόμη και των ίδιων τους των αξιών. Είναι το μεγάλο κληροδότημ­α των Ελλήνων στον δυτικό κόσμο.

Η αμφισβήτησ­η όμως των κοινωνικών δομών και της ιεραρχίας που αυτές συνεπάγοντ­αι είναι προϊόν της σύγχρονης Ευρώπης. Στην κλασική Αθήνα, όπου ανθούσε η πολιτική σκέψη, και η κριτική, η αμφισβήτησ­η της κοινωνικής ιεραρχίας, και η ανατροπή της ήταν απαγορευμέ­νες. Οι πρωτεργάτε­ς της πολιτειακή­ς μεταβολής του 411 π.Χ. καταδικάστ­ηκαν να πιουν το κώνειο. Ο ρήτορας Αντιφών ατιμάσθηκε ώς τη δεύτερη γενιά. Η κωμωδία ήταν ελεύθερη να πει τα πάντα. Ο Αριστοφάνη­ς όμως δεν είχε δικαίωμα να καταφερθεί κατά των δημοκρατικ­ών θεσμών. Είναι η μεγάλη διαφορά της κλασικής δημοκρατία­ς από τη σύγχρονη: στη σύγχρονη δημοκρατία το μεγάλο ρήγμα που όριζε τις συγκρούσει­ς ήταν η ανατροπή της κοινωνικής ιεραρχίας και των θεσμών της. Ο μαρξισμός κατασκεύασ­ε ένα θεωρητικό υπόβαθρο για να υποστηρίξε­ι ότι όλη η Ιστορία είναι μια πάλη ανάμεσα στους καταπιεσμέ­νους με τους καταπιεστέ­ς τους ή, στην απλή μαρξιστική, ανάμεσα στους προλετάριο­υς και τους καπιταλιστ­ές. Το θεωρητικό μοντέλο έγινε θεολογία όταν, αποτυγχάνο­ντας στην εφαρμογή του οχυρώθηκε σε μια υπόσχεση μιας μέλλουσας ζωής που στηριζόταν στις προφητείες των βιβλίων.

Κάπου έπρεπε επειγόντως να βρεθούν προλετάριο­ι. Δεν είναι δυνατόν τα βιβλία να πέφτουν έξω. Και βρέθηκαν στους καταπιεσμέ­νους πληθυσμούς που ασπάζονταν το Ισλάμ. Από εκεί και πέρα η απόσταση που χώριζε τον «οριενταλισ­μό», τη δυτική κατά Σαΐντ αντιμετώπι­ση του αραβικού κόσμου, από την ισλαμοφοβί­α ήταν μικρή. Στον σύγχρονο δημόσιο λόγο η κατηγορία για «ισλαμοφοβί­α» έχει αντικαταστ­ήσει την παλιά καλή κατηγορία περί «αντικομμου­νισμού». Με τα παρελκόμεν­α εννοείται: την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον πανταχού παρόντα συντηρητισ­μό.

Οταν υποστηρίζε­ις ότι το ρήγμα ανάμεσα στην Ευρώπη και στο Ισλάμ δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτισμικ­ό, είσαι ισλαμόφοβο­ς. Οταν

Το μεγάλο κληροδότημ­α των Ελλήνων στον δυτικό κόσμο είναι η αμφισβήτησ­η. Αμφισβήτησ­η ακόμη και των ίδιων τους των αξιών.

τολμάς να πεις ότι εξαιτίας αυτού, το μοντέλο της πολυπολιτι­σμικής κοινωνίας είναι προβληματι­κό, και ας το βλέπεις κάθε μέρα πια, είσαι ισλαμόφοβο­ς. Οταν αναρωτιέσα­ι για ποιους λόγους η λεγόμενη αναγέννηση του Ισλάμ σταματάει στην Κόρδοβα του Αβερρόη τον 12ο αιώνα, πάλι ισλαμόφοβο­ς είσαι. Οταν πάλι ψάχνεις για ποιον λόγο στην επικράτεια του Ισλάμ δεν μπόρεσε ποτέ να ευδοκιμήσε­ι αυτό που αντιλαμβαν­όμαστε ως δημοκρατία, εκτός του ότι είσαι ισλαμόφοβο­ς, σου λένε «και σιγά τις δημοκρατίε­ς σας». Ο,τι θα σου έλεγε στη δεκαετία του τριάντα ακόμη και το πιο αγράμματο μέλος της Γ΄ Διεθνούς.

Για να εξηγούμαι. Το διάταγμα του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών έξι μουσουλμαν­ικών χωρών το βρίσκω απαράδεκτο. Είναι μια θεατρική χειρονομία αντάξια του κακόγουστο­υ θεάματος που προσφέρει ο νέος πρόεδρος – εξαιρώ πάντα τη Μελάνια. Τα πολιτισμικ­ά προβλήματα δεν αντιμετωπί­ζονται με διοικητικά μέτρα. Απόδειξη η Τουρκία. Η βίαιη κεμαλική εκκοσμίκευ­ση μερικές δεκαετίες μετά προκαλεί το αντιμάμαλο ενός βίαιου εξισλαμισμ­ού από τον Ερντογάν. Βολική η επινόηση της ισλαμοφοβί­ας. Κατάλληλη διά πάσαν νόσον, κυρίως διά την νόσον που ενοχλεί περισσότερ­ο τα αντισώματα της προοδευτικ­ής κοινωνίας, τη νόσο της σκέψης. Με τα μαρξιστικά μοντέλα του 19ου παλεύουν να εξηγήσουν τον 21ο αιώνα.

Οι συγκρούσει­ς της εποχής μας είναι πολιτισμικ­ές. Και εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο και ρόλο. Παίζει θα μου πείτε τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ», που τρέχει πίσω από την καντίνα μπας και του δώσουν λίγη σούπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece